12. 8. 2022

Zomrel Jean-Jacques Sempé

Zomrel Jean-Jacques Sempé

Ve věku 89 let zemřel výtvarník Jean-Jacques Sempé, ilustrátor  dobrodružství Malého Mikuláše | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
Vo veku 89 rokov vo štvrtok zomrel známy francúzsky výtvarník a karikaturista Jean-Jacques Sempé, autor známej série detských kníh Malý Mikuláš. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.
"Karikaturista Jean-Jacques Sempé zomrel pokojne 11. augusta večer vo veku 89 rokov vo svojom prázdninovom sídle, obklopený manželkou a blízkymi priateľmi," uviedol jeho životopisec a priateľ.
Sempého okrem detských ilustrácii preslávili aj rôzne humorné kresby pre médiá. Tie sa často objavovali napríklad v americkom týždenníku The New Yorker.
Sempé mal náročné detstvo, zo školy odišiel vo veku 14 rokov a vstúpil do armády. Neskôr začal predávať svoje kresby pre parížske noviny. Počas práce v tlačovej agentúre sa spriatelil so známym karikaturistom Reném Goscinnym, s ktorým v roku 1959 vydal prvú knihu série Malý Mikuláš.
V súčasnosti sa predalo v 45 krajinách už viac ako 15 miliónov detských kníh z tejto série. Príbehy Malého Mikuláša boli neskôr aj sfilmované.


Zdroj: TASR