13. 1. 2023

Na obrazovky RTVS sa vracia obľúbená relácia Cestou necestou


Na obrazovky RTVS sa vracia 
 Cestou necestou - Televízne relácie - RTVS.sk
 
obľúbená relácia Cestou necestou

Fanúšikovia obľúbeného gastronomického cestopisu Cestou necestou sa môžu už od 13. januára na obrazovkách Jednotky tešiť na novú sériu plnú výnimočných chutí, inšpiratívnych príbehov našich krajanov a krásnych zákutí sveta. Štáb relácie zavedie aj v novej sérii divákov RTVS každý piatok večer do 16 destinácii od Balkánu po Južnú Ameriku, aby prostredníctvom televíznej obrazovky spoznali nové kultúry a zvyky týchto miest.

Očami Slovákov, ktorí dlhodobo žijú za hranicami Slovenska, spoznáme nové i dobre známe lokality a s nimi spojené miestne tradície, kultúru a gastronómiu. Prostredníctvom svojich skúseností divákom ukážu, ako vonia a chutí ďaleký svet. Diváci tak budú môcť každý piatok večer navštíviť Bosnu a Hercegovinu, Zanzibar, Burundi, Nepál, Júlske Alpy, Nikaraguu, metropoly ako Istanbul, Atény či , Rio de Janeiro a ďalšie mestá a krajiny.

V novej sezóne divákov pozveme aj do známej (Zanzibar) i úplne neznámej (Burundi) Afriky, Nepálu i Indie a skončíme v Amerike. „Ukončili sme dvojmesačné putovanie od Balkánu po Indiu a vo februári nás čaká Stredná a Južná Amerika. Za uplynulé dva mesiace sme zažili mesto počas teroristického útoku v Istanbule, veľkú chudobu a kriminalitu v Burundi, hrozbu eboly v Zanzibare, spánok na doske v Indii, ale hlavne sme stretli množstvo fantastických Slovákov, ktorí našli odvahu a chuť hovoriť na kameru a ukázať nám vône a chute miest kde žijú. Diváci sa majú naozaj na čo tešiť,” sľubuje cestovateľ, autor a režisér Cestou necestou Tibor Patay.

Už v piatok 13. Januára o 21:55 prostredníctvom obrazoviek navštívime Bosnu a Hercegovinu. Sprievodcom prvej premiérovej časti bude mladý 30-ročný diplomat a konzul Patrik Turošík. Patrik divákov pozve na oberačku granátových jabĺk, bude sa variť netradičná kuracia polievka s ibištekom a nebudú chýbať ani skoky z ikonického mostu v Mostare. Diváci Jednotky spolu s ním nahliadnu do najstaršej pekárne v Sarajeve a cez obrazovku ochutnáme najlepšie grilované čevapi v meste.

V ďalších častiach bude divákov nepálskym Káthmandú sprevádzať aj Dorota Nvotová, v časti z chudobného afrického Burundi zasa uvidíme okrem tradíčných pokrmov aj časti projektov profesora Krčméryho ako napríklad miestnu školu a v Indii si zas vyskúšame úplne pravý hippie život. Nová séria gastronomického cestopisu Cestou necestou odštartuje už v piatok 13. januára o 21.55 h na Jednotke, pravidelná repríza bude v soboty popoludní