17. 5. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Interview with Patriarch Pierbattista Pizzaballa: Open questions and future  perspectives
Latinský patriarcha Jeruzalema, arcibiskup Pierbattista Pizzaballa, v pondelok ostro odsúdil minulotýždňový "vpád" izraelskej polície do areálu kresťanskej nemocnice, v ktorej sa sa v tom čase nachádzalo telo zabitej novinárky Šírín abú Aklaovej. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP.
Izraelskí policajti v piatok obuškami zaútočili na nosičov rakvy s telesnými pozostatkami Aklaovej, ktorá takmer spadla na zem, ako aj na ostatných smútiacich.
K zásahu došlo pred Nemocnicou svätého Jozefa v Jeruzaleme. Policajti svojim konaním podľa Pizzaballu "zneuctili cirkev, zneuctili zdravotný ústav, zneuctili pamiatku zosnulej."
Patriarcha v tejto súvislosti v mene všetkých biskupov pôsobiacich vo Svätej zemi kritizoval izraelskú políciu za podľa neho "neprimerané použitie sily," približuje AFP.
Pondelkovej tlačovej konferencie tiež rázne odsúdil izraelských policajtov za "útok na smútiacich, udieranie (smútiacich) obuškami, používanie dymových granátov a pogumovaných projektilov."
Izraelská polícia sa zaviazala, že spomínaný incident vyšetrí. Útok príslušníkov bezpečnostných zložiek židovského štátu na smútiacich odsúdili už aj Európska únia, Spojené štáty aj OSN, pripomína AFP.
Predstavitelia polície sa medzičasom pokúsili piatkové nepokoje vysvetliť tým, že zasahovali len voči výtržníkom, ktorí sa pokúšali narušiť priebeh smútočných obradov. Aklaovej rodina však túto verziu udalostí kategoricky odmietla s tým, že polícia zaútočila na smútiacich v reakcii na to, že skandovali heslá a niesli palestínske vlajky.
Ako pripomína AFP, izraelské jednotky bežne zasahujú proti osobám, ktoré verejne vyjadrujú svoju palestínsku identitu.
Riaditeľ nemocnice Džamíl Kúsa pre AFP uviedol, že vopred žiadal políciu, aby umožnila "pokojný" priebeh procesie. Polícia však predstaviteľov nemocnice upozornila, že zasiahne, ak budú účastníci smútočného sprievodu mávať palestínskymi vlajkami či skandovať nacionalistické heslá.
Abú Aklaovú, prominentnú palestínsko-americkú televíznu reportérku, zastrelili v stredu 11. mája počas mediálneho pokrývania izraelského zásahu na okupovanom Západnom brehu Jordánu, pripomína AFP. Televízia al-Džazíra uviedla, že ju "chladnokrvne" zabil Izrael. Židovský štát však namieta, že doposiaľ nebolo možné presne určiť, čo sa stalo a tvrdí, že smrtiacu guľku mohli vypáliť aj palestínski ozbrojenci.
Investigatívny portál Bellingcat v sobotu zverejnil vlastnú reportáž, v ktorej poznamenáva, že dostupné videozáznamy a iné informácie podporujú verziu Palestínčanov, že za smrť novinárky je zodpovedná izraelská armáda.


Členovia Kalush Orchestra sa vrátili na Ukrajinu
Ukrajinská hudobná skupina Kalush Orchestra, ktorá v sobotu zvíťazila vo finále Pesničkovej súťaže Eurovízie 2022, sa v pondelok vrátila do vlasti. Na hraniciach s Poľskom ju privítali príslušníci ukrajinskej pohraničnej stráže a ďalší Ukrajinci. Informuje o tom agentúra Reuters.
Frontman skupiny Oleh Psiuk dostal od pohraničnej stráže kyticu zo žltých a modrých kvetov, a teda farieb ukrajinskej vlajky. Na hranice ho prišla privítať aj jeho priateľka.
Skupina zhromaždeným predviedla aj improvizovanú verziu skladby Stefania, s ktorou na súťaži Eurovízie v Turíne zvíťazila, čím dodala morálnu podporu svojim bojujúcim krajanom.
Z víťazstva skupiny sa tešili aj ukrajinskí vojaci pozerajúci súťaž v televízii, píše Reuters. Psiuk na konci živého vystúpenia žiadal o pomoc pre obliehané ukrajinské mesto Mariupol a tamojšie oceliarne Azovstaľ, v ktorom sa skrývajú poslední z ukrajinských vojakov brániacich toto mesto pred ruskou agresiou.
"Eurovízia je veľmi dôležitá, obzvlášť v tomto roku. Životy tak mnohých ľudí sú však oveľa dôležitejšie," povedal v pondelok Psiuk na stretnutí s pohraničníkmi.
Reuters uvádza, že Kalush Orchestra plánuje víťaznú trofej z finále Eurovízie, ktorou je ikonická sklenená soška v tvare mikrofónu, predať a získanými peniazmi podporiť obranu Ukrajiny proti ruskej agresii.
Psiuk dúfa, že za trofej dostane státisíce dolárov. "Sú ľudia, ktorí sú jednoducho pripravení dávať takéto dary. Toto ich má jednoducho trochu motivovať - môžu vlastniť túto trofej. Pre niekoho môže byť cool mať doma sošku od víťaza ceny Eurovízie 2022," povedal.
Skupine sa bezprostredne po víťazstve poďakoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a nadšenie vyjadrovali aj občania mesta Kaluš, po ktorom je táto formácia pomenovaná, keďže ide o Psiukovo rodné mesto.
"Milujem mojich Kalush. S manželkou sme pozerali do jednej v noci, a tešili sme sa z víťazstva. Skákal som (od radosti). Bol som v siedmom nebi... Chcem však tiež, aby sme čo najrýchlejšie skončili vojnu, to by bolo ešte väčšie víťazstvo," povedal 74-ročný obyvateľ tohto mesta, ktoré je od poľsko-ukrajinských hraníc vzdialené zhruba tri hodiny cesty autom.




