Z Košíc sa v piatok 26. augusta 2022 opäť ozve československé vysielanie. V programovej službe Slovenského rozhlasu Rádio Regina a v programovej službe Českého rozhlasu Dvojka v ranných hodinách od 6.00 h do 9.00 h zaznie spoločný program pod názvom Ranní Dvojka s Reginou - po 30 rokoch opäť vysiela Československý rozhlas! Program je pripravený pri príležitosti 30. výročia podpisu dohody o rozdelení Československa.


Myšlienka ponúknuť slovenským a českým poslucháčom spoločný ranný program vznikla začiatkom leta u moderátorov Českého rozhlasu Dvojky - Reginy Květoňovej a Dalibora Gondíka. Po niekoľkých online poradách pripravili rozhlasáci z Rádia Regina Východ a Dvojky živý moderovaný program, v ktorom si zaspomínajú na spoločný štát a ponúknu poslucháčom výhradne slovenskú a českú populárnu hudbu.

Čo nám rozdelenie republiky dalo a vzalo? To je podtitul programu, v ktorom budú znieť spomienky, ankety, ranné súťaže a chýbať nebudú ani hostia naživo, medzi ktorými budú i muzikanti Štefan Štec a Tomi Okres. Moderátorkami budú Iveta Vaculová a Michaela Slivková Kirňaková z Rádia Regina Východ. Výnimočnými budú aj československé krátke správy, ktoré v časoch o 6.00 h a 8.00 h budú pripravené a odvysielané z Košíc v slovenčine a v časoch o 7.00 h a 9.00 h z Prahy v češtine.

„Väčšina z nás vyrástla na programoch Československého rozhlasu a aj vďaka nim robíme túto prácu. A keďže rozhlas v Košiciach tento rok oslavuje svoje 95. narodeniny, spoločné vysielanie je ďalším z nečakaných darčekov pre nás i poslucháčov,“ prezradila dramaturgička Rádia Regina Východ Andrea Feciková. „S kolegyňami a kolegami z Českého rozhlasu máme v Košiciach dlhodobo veľmi dobré vzťahy. Ich vyústením bol aj spoločný koncert Českého rozhlasu a RTVS v Štátnom divadle v Košiciach v roku 2018. Piatkové spoločné vysielanie, ktorým nachvíľu oživíme Československý rozhlas, je ďalším a verím, že nie posledným, významným medzníkom našej spolupráce,“ konštatoval riaditeľ Štúdia RTVS Košice Jozef Puchala.