23. 8. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Mexican Journalist Killed Hours After Publishing Story About Local  Officials' Involvement in Disappearance of 43 Students in 2014


Mexického novinára Fredida Romána zastrelili v pondelok v meste Chilpancingo na juhu Mexika. K jeho smrti prišlo krátko po tom, čo na internete zverejnil text o zmiznutí 43 študentov, ktorí sa pred ôsmimi rokmi stratili v neďalekej oblasti. TASR správu prevzala od agentúry AFP.
Fredid Román zverejnil svoj článok na viacerých účtoch na sociálnych sieťach a prispieval aj do miestnych novín. Jeho telo našli v aute v Chilpancingu, ktoré je hlavným mestom zväzového štátu Guerrero, oznámila tamojšia prokuratúra.
Prípad zmiznutia 43 študentov pochádzajúcich z Guerrera v roku 2014 je považovaný za jeden z najhorších prípadov porušenia ľudských práv v dejinách Mexika. Študenti totiž zmizli po tom, ako ich cestou na demonštráciu údajne zastavila polícia, ktorá ich mala odovzdať členom zločineckého gangu Guerreros Unidos.
Verejnosť začala tomuto prípadu venovať opäť pozornosť minulý týždeň, keď vládny výbor pre ľudské práva označil zmiznutie študentov za zločin štátu, do ktorého boli zapojení agenti rôznych inštitúcií.
Len niekoľko hodín pred svojou smrťou zverejnil Román na Facebooku príspevok s názvom "Štátny zločin bez potrestania šéfa", v ktorom písal o údajnom stretnutí štyroch štátnych predstaviteľov v čase zmiznutia študentov. Na stretnutí mal byť aj bývalý generálny prokurátor Jesús Murillo Karam. Toho zadržali po tom, čo bola minulý týždeň zverejnená vyšetrovacia správa. Zatykače boli vydané aj na ďalších podozrivých, medzi ktorými sú príslušníci armády a polície či členovia zločineckého gangu.
Zatiaľ nie je jasné, či Romanov príspevok o zmiznutých študentoch alebo jeho iná novinárska práva súvisia s jeho úmrtím.
Od začiatku tohto roka bolo v Mexiku doposiaľ zabitých 12 novinárov, uvádza mexická vláda. Podľa mimovládnej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) ich bolo zabitých deväť a niektoré médiá uvádzajú dokonca 15 alebo 16.
Od roku 2000 bolo podľa RSF v Mexiku zavraždených približne 150 novinárov, čo z tohto stredoamerického štátu robí jednu z najnebezpečnejších krajín pre médiá, všíma si AFP.


Polícia Slovenskej republiky - Home | Facebook

Polícia obvinila 50-ročného muža, ktorý od februára adresoval do jednej z redakcií internetového portálu v Bratislave niekoľko výhražných správ. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Jana Šimunková.
Muža zo Zlatomoravského okresu obvinili zo spáchania pokračovacieho prečinu násilia proti skupine a zo zločinu vydierania. "Emaily, ktorými sa obvinený Ľuboš vyhrážal usmrtením, ťažkou ujmou na zdraví alebo inou ťažkou ujmou viacerým osobám, zasielal členom redakcie pod rôznymi identitami," priblížila hovorkyňa.
Policajtom sa podarilo odhaliť jeho pravú identitu a zistiť, že správy zasielal z miesta svojho trvalého bydliska. "V prípade preukázania viny pred súdom hrozí 50-ročnému Ľubošovi trest odňatia slobody na dva až šesť rokov," dodala Šimunková.



Ideológ Putina pochoval dcéru, ktorá zahynula pri výbuchu auta. Rusi vinia  ukrajinskú agentku | TVNOVINY.sk


Stovky ľudí sa zišli v utorok v Moskve na pohrebe novinárky Darie Duginovej, ktorá v sobotu večer na predmestí Moskvy zahynula pri výbuchu auta. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
Táto 29-ročná novinárka a publicistka bola dcérou prokremeľského nacionalistického ideológa Alexandra Dugina.
Ľudia sa pri rozlúčke zhromaždili v priestoroch televíznej veže Ostankino v Moskve. Mnohí z nich priniesli kvety. Dugin s manželkou, obaja v čiernom oblečení, sedeli vedľa otvorenej rakvy svojej dcéry, píše AFP.
"Zomrela za ľudí, za Rusko, na čele," povedal Dugin na začiatku smútočného obradu.
Duginová pracovala pre pro-kremeľské televízne stanice vrátane RT (predtým Russia Today). Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v pondelok obvinila z prípravy sobotného výbuchu, pri ktorom zahynula, Ukrajinu. Kyjev to však odmieta.
Cieľom útoku mohol byť samotný Dugin, píše AFP. Spolu s dcérou sa v sobotu zúčastnil na literárno-hudobnom "vlasteneckom festivale" v Zacharove v Moskovskej oblasti. Z podujatia plánovali odísť spolu, ale Daria odišla autom svojho otca sama.
Dugin (60) bol pred zánikom Sovietskeho zväzu protikomunistickým disidentom, pripomína AFP. Dlhodobo obhajuje zjednotenie ruskojazyčných a iných území v rámci nového ruského impéria. Presadzuje, aby táto "ríša" zahŕňala aj Ukrajinu.
O priamom vplyve Dugina na ruského prezidenta Vladimira Putina sa dlhodobo špekuluje. Pre svoje názory sa ocitol na sankčnom zozname USA a na Západe je známy ako "Putinov mozog".

Copyright  © TASR 2022

 

 Elon Musk: Billionaire's daughter cuts ties with her father - BBC News



Americký miliardár Elon Musk predvolal svojho priateľa a bývalého generálneho riaditeľa spoločnosti Twitter Jacka Dorseyho v rámci snahy odstúpiť od dohody o akvizícii spoločnosti za 44 miliárd dolárov. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na súdne dokumenty. Predvolanie bolo doručené minulý týždeň. Od Dorseyho požaduje dokumenty a komunikáciu súvisiacu s akvizíciou, ako aj informácie o vplyve falošných alebo spamových účtov na podnikanie Twitteru a meraní denných aktívnych používateľov. Dorseyho právnici situáciu bezprostredne nekomentovali.
V americkom štáte Delaware sa 17. októbra začne súdny proces, ktorý by mal rozhodnúť o tom, či Twitter môže primäť generálneho riaditeľa automobilky Tesla, aby pokračoval s jeho kúpou. Twitter predvolal viacerých technologických investorov a podnikateľov s väzbami na Muska, okrem iných rozvojového kapitalistu Marca Andreessena a zakladajúceho operačného riaditeľa platobnej platformy PayPal Davida Sacksa.
Musk v apríli ponúkol, že Twitter odkúpi, no neskôr sa pokúsil z dohody vycúvať, tvrdiac okrem iného to, že na sociálnej sieti je omnoho viac falošných účtov, ako firma uvádzala. Podľa Twitteru sa tým Musk snaží zakryť to, že akvizíciu už nepovažuje za atraktívnu. Krátko po tom, ako Musk súhlasil, že zaplatí o 38 percent viac ako bola cena Twitteru na burze, akciový trh oslabil a akcie výrobcu elektrických áut Tesla, kde sa nachádza väčšina Muskovho osobného bohatstva, stratili viac ako 100 miliárd dolárov svojej hodnoty.

  

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.