26. 8. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Jigsaw, obchodná jednotka v Google, oznámila že API na redukciu toxicity -  Perspective - spracováva 500 miliónov žiadostí denne 

Dcérska spoločnosť Google, firma Jigsaw, spustí budúci týždeň na Slovensku, v Poľsku a Českej republike kampaň zameranú na boj proti dezinformáciám o ukrajinských utečencoch.
Psychológovia z britských univerzít v Cambridgei a Bristole v spolupráci s firmou Jigsaw vytvorili 90-sekundové klipy s cieľom "naočkovať" ľudí proti škodlivému obsahu na sociálnych sieťach, informovala v stredu agentúra Reuters.
Klipy, ktoré budú bežať v reklamných slotoch na YouTube, Twitteri, TikToku i Facebooku, majú za cieľ pomôcť ľuďom rozpoznať emocionálnu manipuláciu a hľadanie obetných baránkov v titulku správy.
"Keď ľuďom poviete, čo je pravda a čo je lož, mnohí sa budú o tom hádať... avšak môžete predvídať techniky, ktoré sa použijú pri šírení dezinformácií, ako napríklad v prípade ukrajinskej krízy," povedal Jon Roozenbeek, hlavný autor správy o výskume, na ktorom je kampaň založená.
Kampaň v spolupráci s miestnymi mimovládnymi organizáciami, overovateľmi faktov, akademikmi a odborníkmi na dezinformácie bude trvať jeden mesiac.
"Uvažujeme o tom ako o pilotnom pokuse, takže nie je absolútne žiadny dôvod, prečo by sa tento prístup nemohol rozšíriť do ďalších krajín," povedala vedúca výskumu v Jigsaw Beth Goldbergová.
"Poľsko bolo vybrané, pretože má najviac ukrajinských utečencov," dodala s tým, že Česko a Slovensko môžu byť užitočné príklady pre zvyšok Európy.


Vlajka Šalamúnových ostrovov | Statnevlajky.sk

Šalamúnove ostrovy pohrozili, že zakážu alebo deportujú zahraničných novinárov za "neúctivé a ponižujúce" spravodajstvo. Uviedla to v stredu kancelária premiéra Šalamúnovych ostrovov Manasseha Sogavareho. K jej vyhláseniu prichádza v období rastúcich obáv o budúcnosť demokracie na tomto tichomorskom súostroví, všíma si agentúra AFP.
Sogavareho kancelária v rozsiahlom vyhlásení kritizujúcom nedávne spravodajstvo obvinila západných novinárov zo snahy o plánovanie "zmeny režimu" a zo šírenia "protičínskych názorov". Ďalej obvinila austrálsku televíziu ABC z "rasového profilovania a rasizmu" čím narážala na správu tejto televíznej stanice o rastúcom čínskom vplyve na Šalamúnových ostrovoch.
"Ústava Šalamúnových ostrovov chráni krajinu od rasovej diskriminácie a vláda zabezpečí odstránenie rasových praktík," píše sa vo vyhlásení dodávajúc, že aj tichomorské Kiribati, taktiež spojenec Číny, v "minulosti deportovalo novinárov".
Sogavare je štvornásobným premiérom Šalamúnových ostrovov a parlament mu v minulosti už dvakrát vyslovil nedôveru. V nedávnej dobe mu nastali problémy pre prehlbujúcu spoluprácu s Čínou.
Vlaňajšie rozsiahle nepokoje v hlavnom meste Honiara žiadali premiérovo odstúpenie. Sogavare v reakcii na tieto udalosti podpísal bezpečnostnú dohodu s Pekingom. Na jej základe môže čínska polícia na súostroví zasahovať v prospech "spoločenského poriadku".
Premiér Šalamúnových ostrovov nedávno navrhol zmenu ústavy s cieľom oddialiť plánované voľby. Tento krok zdôvodnil nedostatkom financií, pretože v tom istom roku sa bude konať aj športové podujatie Pacifické hry.

Copyright  © TASR 2022

 3 Finnish journalists on trial for revealing defense secrets - Daily News


Vo Fínsku sa vo štvrtok začal proces s tromi novinármi obvinenými z odhalenia štátnych bezpečnostných tajomstiev pre údajné zverejnenie utajených dokumentov v novinovom článku z roku 2017. Článok v denníku Helsingin Sanomat zo 16. decembra 2017 sa venoval aktivitám Fínskeho spravodajského výskumného centra a odhalil približnú polohu a úlohy spravodajskej jednotky obranných síl. Novinári Tuomo Pietilaina a Laura Halmi a vtedajší výkonný manažér novín Kalle Silfverberg popierajú akékoľvek previnenie. V prípade odsúdenia im hrozí maximálne štvorročný trest odňatia slobody, informuje fínsky vysielateľ MTV.
Trojica nebola počas pojednávania na helsinskom súde prítomná. Podľa MTV by však mali koncom novembra vypovedať.
Prokurátor vo štvrtok na súde žiadal odstránenie online verzie originálnej reportáže z webstránky novín, uvádza tiež MTV.

 ©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.