21. 12. 2022

RTVS: Ilju Zeljenku si pripomenie dokumentárnym filmom i rozhlasovým vysielaním

RTVS: Ilju Zeljenku si pripomenie 
 

dokumentárnym filmom i rozhlasovým vysielaním




Nedožité 90. narodeniny významného slovenského skladateľa Ilju Zeljenku si RTVS pripomenie v stredu na Dvojke dokumentárnym filmom Musica Slovaca – spomienky na Ilju Zeljenku. "Rádio Devín koncipuje svoje vysielanie ako špeciálny Zeljenkovský deň," uviedol pre TASR PR manažér Filip Púchovský.
Premiéru dokumentu o výraznej osobnosti slovenskej hudobnej avantgardy, ktorý vznikol pod režisérskou taktovkou Antona Popoviča, odvysiela Dvojka o 22.05 h. Na legendárneho skladateľa Ilju Zeljenku si zaspomínajú skladateľ Peter Zagar, výtvarník Daniel Fischer, koncertná umelkyňa Jordana Palovičová, režisér Ivan Ostrochovský a diplomat, aktivista Pavol Demeš. "V dokumente bude uvedené aj dielo Musica Slovaca priamo v umelcovej záhrade," avizuje RTVS.
Poslucháčov Rádia Devín čaká v jeho vysielaní Zeljenkovský maratón s názvom "Zeljenka 3:45". "Tri hodiny a štyridsaťpäť minút totiž trvá len kompletné vypočutie si všetkých 15 sláčikových kvartet Ilju Zeljenku vrátane jeho najznámejšej skladby Musica Slovaca," objasňujú tvorcovia špeciálneho vysielania. Zeljenkovu skladateľskú osobnosť v súvislosti s projektom "Zeljenka 3:45" si pripomenie Rádio Devín aj sprievodným programom vrátane rozhlasových hier so scénickou hudbou skladateľa, archívnych materiálov a zasvätených analytických komentárov teoretikov i Zeljenkovi ľudsky blízkych tvorivých spolupútníkov.

Zdroj: TASR