19. 5. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


CBC.ca - watch, listen, and discover with Canada's Public Broadcaster
Rusko v stredu oznámilo, že zatvorí moskovskú redakciu kanadskej verejnoprávnej televízie CBC ako odpoveď na zablokovanie vysielania ruských staníc RT a RT France v Kanade, ktoré platí od marca. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.
Rusko zároveň odobralo akreditácie a víza pracovníkov CBC, oznámila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Rozhodnutie Kanady označila za "rusofóbne" a vysielanie CBC za propagandistické.
Podľa kanadskej vlády nebolo vysielanie RT a RT France "v súlade s kanadskými vysielacími štandardmi".
Viacero západných krajín po ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu zablokovalo vysielanie RT aj spravodajstvo ruskej štátnej agentúry Sputnik s tým, že šíria kremeľskú propagandu.
Kanada patrí medzi krajiny, ktoré v súvislosti inváziou na Ukrajinu zaujímajú najtvrdší postoj voči Moskve, pripomína AFP. Rusko na to odpovedalo zákazom vstupu do krajiny pre viacerých kanadských politikov a novinárov.

Trudeau: Inviting Iran to soccer friendly not a good idea | CTV News

Kanadský premiér Justin Trudeau v stredu odsúdil rozhodnutie Ruska zatvoriť moskovskú redakciu kanadskej verejnoprávnej televízie CBC. Vyhlásil pritom, že nezávislé médiá predstavujú hrozbu pre ruského prezidenta Vladimira Putina. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.
"Pravda, zodpovedná žurnalistika a informovanie občanov o tom, čo sa naozaj deje, je veľkou hrozbou pre Vladimira Putina, jeho nelegálnu vojnu a jeho autoritárske tendencie," povedal Trudeau novinárom v Ottawe.
Na Twitteri napísal, že zatvorenie redakcie CBC v Moskve je "neprijateľné", pričom zdôraznil, že novinári "nesmú byť vystavení cenzúre, zastrašovaniu či inému zasahovaniu".
Šéfredaktor spravodajstva CBC vo vyhlásení upozornil, že verejnoprávna televízia je "úplne nezávislá od kanadskej vlády a je nám ľúto, že v očiach ruskej vlády sa tieto dva subjekty zbiehajú".
Zatvorením redakcie CBC v Moskve Rusko reagovalo na zablokovanie vysielania ruských staníc RT a RT France v Kanade, ktoré platí od marca. Rusko zároveň odobralo akreditácie a víza pracovníkov CBC, oznámila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Rozhodnutie Kanady o zablokovaní vysielania uvedených staníc označila za "rusofóbne" a vysielanie CBC za propagandistické.
Podľa kanadskej vlády nebolo vysielanie RT a RT France "v súlade s kanadskými vysielacími štandardmi". Viacero západných krajín po ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu zablokovalo vysielanie RT aj spravodajstvo ruskej štátnej agentúry Sputnik s tým, že šíria kremeľskú propagandu.
Kanada patrí medzi krajiny, ktoré v súvislosti inváziou na Ukrajinu zaujímajú najtvrdší postoj voči Moskve, pripomína AFP. Rusko na to odpovedalo zákazom vstupu do krajiny pre viacerých kanadských politikov a novinárov.

Životný príbeh ukrajinského prezidenta Zelenského sa stal námetom na nový  komiks | Aktuality.sk 
Životný príbeh ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mapujúci jeho vývoj od herca a komika až k lídrovi krajiny v prebiehajúcom vojenskom konflikte, sa stal námetom pre nový komiks s názvom "Politická sila: Volodymyr Zelenskyj". TASR prevzala správu z agentúry Reuters.
Komiks v rozsahu 22 strán má vyjsť v piatok. Podáva príbeh o tom, ako sa Zelenskyj, ktorý v minulosti stvárnil úlohu prezidenta v televíznej šou Sluha národa, v roku 2019 skutočne dostal k moci.
Podporu ľudí si získal prísľubom, že zaistí ukončenie vojny na východe Ukrajiny, kde ukrajinské sily už od roku 2014 bojujú proti Moskvou podporovaným separatistom. Reuters pripomína, že Zelenskyj v čase, keď sa stal šiestym prezidentom Ukrajiny, nemal za sebou nijaké politické skúsenosti.
Spoluautor komiksu, spisovateľ Michael Frizell, priblížil, že počas výskumu a zberu materiálu ho zaujímali najmä otázky, ako napríklad "Kým je Zelenskyj? či "Prečo je teraz tým správnym lídrom pre Ukrajinu?"
Za výtvarnou stránkou komiksu stál Pablo Martinena, ktorý ilustroval aj biografie bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, juhoafricého bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandelu či futbalistu Davida Beckhama.
"Táto kniha pre mňa veľa znamená z dôvodu môjho ukrajinského pôvodu," uviedol vydavateľ Darren G. Davis pôsobiaci v USA. Priblížil, že jeho starí rodičia z matkinej aj otcovej stany emigrovali do Spojených štátov práve z Ukrajiny. Dodal, že mu nešlo len o vyrozprávanie príbehu, ale tiež o podporu Ukrajiny. Časť z predaja komiksu bude venovaná Medzinárodnému Červenému krížu.


Nextech | Prečo Facebook mení svoj názov a čo znamená Meta?
Spoločnosť Meta podniká kroky proti šíreniu dezinformácií na svojich platformách, maže príspevky porušujúce pravidlá a spolupracuje s externými odborníkmi a orgánmi verejnej správy, a to aj na Slovensku. V súvislosti s výzvou amerických kongresmanov spoločnosti Meta, aby zakročila proti šíreniu proruských dezinformácií na sociálnej sieti Facebook na Slovensku, to v stredu pre TASR uviedla Jekaterina Kudrinová z tlačového oddelenia Meta pre strednú a východnú Európu.
"Odstraňujeme obsah, ktorý porušuje naše pravidlá, a spolupracujeme s overovateľmi faktov, aby sme vyvrátili nepravdivé tvrdenia. Ak niečo vyhodnotia ako nepravdivé, zabezpečíme, aby sa tento obsah zobrazoval nižšie a videlo ho menej ľudí," povedala zástupkyňa spoločnosti Meta. Dodala, že Facebook taktiež pridáva upozornenia k obsahu, ktorý je vyhodnotený ako nepravdivý.
Ako pokračovala, spoločnosť Meta má pravidelné stretnutia s predstaviteľmi úradov na Slovensku. V strednej a východnej Európe taktiež usporiadala osvetové kampane zamerané na identifikáciu možných dezinformácií.
V súvislosti s konfliktom na Ukrajine Meta podľa slov Kudrinovej rozšírila kapacity overovateľov faktov v ruštine a ukrajinčine, pričom poskytla osobitnú finančnú podporu overovateľom faktov na Ukrajine.
Predseda výboru Snemovne reprezentantov USA pre tajné služby Adam Schiff a ďalší štyria zákonodarcovia z Demokratickej strany poslali otvorený list spoločnosti Meta s výzvou, aby konala proti proruským dezinformáciám na Facebooku na Slovensku. Členovia výboru dospeli k názoru, že Facebook nepodniká kroky na zastavenie šírenia proruskej propagandy aj napriek tomu, že slovenská a americká vláda na tento problém opakovane upozorňujú.

Copyright  © TASR 2022