11. 8. 2022

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Prokuratúra sťahuje obžalobu na bývalého novinára Lukáša Milana pre  ohovoránie | Televízia Markíza


Rozhodnutie, ktorým okresný súd Košice II v apríli oslobodil manžela ministerky kultúry SR a bývalého novinára Lukáša Milana spod obžaloby pre prečin ohovárania, je právoplatný. Stalo sa tak po tom, ako prokuratúra odvolanie voči rozsudku stiahla. TASR to vo štvrtok potvrdila hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Anna Pančurová.
Milana obžalovali za článok v týždenníku Plus 7 dní z roku 2015 s názvom Košická chobotnica a s podtitulom Výpalník Paška?. Trestné oznámenie za ohováranie podal niekdajší šéf parlamentu za Smer-SD Pavol Paška, ktorý medzičasom zomrel.
Milan sa mal ohovárania dopustiť tým, že ako autor uviedol o Paškovi nepravdivé informácie. Podľa oslobodzujúceho rozsudku okresného súdu z 26. apríla "skutok nie je trestným činom". Prokurátor sa následne odvolal a vo veci mal ďalej rozhodovať krajský súd.
Okresná prokuratúra dostala písomné vyhotovenie rozsudku začiatkom júla. "Po preskúmaní rozsudku Okresného súdu Košice II a jeho odôvodnenia sa okresný prokurátor stotožnil s rozhodnutím súdu a písomným podaním zo dňa 14. júla využil svoje oprávnenie a zahlásené odvolanie z 26. apríla vzal v celom rozsahu späť," uviedol TASR hovorca Krajskej prokuratúry Košice Peter Koromház.
Verdikt okresného súdu nadobudol podľa krajskej hovorkyne súdov právoplatnosť 19. júla.
Autor v predmetnom článku poukázal na podozrivé personálne prepojenia a klientelistické praktiky pri obstarávaniach v košických nemocniciach. Milan uvádzal ako zdroj nemenovaného podnikateľa, podľa ktorého si mal Paška od neho pýtať provízie za podnikanie v oblasti zdravotníctva.
Okresný súd v kauze najprv trestným rozkazom neprávoplatne uznal Milana za vinného a určil mu trest 18 mesiacov s trojročnou podmienkou, ako aj trojročný zákaz novinárskej činnosti.

 

Copyright  © TASR 2022