24. 1. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spotify Technology S.A. to Announce Financial Results for Fourth Quarter  2022 | Business Wire
Spotify Technology ohlásila prepúšťanie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
Švédska spoločnosť, ktorá pôsobí v oblasti streamovania hudby, v pondelok oznámila, že plánuje znížiť počet svojich zamestnancov o 6 %. To predstavuje približne 600 pracovných miest. Firma sa tak pridala k hromadnému prepúšťaniu v technologickom sektore, keďže spoločnosti v odvetví sa pripravujú na potenciálnu recesiu.
Spotify tiež uviedla, že v rámci širšej reorganizácie odíde jej riaditeľka pre obsah a reklamu Dawn Ostroffová.
Spoločnosť k 30. septembru 2022 na plný úväzok zamestnávala približne 9800 ľudí. Firma počíta, že náklady v súvislosti s odstupným dosiahnu okolo 35 až 45 miliónov eur.
Akcie Spotify sa po oznámení v predburzovom obchodovaní posilnili o 3,5 %.


Iránske úrady mali zrušiť mravnostnú políciu, ktorá vynucovala prísne  pravidlá odievania žien - Webnoviny.sk


Iránske úrady zadržali ďalšie tri novinárky a všetky boli prevezené do väzenia Evin v hlavnom meste Teherán. Informovali o tom miestne noviny Etemad bez uvedenia ďalších podrobností. TASR správu prevzala v pondelok z agentúry DPA.
Medzinárodný Výbor na ochranu novinárov (CPJ) so sídlom v New Yorku uvádza, že od začiatku septembrových protestov v Iráne bolo zadržaných už viac ako 90 zástupcov médií. Približne polovica z nich bola prepustená na kauciu.
V krajine existujú rozsiahle obmedzenia súvisiace so spravodajským pokrývaním udalostí. V rámci Svetového indexu slobody tlače, ktorý každoročne zverejňuje organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), patrí Irán ku krajinám s najhorším hodnotením.
Protesty prepukli po smrti mladej Kurdky Masy Amíníovej v Teheráne 16. septembra minulého roka. Túto 22-ročnú ženu tri dni predtým zadržala mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel obliekania.

Richard Sharp: Appointment of BBC chairman done correctly - government -  BBC News

Predseda predstavenstva britskej stanice BBC Richard Sharp žiada o preverenie svojho potenciálneho konfliktu záujmov. Reagoval tak na podozrenie, že bývalému britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi pomohol získať pôžičku pred svojim vymenovaním do funkcie. TASR správu prevzala v pondelok z webovej stránky BBC.
Sharp chce preveriť, že pri jeho navrhnutí a vymenovaní do funkcie boli dodržané "všetky príslušné predpisy". "V BBC čelíme mnohým výzvam a som presvedčený, že takéto narušenia nie sú vítané," uviedol v písomnom vyjadrení.
Sharp sa s členmi predstavenstva dohodol, že príslušný výbor sa na najbližšom stretnutí bude zaoberať jeho nomináciou. Nezávislé vyšetrovanie žiadala aj opozičná Labouristická strana.
Nedeľník The Sunday Times oznámil, že Sharp sa podieľal na zabezpečení ručiteľa na pôžičku 800.000 libier (viac než 913.242 eur) pre Johnsona v roku 2020. Johnson, ako vtedajší premiér ho následne navrhol na čelo predstavenstva BBC. Johnsonov hovorca túto správu označil za "brak" a obe strany konflikt záujmov odmietli.
Sharp v liste pre zamestnancov BBC vysvetlil niektoré podrobnosti o pôžičke. "Nezúčastnil som sa na poskytnutí pôžičky či získaní ručiteľa a nezariadil som ani žiadne financovanie," uviedol. Dodal, že šéfovi britskej štátnej správy Simonovi Caseovi predstavil kanadského podnikateľa a multimilionára Sama Blytha, ktorý chcel podporiť Johnsona.
Blytha podľa svojich slov pozná už viac než 40 rokov. Podnikateľ žije v Londýne a vedel o finančnom tlaku na vtedajšieho premiéra. Preto hľadal možnosti, ako mu pomôcť. Johnson vo vyhlásení uviedol, že Sharp nevedel "vôbec nič" o jeho osobných financiách. 

