14. 6. 2022

Zomrel Avraham Jehošua

Zomrel Avraham Jehošua



Vo veku 85 rokov zomrel v utorok izraelský spisovateľ a popredný mierový aktivista Avraham Jehošua, známy svojím majstrovstvom hebrejského jazyka. Jeho úmrtie bez zverejnenia ďalších podobností potvrdila nemocnica v Tel Avive, informuje agentúra AP.
Jehošua sa narodil v roku 1936 v Jeruzaleme. Jeho diela boli preložené do mnohých jazykov a adaptované do filmov, ako aj do divadelných hier. Jeho prvá kniha "Smrť starého muža" vyšla v roku 1962, jeho najnovšia publikácia - novela s názvom "Tretí chrám" - vyšla v tomto roku. Medzi jeho ďalšie diela patria "Milenec", "Oneskorený rozvod" či "Pán Mani".
Jehošua bol držiteľom mnohých literárnych cien vrátane Izraelskej ceny za hebrejskú literatúru z roku 1995.
Okrem svojej literárnej tvorby bol Jehošua popredným predstaviteľom izraelského mierového tábora a spolu s ďalšími spisovateľmi Amosom Ozom a Davidom Grossmanom vyzýval na riešenie konfliktu s Palestínčanmi prostredníctvom rokovaní, ktoré by viedli k vytvoreniu nezávislého palestínskeho štátu.
Izraelský prezident Jicchak Herzog ho označil za "jedného z najväčších spisovateľov a rozprávačov štátu Izrael", ktorého "nezabudnuteľné diela budú sprevádzať celé generácie".

Zdroj: TASR