22. 12. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Student tracking Elon Musk's jet defends his program, considers legal  threat a bluff - ABC News
Americký podnikateľ Elon Musk v utorok oznámil, že plánuje zostať vo funkcii generálneho riaditeľa spoločnosti Twitter dovtedy, kým nenájde niekoho ochotného nahradiť ho na tomto poste. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.
Muskovo oznámenie nasledovalo po tom, čo ho používatelia sociálnej siete Twitter vyzvali, aby odstúpil. Vyjadrili sa tak v internetovom prieskume, ktorý spustil samotný miliardár a sľúbil, že sa bude výsledku hlasovania držať.
"Odstúpim z funkcie generálneho riaditeľa, len čo nájdem niekoho dosť bláznivého na to, aby túto prácu prevzal!" napísal Musk v tvíte. "Potom už budem viesť len softvérové a serverové tímy," dodal.
Musk sa používateľov opýtal v spomínanom prieskume túto otázku: "Mal by som odstúpiť z funkcie šéfa Twitteru?" Spomedzi viac než 17,5 milióna účastníkov hlasovania, ktoré prebiehalo od nedele večera a skončilo sa v pondelok, viac než polovica – 57,5 percenta – na túto otázku odpovedala kladne.
Podnikateľ začal riadiť spoločnosť so sídlom v kalifornskom meste San Francisco koncom októbra, keď ju kúpil. Jeho šéfovanie bolo poznačené narýchlo vymyslenými nariadeniami a politikami, ktoré čoskoro po zverejnení odvolal alebo zmenil. Takisto si znepriatelil niektorých investorov svojej spoločnosti Tesla vyrábajúcej elektrické vozidlá, ktorí mali obavy, že Musk venuje Twitteru príliš veľa pozornosti.
Niektoré jeho kroky vyvádzali z miery inzerentov Twitteru a odrádzali jeho používateľov. Znechutilo ich napríklad prepúšťanie takmer polovice zamestnancov Twitteru, ako aj moderátorov obsahu či rozpustenie Rady pre budovanie dôvery a bezpečnosti. Pobúrilo ich aj to, že obnovil množstvo zablokovaných účtov vrátane účtu Donalda Trumpa, zrušil účty viacerým novinárom, pokúsil sa zaviesť poplatky za doposiaľ nespoplatnené služby a zakázať používateľom propagovať konkurenčné internetové platformy.
Musk, ktorý riadi aj technologickú spoločnosť SpaceX na vývoj vesmírnych rakiet, už predtým priznal, aké ťažké bude nájsť niekoho, kto by prevzal šéfovanie v Twitteri. Spoločnosť je totiž podľa neho "v zrýchlenom pruhu smerujúcom k bankrotu".
Miliardár však bude mať stále obrovský vplyv na sociálnu sieť ako jej majiteľ.

Copyright  © TASR 2022

 

 French Football Federation - Wikipedia



Francúzska futbalová federácia (FFF) plánuje stíhať ľudí, ktorí na sociálnych sieťach rasisticky urážali niektorých reprezentantov "Les Bleus" tmavej pleti po neúspešnom finálovom zápase majstrovstiev sveta v Katare proti Argentínčanom. Rozhorčenie z útokov na futbalistov vyjadrili aj viacerí členovia francúzskej vlády, kluby dotknutých hráčov a organizácie bojujúce proti rasizmu.
"Niektorí hráči sa stali obeťami neprijateľných rasistických a nenávistných komentárov na sociálnych sieťach. Federácia jednoznačne odsudzuje a nebude tolerovať takého správanie sa a obťažovanie," uviedla FFF vo svojom stanovisku. Doplnila, že chce trestne stíhať ľudí, ktorí sa previnili spomenutými prejavmi. Podľa francúzskej ministerky pre rodovú rovnosť Isabelle Romovej patria medzi obete Kylian Mbappé a Kinglsey Coman.
Coman bol jeden z Francúzov, ktorí nepremenili svoj pokus vo finálovom penaltovom rozstrele. Zastal sa ho aj nemecký klub Bayern Mníchov, v ktorom krídelník pôsobí. "Rodina Bayernu stojí za tebou, King. Rasizmus nemá miesto v našom športe ani v spoločnosti," napísali zástupcovia úradujúceho majstra I. bundesligy na klubovom twitteri.
Francúzska ministerka športu Amelie Oudeaová-Casterová tiež verejne vyjadrila podporu dotknutým hráčov. Na svojom twitteri napísala, že "tieto odporné komentáre nemajú miesto vo futbale ani nikde inde". Podľa organizácie SOS Racisme museli futbalisti zablokovať komentovanie ich príspevkov na instagrame pre "nával rasistických nadávok". Stovky používateľov ich vraj prirovnávalo k opiciam či otrokom alebo ich posielalo "späť do džungle". Ďalšia organizácia NGO uviedla, že v tejto veci kontaktuje políciu.

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

 Oscars 2023: Everything to Know About the Academy Awards

Na užší zoznam uchádzačov o nomináciu na Oscara sa v niektorých kategóriách dostali veľkorozpočtové filmy Top Gun: Maverick, pokračovanie filmu Avatar alebo Batman. Český výpravný historický film režiséra a scenáristu Petra Václava Il Boemo o skladateľovi z 18. storočia Jozefovi Myslivečkovi v kategórii zahraničných filmov neuspel. Nominácia dnes Americká filmová akadémia zverejnila na svojich stránkach. O nomináciu v prestížnej kategórii zahraničný film sa uchádzali snímky z 92 krajín, do ďalšieho kola výberu ich postúpilo 15. Porotu zaujal rakúsky film Korzet, ktorý dostal cenu pre najlepšiu herečku na európskych filmových cenách, marockú snímku Modrý kaftan alebo Bardo, falošná kronika niekoľkých právd od mexického režiséra Alejandra Gonzáleza Iñárritua. Postup filmu Joyland je vôbec prvým prípadom, keď sa do užšieho výberu dostala snímka z Pakistanu, píše agentúra AP. Oscarový zúžený zoznam sa ďalej stenčí na konci januára, kedy bude do finálového kola nominovaných päť filmov v každej kategórii. Slávnostný ceremoniál 95. ročníka cien americkej Akadémie filmového umenia a vied je stanovený na 12. marca 2023.b

Copyright  © ČTK 2022