21. 12. 2022

Rušenie koncesionárskych poplatkov bez diskusie je politické dobrodružstvo   

Rušenie koncesionárskych poplatkov bez 
diskusie je politické dobrodružstvo



Hoci financovanie verejnoprávneho vysielateľa bez koncesionárskych poplatkov je legitímna úvaha, v aktuálnom kontexte bez predchádzajúcej odbornej diskusie a detailov je zbytočným politickým dobrodružstvom. V stanovisku k medializovanej dohode na zrušení úhrad za služby verejnosti RTVS to uviedol predseda Rady RTVS Igor Gallo. Obáva sa, že telerozhlas na takto prijímané neprediskutované rozhodnutie doplatí.
Gallo pripomína, že i Ministerstvo kultúry SR, vedené nominantkou OĽANO Natáliou Milanovou presadzovalo doteraz zachovanie koncesionárskych poplatkov ako hlavný zdroj príjmu RTVS. Pripomenul, že v aktuálne schválenom rozpočte RTVS na rok 2023 sa ráta s výberom úhrad vo výške 74,4 milióna eur. "Preto informácia o ich rušení, bez uvedenia akýchkoľvek iných detailov, spôsobila veľkú neistotu a obavu o budúcnosť RTVS," zdôraznil. Vyjadril zároveň nádej, že predstavené opatrenie nie je začiatok cesty "Made in Hungary" s cieľom vytvoriť podmienky na zoštátnenie.
Poverený predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) a líder SaS Richard Sulík uplynulý utorok pri predstavovaní dohody na podobe štátneho rozpočtu na budúci rok informovali, že jedným z opatrení má byť aj zrušenie koncesionárskych poplatkov. Úhrady verejnosti má plne nahradiť alokácia zo štátneho rozpočtu, hovorí sa o sume vo výške 0,14-0,15 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). O mechanizme sa má viesť ešte politické rokovanie.



Zdroj: TASR