21. 12. 2022

Machaj: O dosahu zrušenia koncesionárskych poplatkov musí byť odborná diskusia

Machaj: O dosahu zrušenia koncesionárskych 
 Ľuboš Machaj: Nový riaditeľ RTVS prezradil plány do budúcna
poplatkov musí byť odborná diskusia



Zrušenie tzv. koncesionárskych poplatkov je dôležitým rozhodnutím, ovplyvňujúcim celý rok 2023. Potrebuje preto dôslednú odbornú analýzu a diskusiu o dosahu takéhoto riešenia na ďalšiu existenciu verejnoprávneho vysielateľa. V reakcii na medializovanú dohodu o zrušení úhrad za služby verejnosti poskytované RTVS v prospech dohody na schválení štátneho rozpočtu to uviedol generálny riaditeľ telerozhlasu Ľuboš Machaj.
Priznáva zároveň, že bol vždy zástancom koncesionárskych poplatkov, ktoré považuje za garanciu nezávislosti RTVS. "Je pravdou, že postupne sa ich výber rôznymi právnymi úpravami obmedzoval a RTVS dodnes na tieto úpravy dopláca. Bolo by veľmi nešťastné, keby nové rozhodnutie politických elít problémy ohľadom systémového financovania verejnoprávneho vysielateľa ešte prehĺbilo," zdôraznil Machaj. Apeluje preto na iniciovanie odbornej diskusie a prípravu legislatívy, ktorá by garantovala riešenie dlhodobého podfinancovania RTVS a jej nezávislosť od politických záujmov. "Očakávam, že sa na pôde Ministerstva kultúry SR a Výboru Národnej rady pre kultúru a médiá čo najskôr takáto diskusia zrealizuje," uviedol.
Upozornil, že v prípade nahradenia poplatkov alokáciou zo štátneho rozpočtu musí byť legislatívne ošetrená aj valorizácia garantovanej sumy o infláciu, rovnako sa musí pamätať na kompenzácie všetkých strát, ktoré RTVS vznikli v dôsledku doteraz prijatej legislatívy v oblasti úhrady koncesionárskych poplatkov i úloh, vyplývajúcich pre RTVS z nového mediálneho zákona.
Poverený predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) a líder SaS Richard Sulík uplynulý utorok pri predstavovaní dohody na podobe štátneho rozpočtu na budúci rok informovali, že jedným z opatrení má byť aj zrušenie koncesionárskych poplatkov. Úhrady verejnosti má plne nahradiť alokácia zo štátneho rozpočtu, hovorí sa o sume vo výške 0,14-0,15 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). O mechanizme sa má viesť ešte politické rokovanie.



Zdroj: TASR