23. 1. 2023

MEDIA NEWS 

MEDIA NEWS 

Google blocks Russia's RT app downloads on Ukrainian territory | Reuters
Pobočka ruskej štátnej televízie RT vo Francúzsku ukončí svoju činnosť. V reakcii na zmrazenie účtov tejto televízie to v sobotu oznámila jej riaditeľka Xenia Fedorovová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
Fedorovová na Twitteri napísala, že po piatich rokoch nepríjemností "dosiahli vládnuce orgány svoj cieľ: zatvorenie RT France". Podľa jej slov teraz 123 zamestnancom televízie hrozí, že nedostanú výplatu za január a prídu o prácu.
Moskva v sobotu varovala, že voči Francúzsku podnikne za zmrazenie účtov odvetné kroky. "Zablokovanie účtov RT France vyvolá odvetné opatrenia proti francúzskym médiám v Rusku," uviedol zdroj z ruského ministerstva zahraničných vecí pre agentúry TASS a RIA Novosti. Zároveň obvinil Paríž z "terorizovania ruských novinárov" a varoval, že Moskva si tieto kroky Francúzska "zapamätá".
O zmrazení bankových účtov RT France informovali v piatok ako prvé odbory združujúce zamestnancov tohto televízneho kanálu.
Ministerstvo financií v Paríži následne pre agentúru AFP uviedlo, že k zmrazeniu účtov nedošlo z iniciatívy samotného Francúzska, ale na základe najnovšieho, v poradí už deviateho balíka sankcií EÚ voči Rusku, ktorý bol prijatý v decembri.
Súčasťou tohto balíka je aj zablokovanie bankových účtov štyroch ruských mediálnych subjektov, ktoré sa podľa EÚ podieľajú na šírení dezinformácií, informačných manipulácií a ruskej štátnej propagandy v zahraničí. Medzi nimi je aj spoločnosť ANO TV Novosti, ktorá je vlastníkom kanálu RT France.
Vysielanie ruskej štátnej televízie RT zablokovala väčšina západných krajín už po ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu z vlaňajšieho februára.

RT France - Wikipedia

Moskva podnikne odvetné kroky voči francúzskym médiám v reakcii na zmrazenie účtov ruskej štátnej televízie RT vo Francúzsku. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na ruské médiá.
"Zablokovanie účtov RT France vyvolá odvetné opatrenia proti francúzskym médiám v Rusku," uviedol zdroj z ministerstva zahraničných vecí v Moskve pre agentúry TASS a RIA Novosti.
Zdroj zároveň obvinil Paríž z "terorizovania ruských novinárov" a varoval, že Moskva si tieto kroky Francúzska "zapamätá".
Odbory združujúce zamestnancov RT France, ktorá má už vo Francúzsku zákaz vysielania, v piatok informovali o zmrazení bankových účtov tohto televízneho kanálu.
Ministerstvo financií v Paríži pre agentúru AFP uviedlo, že k zmrazeniu účtov nedošlo z iniciatívy samotného Francúzska, ale na základe najnovšieho, v poradí už deviateho balíka sankcií EÚ voči Rusku, ktorý bol prijatý v decembri.
Súčasťou tohto balíka je aj zablokovanie bankových účtov štyroch ruských mediálnych subjektov, ktoré sa podľa EÚ podieľajú na šírení dezinformácií, informačných manipulácií a ruskej štátnej propagandy v zahraničí. Medzi nimi je aj spoločnosť ANO TV Novosti, ktorá je vlastníkom kanálu RT France.
Vysielanie ruskej štátnej televízie RT zablokovala väčšina západných krajín už po ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu z vlaňajšieho februára.

File:Alphabet Inc Logo 2015.svg - Wikimedia Commons
Americká spoločnosť Alphabet, materská firma internetového vyhľadávača Google, v piatok oznámila, že zruší približne 12.000 pracovných miest, čo predstavuje zhruba 6 % jej zamestnancov. Pôjde o doteraz najväčšie prepúšťanie v spoločnosti v čase, keď sa ekonomika spomaľuje. TASR o tom informuje na základe správ AP a Reuters.
Správu poslal generálny riaditeľ Sundar Pichai v piatok v e-maile zamestnancom internetového gigantu zo Silicon Valley a bola uverejnená aj na stránke spoločnosti.
Pichai povedal, že preberá "plnú zodpovednosť za rozhodnutia, ktoré nás sem priviedli". Poukázal pritom na dramatický rast v IT sektore v uplynulých dvoch rokoch v súvislosti s ochorením COVID-19 a prácou a štúdiom z domu. Spoločnosť sa tomu prispôsobila a najímala ľudí, v čase, keď "bola ekonomická realita iná, než je dnes", pripomenul. Prepúšťanie tak odzrkadľuje "dôslednú revíziu" operácií Alphabet.
Rušenie pracovných miest bude prebiehať globálne naprieč celou spoločnosťou, dodal.
Alphabet sa tak pripojil k ďalším technologickým spoločnostiam vrátane Microsoftu, ktorý začiatkom tohto týždňa oznámil zrušenie 10.000 pracovných miest, čo predstavuje takmer 5 % jeho pracovnej sily. Aj internetový obchod Amazon ruší 18.000 pracovných miest a Meta, materská spoločnosť sociálnej siete Facebook, prepúšťa 11.000 ľudí.
"Toto sú dôležité momenty, keď sa musíme sústrediť, prepracovať našu nákladovú základňu a nasmerovať náš talent a kapitál k našim najvyšším prioritám," vyhlásil Pichai.
Generálny riaditeľ Alphabet dodal, že vidí veľkú príležitosť v umelej inteligencii.

Copyright © TASR 2022