L'influenceur «PA7» condamné à sept ans de prison pour avoir détourné des  millions d'aides Covid - Le Parisien

Bývalého internetového influencera, ktorý počas covidovej krízy získal z vládnej podpory podvodom viac ako tri milióny eur, odsúdil odvolací súd v Paríži na päť rokov väzenia.
O pondelkovom rozsudku informovala agentúra AFP. Spresnila, že odsúdený 25-ročný Paul Antony - na internete známy ako PA7 - od marca roku 2020 organizoval podvody s fondom solidarity pre spoločnosti postihnuté pandémiou choroby COVID-19, informuje TASR.
Podvod bol založený na tom, že Antony vypĺňal tlačivá žiadostí o pomoc v mene samostatne zárobkovo činných osôb alebo zamestnancov na voľnej nohe, ktorých verboval prostredníctvom reklamných letákov a videí na platforme Snapchat.
Mnohé z týchto pokusov boli neúspešné, ale časť žiadostí o finančnú podporu bola schválená. Antony za to inkasoval približne 40 percent z vyplatenej subvencie.
Vyšetrovaním sa zistilo, že celkovo podal asi 700 žiadostí na celkovú sumu takmer 34 miliónov eur. Za kladne vybavené žiadosti žiadateľom prináležala subvencia v objeme približne 7,5 milióna eur. Antony za ne ako "províziu" získal viac ako tri milióny eur.
Takto nadobudnuté peniaze potom Antony míňal v Dubaji, pričom o tom podrobne informoval na sociálnych sieťach, na ktorých mal stovky sledovateľov.
Antony sa počas procesu pred súdom priznal k podvodom a praniu špinavých peňazí v rámci organizovanej zločineckej skupiny. Proti rozsudku vynesenému súdom prvého stupňa sa odvolal.
Odvolací súd mu znížil trest odňatia slobody zo siedmich na päť rokov vrátane ročnej podmienky. Antony má zároveň súdom uložený zákaz podnikania na desať rokov.
Odvolací súd znížil výšku trestu aj spoluobvinenému Julienovi M. - z piatich na tri roky odňatia slobody s 18-mesačnou podmienkou.

Killing of Peter R. de Vries highlights press freedom challenges in  Netherlands - International Press Institute
Prokuratúra v Amsterdame v pondelok oznámila, že v súvislosti s predvlaňajšou vraždou známeho reportéra a investigatívneho novinára Petra R. de Vriesa zatkli vyšetrovatelia ďalšiu podozrivú osobu. TASR správu prebrala z agentúry DPA.
Podozrivý Holanďan bol podľa prokuratúry členom zločineckej skupiny, ktorá vraždu zosnovala. Zatkli ho v meste Tilburg na juhu Holandska. Bližšie podrobnosti o ňom prokuratúra neuviedla. DPA pripomína, že v súvislosti s vraždou tohto novinára je aktuálne vo väzbe sedem ľudí.
De Vries bol jedným z najznámejších holandských novinárov. Venoval sa holandskému podsvetiu. Predvlani 6. júla ho v Amsterdame postrelili do hlavy. O deväť dní zraneniam podľahol.
Jeho vražda je spájaná so známym drogovým gangom, s ktorého členmi v súčasnosti prebieha súdny proces. De Vries bol dôverníkom kľúčového svedka v tomto procese. Už pred ním boli zavraždení aj brat a právnik svedka.
Krátko po vražde De Vriesa zatkli dvoch mužov, Holanďana a Poliaka, údajných vykonávateľov vraždy, s ktorými prebieha súdny proces, pričom im hrozí doživotie. Neskôr zatkli ešte štyroch ďalších podozrivých.


Copyright  © TASR 2022