26. 1. 2023

Oznamovaciu povinnosť nemajú bežní používatelia sociálnych sietí

Oznamovaciu povinnosť nemajú bežní
Rada pre mediálne služby má ambíciu koordinovať aktérov projektov mediálnej  gramotnosti | Správy | Radia.sk - slovenský éter online
 používatelia sociálnych sietí

 

Bežní používatelia sociálnych sietí a platforiem nemajú voči Rade pre mediálne služby (RpMS) oznamovaciu povinnosť. Spustenie video kanálu na platforme na zdieľanie videí musia hlásiť iba fyzické osoby, ktorých kanál spĺňa kritériá audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie (AVMS). Vyplýva to z vyjadrenia hovorkyne rady Lucie Michelčíkovej.
"AVMS sa od iného zverejňovania videí na internete odlišuje najmä tým, že má primárne hospodársku povahu a je určená širokej verejnosti, práve preto podlieha istej regulácii," priblížil riaditeľ RpMS Martin Dorociak. Oznamovacia povinnosť nie je podľa neho spojená s úhradou poplatku.
Rada vysvetlila, že hospodárskou povahou AVMS sa nemyslí len samotná monetizácia kanálu v zmysle podmienok platformy. "Hospodárskou povahou AVMS môže byť napríklad aj to, ak ju jej poskytovateľ vytvorí s úmyslom propagácie svojich platených aktivít či umiestňovať v rámci videí reklamy," ozrejmila. Dôležitým je podľa nej okrem iného aj cieľ videí.
Dorociak rozumie dopytu verejnosti po jednoznačnom usmernení. Skonštatoval, že v súčasnosti ho však nie je možné poskytnúť. "Povinnosti v tejto oblasti sú nové nielen pre osoby, ktoré na platformách zdieľajú videá, ale aj pre regulátora. Špecifickejšie kritériá nad rámec zákonnej definície vyplynú až z aplikačnej praxe," doplnil. Pripomenul, že zmeny prinieslo transponovanie smernice o audiovizuálnych mediálnych službách, ktorá platí pre celú Európsku úniu.
Právnické osoby oznamovaciu povinnosť neplnia, ale musia požiadať radu o udelenie autorizácie. Na RpMS sa podľa slov hovorkyne počas týždňa v tejto súvislosti obrátili stovky subjektov. "Mnohí z nich si v súlade s definíciou AVMS splnili svoju oznamovaciu povinnosť, viacerí požiadali o udelenie autorizácie poskytovania, iní radu požiadali len o konzultáciu," dodala.

Zdroj: TASR