Víťazom Eurovízie 2022 sa stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra

Ukrajinská hudobná skupina Kalush Orchestra, ktorá zvíťazila vo finále Pesničkovej súťaže Eurovízie 2022, v utorok oznámila, že plánuje usporiadať turné po európskych krajinách, aby tak vyzbierala finančné prostriedky pre ukrajinskú armádu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
Frontman hudobnej skupiny Oleh Psiuk povedal na tlačovej konferencii v meste Ľvov ležiacom na západe Ukrajiny, že skupina čoskoro na sociálnej sieti Instagram oznámi, kam v rámci turné vyrazí. "Na každom predstavení budeme zbierať finančné prostriedky pre potreby armády," uviedol Psiuk.
Dodal, že zámerom hudobného turné je tiež spopularizovať ukrajinský jazyk v hudbe a spropagovať ukrajinskú kultúru, uvádza televízia CNN.
Skupina Kalush Orchestra zároveň plánuje vydražiť trofej, ktorú získala za víťazstvo v Eurovízii, a výťažok darovať ukrajinskej armáde, ktorá už vyše 80 dní vzdoruje ruským silám.
Psiuk okrem toho vyjadril nádej v to, že súťaž Eurovízia sa budúci rok uskutoční na Ukrajine.
Na tlačovej konferencii sa pritom poďakoval ukrajinským obrancom z obkľúčeného areálu oceliarní Azovstaľ v meste Mariupol za ich odvahu a za to, že tak dlho vydržali.
Ukrajinská armáda v utorok oznámila, že pracuje na zabezpečení evakuácií svojich zvyšných vojakov z Azovstaľu, ich poslednej bašty v Mariupole. Podľa agentúry Reuters tým Kyjev prakticky odovzdal kontrolu nad týmto prístavným mestom Moskve.
Kalush Orchestra zvíťazili v sobotu vo finále Pesničkovej súťaže Eurovízie 2022 vďaka diváckym hlasom. Pieseň Stefania, s ktorou vystúpili, sa totiž po hlasovaní porotcov súťaže umiestnila na štvrtom mieste a víťazstvo im priniesla až podpora divákov. Víťazstvo ukrajinskej kapely pritom predpovedali aj stávkové kancelárie.

 

Copyright  © TASR 2022

 

 Elon Musk – Wikipédia



Šéf Tesly Elon Musk sa vyjadril, že realizácia jeho kúpy firmy Twitter prevádzkujúcej mikroblogovaciu sieť nemôže pokračovať, kým spoločnosť nepredloží verejný dôkaz, že falošných účtov v sieti je menej ako 5 percent. Musk to vyhlásil v odpovedi inému používateľovi Twitteru v utorok ráno. Veľkú časť predošlého dňa Musk strávil zdĺhavou diskusiou s generálnym riaditeľom Twitteru Paragom Agrawalom, ktorý zverejnil sériu tweetov vysvetľujúcich snahu jeho firmy bojovať proti robotom simulujúcim ľudskú aktivitu. Agrawal zároveň objasňoval, ako jeho firma odhaduje, že menej ako 5 percent účtov na Twitteri je falošných.
Musk v pondelok na technologickej konferencii v Miami odhadol, že najmenej 20 percent z 229 miliónov účtov na Twitteri tvoria počítačové programy rozosielajúce spam. Vyjadrenia Elona Muska podporujú teórie analytikov, že americký miliardár buď chce od dohody o kúpe Twitteru odstúpiť alebo firmu získať za nižšiu cenu. Musk 14. apríla ponúkol prevzatie Twitteru pri cene 54,20 dolára za akciu. Odvtedy akcie Twitteru klesli a teraz sú o viac ako 8 percent lacnejšie, keďže pondelkové obchodovanie uzavreli na úrovni 37,39 dolára za kus.


Zuzana Plačková a jej manžel René sú aj naďalej stíhaní na slobode, jej  sťažnosť bola prokurátorom zamietnutá
Generálna prokuratúra zrušila obvinenie influencerke Zuzane Strausz Plačkovej a jej manželovi Renému Strauszovi pre drogovú trestnú činnosť a iné. Ako informoval hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan v tlačovej správe, generálny prokurátor v zastúpení prvým námestníkom Jozefom Kanderom dňa 16. mája vyhovel návrhu obvinených a zrušil uznesenie o vznesení obvinenia, a to z dôvodu, že neboli splnené podmienky na vznesenie obvinenia.
Polícia ešte vlani 27. septembra uskutočnila policajnú akciu pod krycím názvom Chikara, počas ktorej vykonali viaceré domové prehliadky a prehliadky iných priestorov. Následne obvinili celkovo 15 osôb. Podľa uznesenia o vznesení obvinenia viedol skupinu od roku 2012 Tibor G. prezývaný Guláš.
Koordinovanú trestnú drogovú trestnú činnosť údajne vykonávala na území Trnavského, Bratislavského a Trenčianskeho kraja. Medzi obvinenými boli aj influencerka a jej manžel.

 

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.