7. 8. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Súd nariadil americkému konšpirátorovi Alexovi

Porota v meste Austin v americkom štáte Texas nariadila vo štvrtok krajne pravicovému šíriteľovi konšpiračných teórií Alexovi Jonesovi, že má rodičom dieťaťa, ktoré bolo zabité v roku 2012 pri streľbe na základnej škole Sandy Hook, zaplatiť odškodné vo výške 4,1 milióna dolárov.
Odškodné má 48-ročný Jones zaplatiť za nepravdivé tvrdenie, že streľba na škole bola "hoax", informuje v noci na piatok agentúra AFP.
Jones na svojej webovej stránke InfoWars a vo vysielaní populárnej rozhlasovej relácie roky tvrdil, že streľbu v meste Newtown v štáte Connecticut "zinscenovali" aktivisti za kontrolu zbraní. Napokon však uznal, že streľba bola "stopercentne skutočná".
Vo štvrtok sudkyňa Maya G. Gambleová zamietla Jonesovu žiadosť vyhlásiť súdne konanie za zmätočné po tom, čo jeho právni zástupcovia omylom poslali kópiu údajov z mobilného telefónu známeho konšpirátora žalujúcej strane.
Žalobcovia Neil Heslin a Scarlett Lewisová, rodičia šesťročného Jesseho, ktorí pri útoku zomrel, žiadajú of Jonesa odškodné vo výške 150 miliónov dolárov.
Dvadsaťročný Adam Lanza 14. decembra 2012 zastrelil na základnej škole Sandy Hook 20 prvákov a šesť pedagógov. Ešte pred masakrom v škole zastrelil doma svoju matku, nakoniec obrátil zbraň proti sebe a spáchal samovraždu. Jeho masové zabíjanie vyburcovalo skupiny ľudí po celých USA, ktorí sú zástancami väčšej kontroly zbraní. 


Kosovo na hraniciach zadržalo ruskú novinárku Dariu Aslamovovú

Úrady v kosovskom hlavnom meste Priština prepustili z väzby novinárku ruského denníka Komsomolskaja pravda Darju Aslamovovú, ktorú zadržali v noci na nedeľu v Kosove. Informoval o tom srbský spravodajský server RTS.rs.
"Darja Aslamovová sa skontaktovala s našou redakciu a uviedla, že sa nachádza v meste Raška. V noci na 7. augusta ju kosovské úrady po zadržaní prepustili a ona následne samostatne odcestovala autobusom," uvádza sa vo vyhlásení spomínaného denníka, z ktorého citovali ruské médiá.
Aslamovová podľa RTS nadviazala kontakt aj s ruskou ambasádou v Srbsku. Podľa kosovského ministra vnútra Xhelala Sfečlu bola novinárka podozrivá zo špionáže v prospech ruských spravodajských služieb, píše agentúra Reuters a upozorňuje, že Sfečlove tvrdenia sa jej nateraz nepodarilo nezávisle overiť. Uvádza tiež, že Rusko je hlavným spojencom Srbska a rovnako ako Belehrad neuznáva nezávislosť Kosova.
Denník Komsomolskaja pravda podľa RTS spresnil, že Aslamovová sa v Srbsku nachádza na nariadenie šéfredaktora a mala by pripraviť špeciálnu reportáž o najnovšej eskalácii napätia medzi Belehradom a Prištinou.
Kosovo jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska vo februári 2008. Väčšina členských štátov EÚ ju uznala, avšak Cyprus, Grécko, Rumunsko, Slovensko a Španielsko tak doteraz neurobili. Rozhovory medzi Kosovom a Srbskom pod záštitou Európskej únie, ktoré sa začali v roku 2011, zatiaľ neviedli k normalizácii vzťahov. 


