15. 5. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS





Víťazom pesničkovej súťaže Eurovízia 2022 sa v noci na nedeľu podľa očakávania stala ukrajinská hiphopová skupina Kalush Orchestra so skladbou "Stefania". Informovala o tom tlačová agentúra AFP.
Päťčlenná formácia vo finále tohto najväčšieho hudobného podujatia svojho druhu na svete porazila ďalších 24 súťažiacich. Rozhodujúcimi boli hlasy divákov, ktorí Ukrajine vyjadrili podporu v čase ruskej okupácie.
Kalush Orchestra vo svojej tvorbe kombinuje folklórne motívy s modernými zvukmi, pričom používa rozličné ľudové nástroje. Skupina je pomenovaná po západoukrajinskom meste Kaluš.
Text autorskej skladby "Stefania" je koncipovaný ako óda na matku. "Aj keď budú všetky cesty zničené, vždy nájdem cestu domov," znie jeden z veršov víťaznej piesne.
Text skladby je výlučne v ukrajinčine. Výpoveď piesne dostala emotívny kontext vo svetle ruského vojenského vpádu na Ukrajinu, ktorý sa začal len dva dni po tom, ako skupina prijala ponuku vystúpiť na Eurovízii.
Ukrajinu mala pôvodne reprezentovať speváčka Alina Pašová. Tá však odstúpila po tom, ako vyšlo najavo, že v roku 2015 vstúpila na územie Moskvou okupovaného Krymského polostrova z ruskej strany, čo Kyjev považuje za nelegálne.
Rusko i jeho blízky spojenec Bielorusko boli z aktuálneho ročníka Eurovízie v súvislosti s vojnou na Ukrajine vylúčené.
V poradí 66. ročník Eurovízie sa uskutočnil 10.-14. mája v talianskom meste Turín, keďže vlani v holandskom Rotterdame zvíťazila talianska rocková skupina Maneskin. Súťaž sa konala vo viacúčelovej aréne Pala Alpitour.
Ukrajina zvíťazila na Eurovízii už dvakrát predtým - v roku 2004 triumfovala speváčka Ruslana s piesňou "Wild Dances" a v roku 2016 speváčka Džamala so skladbou "1944".


Izraelská polícia tvrdo zakročila voči smútiacim na pohrebe zabitej  novinárky - Svet - Správy - Pravda

Izraelská polícia bila smútiacich na pohrebe zastrelenej novinárky televízie al-Džazíra Šírín abú Aklaovej, ktorej zabitie na okupovanom Západnom brehu Jordánu vyvolalo vlnu hnevu, uviedla v piatok stanica BBC.
Rakva abú Aklaovej takmer spadla na zem, keď policajti - niektorí s obuškami - vtrhli do davu Palestínčanov, ktorí sa okolo nej zhromaždili.
Polícia uviedla, že tak konala po tom, čo na ňu Palestínčania hádzali kamene, píše BBC.
Abú Aklaovú zastrelili za sporných okolností ešte v stredu, pričom z jej usmrtenia sa navzájom obviňujú Izrael a Palestínčania. Jej zabite vyvolalo rozsiahlu vlnu odsúdenia.
Podľa BBC na videozázname vidieť potýčku medzi políciou a Palestínčanmi, ktorí sa v areáli nemocnice zhromaždili okolo novinárkinej rakvy. Polícia následne dav zatlačila späť, pričom niektorí policajti bili a kopali smútiacich. Izraelská polícia uviedla, že policajti "boli nútení použiť prostriedky na rozohnanie davu", uvádza spravodajská stanica.
Hovorca generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN) Antónia Guterresa uviedol, že Guterres bol "hlboko znepokojený" konfrontáciou medzi izraelskými bezpečnostnými silami a Palestínčami, ako i správaním sa niektorých policajtov.
Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová taktiež označila snímky ukazujúce bitie smútiacich zo strany polície za znepokojivé. "Ľutujeme narušenie niečoho, čo by malo byť predovšetkým pokojnou procesiou," povedala.
Palestínska samospráva a televízia al-Džazíra tvrdia, že abú Aklaovú zabili izraelské bezpečnostné jednotky, pripomína BBC. Izrael však namieta, že doposiaľ nebolo možné presne určiť, čo sa stalo, a že novinárka mohla zomrieť aj v dôsledku palestínskej paľby.
Zo štvrtkovej predbežnej správy izraelskej armády vyplýva, že smrteľný výstrel mohol pochádzať z "mohutnej paľby palestínskych ozbrojencov" či možno z "niekoľkých guliek" vypálených vojakom "na teroristu, ktorý strieľal na jeho vozidlo".
Novinárke vyjadril úctu aj palestínsky prezident Mahmúd Abbás, ktorý ju označil za "martýrku slobodného sveta", čo "obetovala svoj život" na obranu palestínskej otázky, uvádza BBC.
Abbás zároveň vyhlásil, že Izrael je "plne zodpovedný za jej zabitie" a že prípad posunie na Medzinárodný trestný súd (ICC), ktorý vyšetruje podozrenia z vojnových zločinov. Izraelský premiér Naftali Bennett obvinil Abbása, že "hádže vinu na Izrael bez akéhokoľvek základu".


