10. 8. 2022

Skupina Markíza je oddnes ešte krajšia a modernejšia

Skupina Markíza je oddnes ešte 

krajšia a modernejšia

Ikonické logo televízie Markíza prešlo refreshom a symbol „M“ sa stal jednotiacim prvkom ako súčasť log a grafických vizuálov naprieč všetkými stanicami skupiny Markíza.


Skupina Markíza sa dnes, v stredu 10. augusta 2022, divákom predstavila v úplne novej vizuálnej podobe. Televízie Markíza, Doma, Dajto a Markíza International dostali ešte atraktívnejší a modernejší grafický obal, vrátane nových log a jinglov. Predzvesťou týchto zmien bol 6. júna 2022 štart najmladšej stanice Markíza KRIMI, ktorá sa v novej vizuálnej identite odprezentovala ako prvá.   

„Markíza je už viac než štvrťstoročie líder televízneho trhu, chceme byť stále o krok vpred a udávať trendy. Túto ambíciu potvrdzuje aj naozaj moderný a progresívny grafický vizuál, ktorý dnešným dňom dostali všetky naše televízne stanice a s nimi súvisiace online platformy. Považujeme to za prvý darček pre našich divákov k blížiacim sa 26. narodeninám Markízy, priamo na 31. augusta 2022 však máme pripravené aj ďalšie veľké prekvapenie,“ povedal Michal Borec, riaditeľ Centra marketingu skupiny Markíza.

Ikonické logo televízie Markíza prešlo refreshom a symbol „M“ sa stal jednotiacim prvkom ako súčasť log a grafických vizuálov naprieč všetkými stanicami skupiny Markíza. Podobne ako v prípade Markíza KRIMI sa tak vďaka novým logám už aj televízie Doma a Dajto jasne hlásia k svojej príslušnosti v markizáckej rodine. 

Novú vizuálnu identitu skupiny Markíza vytvorila popredná kreatívna a dizajnérska agentúra Red Bee Creative so sídlom v Londýne, v spolupráci s interným tímom Centra marketingu TV Markíza. Red Bee Creative nedávno dokončila aj veľké projekty vizuálnej identity pre pobočky skupiny CME v Českej republike (TV Nova) a Rumunsku (Pro TV).

„Na redizajne našich staníc sme intenzívne pracovali niekoľko mesiacov a s výsledkom sme mimoriadne spokojní. Verím, že rovnako pozitívne ho prijmú aj naši diváci a prinesie im ešte príjemnejší a kvalitnejší zážitok zo sledovania našej naozaj bohatej a pestrej jesennej programovej ponuky,“ povedala Silvia Majeská, programová riaditeľka skupiny Markíza.



Ako najsledovanejšia rodinná televízia prináša TV Markíza celý rad špičkového zábavného obsahu, spolu s rešpektovaným spravodajstvom a vždy aktuálnou publicistikou. Redizajn zahŕňal aktualizáciu loga Markízy s cieľom zachovať ho ako „stred vesmíru“ a symbol stability.

„Logo si muselo zachovať existujúce dedičstvo značky, zostať rozpoznateľné a fungovať na viacerých platformách. Na dosiahnutie tohto cieľa bolo logo TV Markíza zjednodušené, aby sa zvýšila jeho funkčnosť. Teraz sa ľahšie používa a ikonickému „M“ sa dostalo oveľa väčšieho významu,“ vysvetľuje Jana Vavreková, vedúca kreatívneho oddelenia v rámci Centra marketingu skupiny Markíza.

Kruhová ikona Markízy sprevádza diváka vysielaním stanice a dynamickým, štýlovým a elegantným spôsobom odhaľuje jej obsah. Rad bohatých prémiových modrých odtieňov, použitých so žiarivou žltou farbou, vytvára osobitý vzhľad, ktorý, aj keď je veľmi výrazný, stále stavia na dobre zavedenom dedičstve Markízy ako „modro-žltej televízie“.

„Súčasťou grafického vizuálu je tiež úplne nové písmo a tento čistý, moderný a príjemný font dodáva Markíze ešte sviežejší vzhľad. Všetky grafické elementy prúdia v staničnej grafike vďaka plynulému a organickému štýlu pohybu. Celkovým efektom je nový svieži vzhľad Markízy, ktorý je nielen na prvý pohľad známy a príjemný, ale aj moderný a čistý, no stále vzrušujúci,“ dodala Vavreková.



Doma je populárna ženská stanica, ktorej obsah sa zameriava na emócie, silné ľudské príbehy, vzťahy, lásku a romantiku. Programová ponuka siaha od obľúbených tureckých seriálov, cez legendárne telenovely, romantické filmy, až po lekárske drámy a skutočné príbehy.

„Rebranding stanice Doma využíva symboliku kvetov na zachytenie emocionálneho jadra obsahu stanice. Zdôrazňujeme tak dôležitosť vzťahov, ľudského kontaktu a emócií v našom živote. Kvety sú v novej vizuálnej identite vždy prítomné a vytvárajú výraznú estetiku. Grafické elementy kvetov sa pohybujú s ľahkosťou a eleganciou. Používame okvetné lístky kvetov, aby sme diváka previedli naprieč obsahom stanice,“ približuje Vavreková.



Dajto je televízia postavená na zábave, akcii, adrenalíne, energii a vzrušení. Programová ponuka zahŕňa sitkomy, akčné seriály, šport a filmy so žánrami ako akcia, triler, sci-fi a komédia.

„Obsah na Dajto je skutočne populárny a má vášnivú a lojálnu fanúšikovskú základňu. Chceli sme, aby to odrážal aj grafický vizuál a tak sme sa rozhodli urobiť z Dajto tzv. „super fanúšika“. Stanicu, ktorá je rovnako posadnutá obsahom, ako aj jej diváci,“ doplnila Vavreková.

Vynovené Dajto využíva výraznú a jasnú estetiku, ktorá je mladistvá, ale zároveň príjemná pre všetkých, ktorí majú radi akciu, trilery, sci-fi a komédiu. „Grafika je hlasná, sebavedomá a hravá, môže sa pochváliť popkultúrnym teplom, sviežosťou a energiou. Vďaka farebnej palete, pruhom a štylizovanej typografii je Dajto okamžite rozpoznateľné bez ohľadu na to, kde sa značka použije,“ uzavrela Vavreková.