23. 8. 2022

Zomrel Jerry Allison

Zomrel Jerry Allison

Drummer for 'Buddy Holly and The Crickets,' rock pioneer Jerry Allison dies  at 82
Vo veku 82 rokov zomrel Jerry Allison, bývalý člen americkej rockandrollovej skupiny The Crickets, v ktorej spieval Buddy Holly.
Allison bol spoluautorom hitov ako That'll Be the Day (1957) alebo Peggy Sue (1959), čo mu prinieslo miesto v Rockandrollovej sieni slávy.
Jeho úmrtie bolo bez udania dátumu a príčiny oznámené v pondelok na oficiálnej facebookovej stránke Buddyho Hollyho, informuje spravodajská stanica BBC News.
Allison sa narodil v roku 1939 v texaskom meste Hillsboro. Na bicie nástroje začal hrať ako desaťročný. S Buddym Hollym sa zoznámil o niekoľko rokov neskôr.
That'll Be the Day sa dostala na prvé miesto rebríčka Billboard, dominovala aj britskej hitparáde. V samotných USA sa z tohto singla predalo viac než milión kusov.
Pieseň mala veľký vplyv aj na Paula McCartneyho a Johna Lennona; bola prvou oficiálnou nahrávkou ich skupiny The Quarrymen, z ktorej sa neskôr stali The Beatles.
Po skladbe That'll Be the Day zaznamenala skupina The Crickets obrovský úspech, v priebehu 18 mesiacov mala ďalších sedem hitov, ktoré sa v rebríčkoch dostali do prvej štyridsiatky.
Buddy Holly tragicky zahynul vo veku 22 rokov pri leteckom nešťastí vo februári 1959. The Crickets boli uvedení do Rockandrollovej siene slávy v roku 2012.
Allison naposledy vystúpil s touto formáciou v roku 2016, dôchodok trávil na farme pri meste Nashville. Bol posledným žijúcim členom pôvodnej zostavy The Crickets.



Zdroj: TASR