27. 1. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/...


Ministerstvo spravodlivosti USA podalo v utorok žalobu na internetový vyhľadávač Google, dcérsku firmu spoločnosti Alphabet. Obvinilo ho, že zneužíva svoje dominantné postavenie v oblasti digitálnej reklamy. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.
Podľa ministerstva Google použil nezákonné prostriedky na odstránenie alebo výrazné eliminovanie akejkoľvek hrozby pre svoju dominanciu nad digitálnymi reklamnými technológiami. Žiada preto súd, aby prinútil spoločnosť Google vzdať sa takýchto praktík.
Google zatiaľ neodpovedal na žiadosť o komentár.
Táto žaloba je druhou zo strany vlády proti spoločnosti Google, ktorá údajne porušuje protimonopolné zákony v tom, ako získava alebo si udržiava svoju dominanciu na trhu. V roku 2020 podalo ministerstvo žalobu proti Google pre jeho monopolné postavenie pri internetovom vyhľadávaní a súd sa má začať v septembri.
K utorkovej žalobe ministerstva sa pripojilo osem štátov vrátane domovského štátu Google Kalifornie.
Podľa žaloby "Google zmaril zmysluplnú hospodársku súťaž, čo bráni inováciám v odvetví digitálnej reklamy, získal tak pre seba nadmerné zisky a zabránil spravodlivému fungovaniu voľného trhu na podporu záujmov inzerentov a vydavateľov".
Hoci Google zostáva dlhodobo lídrom na trhu, jeho podiel na príjmoch z digitálnej reklamy v USA klesá. Podľa údajov Insider Intelligence minulý rok klesol na 28,8 % z 36,7 % v roku 2016. Reklamná aktivita spoločnosti Google sa podieľa približne 80 % na jej príjmoch.

Facebook rebrands to Meta and adopts infinity loop logo

Americká spoločnosť Meta oznámila, že čoskoro obnoví osobné účty exprezidenta USA Donalda Trumpa na svojich sociálnych sieťach Facebook a Instagram. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúr AFP a AP.
Trumpovi účty oboch platformách pozastavili pred vyše dvoma rokmi, deň po útoku jeho stúpencov na sídlo amerického Kongresu zo 6. januára 2021.
"V priebehu nasledujúcich týždňov obnovíme účty pána Trumpa na Facebooku a Instagrame," vyhlásil v stredu prezident Meta Platforms pre globálne záležitosti Nick Clegg.
Obnovenie účtov však bude spojené s novými bezpečnostnými mechanizmami, ktoré by mali zaistiť, že bývalý šéf Bieleho domu nebude opätovne porušovať platné pravidlá.
"V prípade, že pán Trump opäť zverejní obsah porušujúcu pravidlá, bude tento obsah odstránený a jeho účty budú pozastavené na jeden mesiac až dva roky, v závislosti od závažnosti priestupku," upresnil Clegg.
Aktivisti monitorujúci nenávistné prejavy na internete označili rozhodnutie Meta Plaforms za katastrofu. Obnovením Trumpových účtov Meta podľa nich vysiela signál, že je možné porušovať pravidlá bez trvalých následkov.
Donald Trump na stredajšie oznámenie Mety reagoval vyhlásením, v ktorom ostro odsúdil skutočnosť, že ho pred vyše dvoma rokmi "vykázali" z Facebooku aj Instagramu. Podľa neho by sa už takáto "nespravodlivosť" nemala nikdy opakovať.
"FACEBOOK - ktorého hodnota klesla o miliardy dolárov odvtedy, čo odstránil zo svojich platforiem mňa, vášho obľúbeného prezidenta - práve oznámil, že obnovuje môj účet. Takáto vec (zrušenie účtov) by sa už nikdy viac nemala stať úradujúcemu prezidentovi ani nikomu inému...," napísal Trump na svojej sociálnej sieti Truth Social.
Túto novú platformu si Trump založil v októbri 2021 po tom, ako boli jeho účty odstránené z Facebooku, Instagramu, Twitteri a ďalších sociálnych sietí. Vlani v novembri Trumpovi obnovili účet na Twitteri po tom, ako túto firmu spoločnosť kúpil miliardár Elon Musk.
Bezprostredne nebolo jasné, či, respektíve kedy začne Trump opäť používať účty na Facebooku a Instagrame. Na Twitteri od obnovenia účtu zatiaľ žiadne príspevky nezverejnil.

Copyright  © TASR 2023

 

Russia Labels Latvia-Based Meduza News Website 'Undesirable Organization'

Ruské úrady označili nezávislú spravodajskú webstránku Meduza za nežiaducu organizáciu. Je to najnovší krok štátnych orgánov zo série opatrení proti skupinám a publikáciám, ktoré sú kritické voči Rusku.
Nariadenie ruskej generálnej prokuratúry uvádza, že aktivity Meduzy, ktorá sídli v Lotyšsku, „predstavujú hrozbu pre základy ústavného poriadku a národnej bezpečnosti Ruskej federácie“. Médium je kritické voči ruskej vojne na Ukrajine. Rozhodnutie sa týka konkrétne organizácie Medusa Project, ktorá je vydavateľom Meduzy.
Meduza už je pritom označená za zahraničného agenta, čo oslabuje jej dôveryhodnosť, a musí sa takto označovať v textoch, ktoré zverejňuje. Na základe zákona z roku 2015 Rusi s väzbami na zahraničné organizácie označené za nežiaduce čelia pokutám a väzeniu.
Vo štvrtok tiež vydavateľa webu Mediazona, ktorý informuje o právnom systéme a presadzovaní práva, Pjotra Verzilova obvinili v neprítomnosti zo šírenia falošných a očierňujúcich informácií o ruskej armáde. Verzilova obvinili pre príspevky na sociálnych sieťach o meste Buča pri Kyjive, kde po stiahnutí sa ruských vojakov našli stovky zabitých civilistov. Ruský vyšetrovací výbor podľa štátnej tlačovej agentúry Tass vyhlásil, že Verzilov „vytvoril skutočnú hrozbu vytvorenia falošného názoru medzi občanmi o cieľoch a zámeroch špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine“.
Úrady v Moskve vo štvrtok zas nariadili ľudskoprávnemu Sacharovovmu centru, aby vyprázdnilo priestory, v ktorých sa nachádza. Vysťahovanie súvisí s decembrovým rozšírením zákona o zahraničných agentoch, ktorý zakazuje štátnu podporu organizáciám označeným ako agenti.

 

Copyright  © SITA 2023