28. 12. 2021

Zomrel Pavel Chrastina

Zomrel Pavel Chrastina


Pavel Chrastina - Kam zmizel ten starý song | Česká televize 
Vo veku 81 rokov zomrel zakladajúci člen skupiny Olympic, basgitarista a textár Pavel Chrastina. O jeho smrti informovala v utorok jeho manželka Eva Dudková, napísal spravodajský server iDNES.cz.
Ako študent elektrotechnickej fakulty založil so spolužiakmi na zámku v Poděbradoch Petrom Kaplanom a Jiřím Doležalom skupinu Samuel's Band. O štyri roky neskôr stál pri zrode skupiny Olympic, ktorá sa dovtedy volala Karkulka.
Server iDNES.cz zdôrazňuje, že aj vďaka jeho vplyvu sa zo sprievodného dixielandového telesa stala úspešná rokenrolová skupina s pôvodným repertoárom a vlastnými textami.
Chrastina pôsobil v Olympicu do roku 1969, pričom za neho najlepšie obdobie považoval roky 1967 a 1968, kedy podľa neho skupina vo vtedajšom Československu nemala konkurenciu.
Z Olympicu odišiel, aby sa mohol naplno venovať štúdiu filmu na pražskej FAMU. To do značnej miery pokazilo jeho vzťahy s ostatnými členmi skupiny.
V roku 1980 emigroval do Austrálie a po desiatich rokoch sa presťahoval do USA. Do Česka sa vrátil až v roku 1994, venoval sa písaniu scenárov, filmovej réžii, publicistike a písaniu poézie.



Zdroj: TASR