31. 12. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vlajka Číny | Statnevlajky.sk 
Čína vo štvrtok reagovala na vyjadrenia viacerých západných krajín, ktoré kritizovali stredajšie zatknutie siedmich hongkonských novinárov. Informovala o tom agentúra AFP.
"Niektoré vonkajšie sily sa pod maskou slobody tlače dopúšťajú nezodpovedných vyjadrení o presadzovaní práva v Hongkongu," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien. Tieto vyjadrenia podľa jeho slov "zamieňajú dobro so zlom" a ovplyvňujú verejnú mienku.
Hongkonská polícia ešte v stredu zatkla sedem bývalých či súčasných pracovníkov prodemokratického spravodajského webu Stand News, ktorý následne oznámil ukončenie svojej činnosti. Voči dvom osobám z tohto webu vzniesla polícia vo štvrtok oficiálne obvinenia z protištátnej činnosti a podnecovania k vzbure.
Predstavitelia vlád viacerých krajín vrátane USA, Kanady a Európskej únie kritizovali stredajšiu raziu a celkový postup úradov voči slobode tlače v Hongkongu.
"Čínska ľudová republika a miestne úrady umlčiavaním nezávislých médií oslabujú dôveryhodnosť a životaschopnosť Hongkongu," povedal americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Žurnalistika podľa jeho slov "protištátnou činnosťou".
Hongkonská líderka Carrie Lamová súhlasila s Blinkenovým vyjadrením, že žurnalistika sama o sebe nie je podnecovaním k vzbure. Protištátna činnosť však podľa jej slov "nemôže byť prehliadaná pod pláštikom poskytovania spravodajstva".
Lamová Západ obvinila, že výzvami na stiahnutie obvinení šliape po princípoch právneho štátu v Hongkongu. Kroky úradov podľa jej slov "nemajú nič spoločné s tzv. potláčaním slobody tlače alebo tzv. potláčaním demokracie".
Stand News je už druhou hongkonskou mediálnou organizáciou, proti ktorej úrady podnikli kroky. Hongkonská polícia v júli tohto roka vykonala raziu v priestoroch prodemokratických novín Apple Daily a zadržala viacerých jej zamestnancov. Redakcia denníka Apple Daily následne ukončila svoju činnosť.
V Hongkongu od leta 2020 platí kontroverzný bezpečnostný zákon, ktorý kriminalizuje aktivity považované za protištátnu činnosť, separatizmus, terorizmus či spriahnutie sa so zahraničnými silami. Za vágne formulované obvinenia hrozia obvineným väzenské tresty od troch do desiatich rokov a v najhorších prípadoch aj doživotie.



The Stand News · Contributor profile · Global Voices 
Hongkonská polícia vzniesla vo štvrtok oficiálne obvinenia z podnecovania k vzbure voči dvom osobám z prodemokratického spravodajského webu Stand News, informovala agentúra AP.
Polícia v stredu zatkla sedem bývalých či súčasných pracovníkov tohto webu, ktorý následne oznámil ukončenie svojej činnosti.
Oddelenie hongkonskej polície pre národnú bezpečnosť vo vyhlásení uviedlo, že voči dvojici mužov vo veku 34 a 52 rokov vzniesla obvinenie z plánovaného zverejnenia obsahu, ktorý podnecoval k vzbure.
Mená mužov polícia neuviedla. Miestne média však uvádzajú, že ide o Čung Pchej-čchüana a Patricka Lama, ktorý pracovali pre Stand News. Vo štvrtok sa majú postaviť pred súd.
Zvyšné zatknuté osoby zostávajú vo väzbe za účelom svojho ďalšieho vypočúvania.
Polícia takisto oznámila, že za podnecovanie k vzbure podnikne právne kroky aj voči samotnej spoločnosti Stand News.
Polícia v stredu vykonala raziu v priestoroch Stand News a zabavila telefóny, počítače, dokumenty a hotovosť vo výške niekoľkých tisíc dolárov, píše agentúra AFP. Dočasného šéfredaktora Patricka Lama odviedli v putách na policajné veliteľstvo.
Čína sprísnila dohľad nad Hongkongom po hromadných prodemokratických protestoch v roku 2019 a začala intenzívnejšie obmedzovať slobodu tlače, pripomína AFP.

Copyright © TASR 2021