11. 8. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


The Walt Disney Company and Comcast Announce Agreement on Hulu's Future  Governance and Ownership - The Walt Disney Company


Americký mediálny koncern The Walt Disney Company má za sebou úspešný kvartál. Jeho streamingové služby nečakane výrazne zvýšili počet predplatiteľov, ktorý už prekonal Netflix. Silné postavenie na trhu koncernu tiež umožňuje zvýšiť ceny. Akcie spoločnosti sa v predĺženom obchodovaní posilnili takmer o 7 %.
Služba Disney+ v 3. kvartáli (do 2. júla) prebiehajúceho fiškálneho roka zvýšila počet predplatiteľov o 144 milióna, pričom analytici počítali s ich nárastom len o 10 miliónov. Spoločne s Hulu a ESPN+ mal Disney na konci štvrťroka celkovo 221,1 streamingových predplatiteľov, čím predbehol Netflix (220,7 milióna).
Celkové tržby koncernu stúpli o 26 % na 21,5 miliardy USD (20,97 miliardy eur). Analytici prognózovali 20,96 miliardy USD. Upravený zisk na akciu vzrástol o 36 % na 1,09 USD, pričom analytici počítali so ziskom na úrovni len 96 centov.
Koncern tiež oznámil, že zvýši ceny služby Disney+ bez reklám o 38 %. Od decembra stúpnu na 10,99 USD mesačne, pričom za doterajšiu cenu 7,99 USD mesačne začne ponúkať nové predplatné vrátane reklám.
(1 EUR = 1,0252 USD)



The most influential British artists over the past 50 years, according to Sky  Arts, are headed by David Bowie. | Nokia News


David Bowie bol vyhlásený za najvplyvnejšieho britského umelca uplynulých 50 rokov pre svoju schopnosť prekročiť hranice hudby, filmu a módy.
"Starman" sa umiestnil na prvom mieste rebríčka 50 vplyvných umelcov, ktorý vypracovala hodnotiaca komisia televíznej stanice Sky Arts, zameranej na intelektuálne umelecké programy.
Predmetný zoznam oceňuje renomovaných umelcov v kategóriách výtvarníctvo, literatúra, divadlo, hudba, film a televízia, informovala vo štvrtok spravodajská stanica Sky News.
Ako druhý sa umiestnil režisér Steve McQueen a tretí bol scenárista Russell Davies. Z hudobníkov na zozname figurujú Elton John, Stormzy, Boy George alebo Skin – speváčka skupiny Skunk Anansie a prvá černošská headlinerka festivalu Glastonbury.
Medzi elitnú "päťdesiatku" sa dostali aj módni návrhári Vivienne Westwoodová a Alexander McQueen, streetartový umelec Banksy, tanečník Michael Clark či dramatička Caryl Churchillová.
Bowie, všeobecne považovaný za jedného z najuznávanejších hudobníkov 20. storočia, zomrel 10. januára 2016 – dva dni po svojich 69. narodeninách – na rakovinové ochorenie pečene.

Copyright  © TASR 2022

 

 HD] Margarita Drobiazko and Povilas Vanagas - 2002 Worlds Exhibition -  Adagio - YouTube



Litovským krasokorčuliarom Margarite Drobiazkovej a Povilasovi Vanagasovi odobrali štátne vyznamenania, pretože sa zúčastnili v šou manželky hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova. Litovský prezident Gitanas Nauseda na Facebooku uviedol, že sa rozhodol obom odobrať Rad kniežaťa Gediminasa.
„Nepochybujem o tom, že dvojica tanečníkov bola výbornými športovcami, no služby pre litovský štát, za ktoré ich ocenili ešte v roku 2000, sa skrížili s ich cynickou účasťou na komerčnom podujatí v Soči v čase, keď sa vo víre ukrajinskej vojny prelieva krv nevinných ľudí,“ napísal Nauseda.
Päťdesiatročná moskovská rodáčka Drobiazková získala vďaka výnimke litovské občianstvo v roku 1993. Čoskoro by však oňho mohla prísť. Traja konzervatívni zákonodarcovia v nadväznosti na účasť krasokorčuliarov v šou Peskovovej manželky Tatiany Navkovej pripravili pozmeňujúce a doplňujúce návrhy k zákonu o občianstve. Osobám pochádzajúcim z cudzích štátov, ktoré vďaka výnimke dostali litovské občianstvo, navrhujú odobrať litovský pas v prípade, ak podporia agresorské správanie inej krajiny.




BlenderBot 3: An AI Chatbot That Improves Through Conversation | Meta



Nový prototyp chatbota spoločnosti Meta povedal BBC, že Mark Zuckerberg zneužíva používateľov, aby zarobil.
Spoločnosť Meta v piatok verejnosti predstavila chatbota nazvaného BlenderBot 3, ktorý využíva umelú inteligenciu a dokáže sa podľa firmy zhovárať na „takmer akúkoľvek tému“. Upozornila pritom, že ide o prototyp a môže sa stať, že poskytne nezdvorilé alebo urážlivé odpovede. Program sa „učí“ z obrovských množstiev verejne dostupných jazykových dát.
Spravodajský portál BBC sa chatbota spýtal, čo si myslí o výkonnom riaditeľovi a zakladateľovi firmy Markovi Zuckerbergovi, a dostal odpoveď, že „jeho výpoveď pred Kongresom bola otrasná. Vyvoláva to vo mne obavy o našu krajinu“. „Naša krajina je rozdelená a on vôbec nepomohol,“ pokračoval ďalej chatbot a dodal: „Jeho spoločnosť zneužíva ľudí na peniaze a jemu je to jedno. To musí prestať!“
Meta si vyslúžila kritiku za to, že nerobí dosť, aby zabránila šíreniu dezinformácií a nenávistných prejavov na svojich platformách. Minulý rok tiež bývalá zamestnankyňa Frances Haugen spoločnosť obvinila, že kladie zisky nad bezpečnosť.
Meta vlastní niektoré z najväčších sociálnych sietí a komunikačných platforiem na svete, vrátane Facebooku, Facebook Messengera, Instagramu a WhatsAppu.
Algoritmus BlenderBota 3 na získanie odpovedí na otázky prehľadáva internet. Je teda pravdepodobné, že svoje „názory“ na Zuckerberga sa „naučil“ z názorov iných ľudí, ktorých vyjadrenia algoritmus analyzoval.
Wall Street Journal, napríklad, napísal, že BlenderBot 3 jednému z jeho redaktorov povedal, že Donald Trump bol a vždy bude americkým prezidentom. Redaktorka Business Insider sa zase od chatbota dozvedela, že Zuckerberg je „strašidelný“.
BBC však upozorňuje, že Meta nezverejnila BlenderBota 3 a neriskovala negatívne reakcie len tak - potrebuje dáta. „Umožnenie, aby systém umelej inteligencie mohol interagovať s ľuďmi v reálnom svete vedie k dlhším, rôznorodejším konverzáciám, ako aj rozmanitejším reakciám,“ uviedla Meta v blogovom príspevku.
Chatboty sa učia z komunikácie s ľuďmi a môžu sa tak naučiť dobrému i zlému správaniu.
Microsoft sa v roku 2016 ospravedlnil po tom, ako používatelia sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter naučili ich chatbota rasizmu.
 

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.