Našli telo brazílskeho novinára Doma Phillipsa | REFRESHER.sk

Brazílska polícia v sobotu zatkla ďalších päť osôb v súvislosti s vraždou britského novinára Doma Phillipsa a brazílskeho antropológa Bruna Pereiru. Všetkých deviatich podozrivých, ktorí boli doteraz zadržaní, obviňuje z napojenia na sieť nezákonného rybolovu. TASR správu prevzala of agentúry AFP.
Vyšetrovanie júnovej vraždy Phillipsa a Pereiru podľa polície naznačuje, že jeden zo štyroch už zadržaných podozrivých je údajný priekupník s drogami, ktorý bol "šéfom ozbrojenej zločineckej skupiny zameranej na nelegálny rybolov v údolí Javari".
Päťdesiatsedemročný Phillips, pravidelný prispievateľ britského denníka The Guardian, a 41-ročný antropológ Pereira s vedeckým zameraním na juhoamerické indiánske kmene, sa stratili v údolí Javari v štáte Amazonas, ktorý sa nachádza na západe povodia Amazonky neďaleko hraníc Peru.
O týždeň neskôr sa našli osobné veci patriace tejto dvojici. Polícia ich objavila v blízkosti domu Amarilda da Costu de Oliveiru - rybára, ktorého svedkovia videli uháňať v člne rovnakým smerom ako Phillips a Pereira. Ten sa priznal k tomu, že nezvestných mužov zastrelil a pochoval v džungli, pričom políciu zobral na miesto, kde telá zakopal. Polícia v súvislosti so zmiznutím dvojice zadržala okrem de Oliveiru aj jeho brata Oseneya.
V odľahlom regióne, kde dvojica mužov zmizla, je najväčšia koncentrácia civilizáciou nedotknutých domorodých obyvateľov na svete. Okrem toho tam opakovane dochádza k prestrelkám medzi poľovníkmi, rybármi a príslušníkmi vládnych bezpečnostných zložiek. Vedie tadiaľ i hlavná trasa pre kokaín vyrobený na peruánskej strane štátnych hraníc, ktorý sa potom pašuje do Brazílie, aby zásoboval tamojšie mestá, alebo sa prepravoval do Európy.

 

Copyright  © TASR 2022

 


When Twitter was started, this tweet was done first, know what was written  in it?

Miliardár Elon Musk v protižalobe v súvislosti s jeho odstúpením od kúpy spoločnosti Twitter za 44 miliárd dolárov obvinil firmu z podvodu. Twitter podľa neho zadržiaval dôležité informácie a zavádzal jeho tím v súvislosti so skutočnou používateľskou základňou sociálnej a mikroblogovacej siete.
Generálny riaditeľ automobilky Tesla v protižalobe podľa denníka The Washington Post, tvrdí, že Twitter spáchal podvod, nedodržal zmluvu a porušil Texas Securities Act.
Musk v apríli ponúkol, že Twitter odkúpi, no neskôr sa pokúsil z dohody vycúvať, tvrdiac, že na sociálnej sieti je omnoho viac falošných účtov, ako firma uvádzala. Twitter následne požiadal súd v štáte Delaware, aby miliardárovi nariadil dokončenie akvizície za dohodnutú sumu 54,20 dolára za akciu. V žalobe okrem iného obviňujú Muska z početných porušení dohody.
Nečakanú zápletku prinieslo zverejnenie reakcie Twitteru na Muskove obvinenia skôr, ako sa dostala na verejnosť samotná protižaloba, pripomína agentúra AP. Twitter v nej Muskovu argumentáciu označil za „príbeh, vymyslený v snahe uniknúť dohode o fúzii, ktorú už Musk nepovažoval za atraktívnu“.
Prípad by sa mal dostať pred súd 17. októbra. 


Download Meta Platforms Logo in SVG Vector or PNG File Format - Logo.wine

Americká spoločnosť Meta Platforms zrušila sieť účtov na Instagrame a Facebooku, ktoré prevádzkovala trolia farma sídliaca v Petrohrade. Na účtoch zverejňovala proruské komentáre k obsahu v sociálnych médiách a mediálnych firmách, čím sa snažila vytvoriť dojem podpory Rusku. Účty útočili na politikov, žurnalistov, hercov a iné verejne známe osobnosti, ktoré prejavili silnú podporu Ukrajine. Meta celkovo tejto farme zrušila 1 037 účtov na Instagrame a 45 účtov na Facebooku. Informuje o tom portál news.sky.com. 


Elon Musk: Billionaire's daughter cuts ties with her father - BBC News 

Americký miliardár a generálny riaditeľ spoločnosti Tesla Elon Musk v sobotu povedal, že jeho plán na prevzatie firmy Twitter prevádzkujúcej mikroblogovaciu sieť za 44 miliárd dolárov môže pokračovať. Podmienkou je však to, že Twitter potvrdí určité detaily o tom, ako skúma, či účty na mikroblogovacej sieti používajú reálni ľudia alebo ide o spamové účty.
Keďže Musk sa snaží od svojej aprílovej dohody o kúpe Twitteru odstúpiť, firma prevádzkujúca mikroblogovaciu sieť ho minulý mesiac zažalovala a žiada dokončenie akvizície. Musk reagoval protižalobou a obvinil Twitter zo zavádzania jeho tímu v otázke skutočného počtu používateľov. Sobotňajšie vyjadrenie Elona Muska Twitter odmietol komentovať. Firma americkú Komisiu pre cenné papiere a burzy (SEC) opakovane informovala, že podľa jej odhadu necelých 5 percent účtov v sieti Twitter je falošných.

 

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.