Rusko po víťazstve Ukrajiny na Eurovízii zhodilo fosforové bomby na  Azovstaľ - Svet - Správy - Pravda

Rusko zhodilo fosforov bomby na oceliarne Azovstaľ v zničenom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol po tom, čo Ukrajina v sobotu večer zvíťazila v pesničkovej súťaži Eurovízia. TASR správu prevzala od agentúry AFP, ktorá sa v nedeľu odvolala na ukrajinské zdroje.
"Na zem prišlo peklo. Do Azovstaľu," napísal na platforme Telegram poradca starostu Mariupola Petro Andriuščenko. Zdieľal tiež video, na ktorom bol spomínaný útok zachytený. Na zázname, ktorý podľa AFP nebolo možné nezávisle overiť, bolo vidieť aj delostreleckú paľbu.
Fosforové bomby sú zápalnou muníciou, ktorá sa pri kontakte s kyslíkom vznieti a spôsobí ničivé škody. Ich použitie v obývaných oblastiach je na základe medzinárodného práva zakázané.
Andriuščenko zverejnil aj fotografie znázorňujúce nápisy na bombách, ktoré naznačujú, že boli zhodené v reakcii na víťazstvo Ukrajiny na Eurovízii, píše AFP. Zdroj fotografií nebol známy, na munícii však bolo v ruštine napísané: "Kalusha, ako bolo požadované! Do Azovstaľu". A po anglicky: "Pomôžte Mariupolu - Pomôžte Azovstaľu hneď teraz", s dátumom 14. mája.
Boli to slová, ktoré vyslovil spevák ukrajinskej skupiny Kalush Orchestra počas výzvy z pódia po víťazstve v súťaži v talianskom Turíne.
Rusko bolo z pesničkovej súťaže Eurovízia kvôli vojne na Ukrajine vylúčené, pripomína AFP. V obliehaných oceliarňach v Mariupole sa na základe tvrdení Ukrajiny nachádza približne 1000 ľudí. Pokusy o ich záchranu sa ukázali ako komplikované, odmietajú sa však podriadiť ruským výzvam, aby sa vzdali.

 

Copyright  © TASR 2022

 



Prezident Zelenskyj sa prihovorí slovenským parlamentným poslancom - Domáce  - Správy - Pravda 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu ráno vyhlásil, že jeho krajina raz bude hostiteľom medzinárodnej pesničkovej súťaže Eurovízia v meste Mariupoľ, ktoré je takmer celé v rukách ruskej armády okrem oceliarne naďalej bránenej niekoľkými stovkami ukrajinských vojakov. Zelenskyj sa takto vyjadril po tom, ako v tohtoročnej súťaži Eurovízia zvíťazila ukrajinská skupina Kalush Orchestra s piesňou Stefania, ktorá sa stala hymnou Ukrajincov počas ruskej invázie.
„Naša odvaha urobila dojem na svet, naša hudba dobýja Európu," uviedol Zelenskyj na Facebooku. Skupina počas vystúpenia vášnivo vyzvala na pomoc bojovníkom v mariupoľskej oceliarni Azovstaľ a Zelenskyj vyhlásil, že súťaž Eurovízia sa raz bude konať „v ukrajinskom Mariupoli".

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.