12. 4. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

 Report: Twitter merges with X Corp as Elon Musk moves to create 'the  everything app' | TheCable


Spoločnosť Twitter prestala existovať samostatne a stala sa súčasťou novovytvorenej firmy s názvom X Corp. To vyvolalo špekulácie o tom, čo jej majiteľ Elon Musk zamýšľa s platformu sociálnych médií. Vyplýva to z dokumentu zo 4. apríla, ktorý bol predložený na súde v Kalifornii v súvislosti so žalobou proti spoločnosti a jej bývalému výkonnému riaditeľovi Jackovi Dorseymu. Tú ešte minulý rok podala konzervatívna aktivistka Laura Loomerová. TASR o tom informuje na základe správ Bloomberg a Reuters.
Nie je jasné, čo táto zmena znamená pre Twitter, ktorý zažil rozsiahlu prestavbu, odkedy kontroverzný americký miliardár minulý rok kúpil platformu za 44 miliárd USD (40,35 miliardy eur). Musk v minulosti uviedol, že kúpa Twitteru bola "urýchľovačom" na vytvorenie spoločnosti X, ktorú nazval "aplikáciou na všetko".
V stredu v rozhovore pre BBC povedal tiež, že sociálna platforma už takmer prekonala problémy so stratami, keďže väčšina jej inzerentov sa vrátila a agresívne snahy o znižovanie nákladov a masívne prepúšťanie začali prinášať ovocie.
Podľa Muska má Twitter v súčasnosti približne 1500 zamestnancov, čo je prudký pokles z "necelých 8000 zamestnancov", ktorých mal predtým, ako ho prevzal vlani v októbri.
Twitter po akvizícii poznačili chaos a neistota, keďže prepúšťanie zahŕňalo aj mnohých technikov, ktorí mali ma starosti opravy a prevenciu výpadkov služieb, uviedli zdroje pre agentúru Reuters. Minulý týždeň mal Twitter technické problémy, pričom tisícky užívateľov nemali prístup k svojim účtom. Bol to už šiesty veľký výpadok od začiatku roka, podľa internetovej skupiny NetBlocks.
Musk uznal niektoré chyby vrátane nedávnych výpadkov, ale povedal, že netrvali príliš dlho. Pripomenul, že Twitter zápasil s negatívnym peňažným tokom vo výške 3 miliárd USD, takže musel prijať drastické opatrenia s odkazom na jeho rozsiahle prepúšťanie.
"Ak veci pôjdu dobre, mohli by sme mať v tomto štvrťroku pozitívny cash-flow,“ povedal v rozhovore a dodal, že spoločnosť má v súčasnosti rekordne vysoký počet užívateľov.
Twitter po vstupe Muska zasiahol masívny pokles reklamy. Podľa nového majiteľa to bolo spôsobené cyklickým charakterom výdavkov na reklamu a niektoré z nich označil za "politické". Väčšina inzerentov sa však už vrátila, tvrdí.
Miliardár, ktorý je tiež šéfom výrobcu elektromobilov Tesla a spoločnosti SpaceX, povedal tiež, že nemá nikoho, kto by ho nahradil vo funkcii riaditeľa Twitteru.
Musk čelil kontrole zo strany investorov Tesly, pokiaľ ide o množstvo času, ktoré strávi prevádzkovaním platformy sociálnych médií. Podľa neho koniec tohto roka by "dobrý čas" na nájdenie nového generálneho riaditeľa Twitteru.

                      Sergej Riabkov tvrdí, že Irán nikdy nebude mať jadrový arzenál |  Aktuality.sk

Vyjadrenie predstaviteľov Spojených štátov, ktorí označili zadržanie amerického novinára Evana Gershkovicha z denníka Wall Street Journal (WSJ) za nezákonné, pre Rusko nič neznamenajú a nezmenia ani jeho prístup k tomuto prípadu. V stredu to uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.
Moskva podľa Riabkova zvažuje, že Gershkovichovi umožní prístup k americkým konzulárnym službám. Novinár má totiž od svojho zadržania len minimálny kontakt so svojimi právnikmi. Riabkov však zdôraznil, že Moskva "nebude tolerovať pokusy o vyvíjanie tlaku na Rusko a nezáleží na tom, aký štatút dajú tejto osobe (Gershkovichovi) vo Washingtone. Budeme konať v súlade s našimi vnútornými potrebami, normami a zákonmi, ktoré sa na takúto situáciu vzťahujú, nič viac".
Riabkov minulý týždeň americkej veľvyslankyni v Rusku Lynne Tracyovej povedal, že "celý rozruch okolo tohto prípadu, ktorý rozdúchavajú Spojené štáty s cieľom zatlačiť na ruské úrady a súdy, je zbytočný a nemá zmysel". Zároveň poukázal na "závažnosť obvinení" proti Gershkovichovi, ktorého ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala 29. marca v Jekaterinburgu. Údajne sa tam snažil získať utajované informácie o podniku vojensko-priemyselného komplexu. Vo vyšetrovacej väzbe má podľa súdu zostať do 29. mája. Hrozí mu až 20-ročné väzenie.
Redakcia WSJ "dôrazne poprela" obvinenia vznesené FSB a požiadala o okamžité prepustenie svojho reportéra. Prezident Spojených štátov Joe Biden označil obvinenia voči novinárovi za "smiešne" a vyzval na jeho prepustenie, k čomu sa pripojil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Agentúra AFP pripomenula, že 31-ročný Gershkovich je od rozpadu Sovietskeho zväzu pravdepodobne prvým zahraničným novinárom, ktorý bol v Rusku zatknutý pre podozrenie zo špionáže.

Copyright  © TASR 2023

  Elon Musk says BBC's 'government-funded media' Twitter tag will be updated  | STV News



Šéfovanie sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter bolo pre miliardára Elona Muska dosiaľ „celkom bolestivé“ a ako na kolotoči. Povedal to v rozhovore pre britského vysielateľa BBC, v ktorom okrem iného povedal, že ak by sa našiel správny človek, Twitter by mu predal.
Podnikateľ, ktorý vedie aj vesmírnu spoločnosť SpaceX a automobilku Tesla, kúpil Twitter v októbri za 44 miliárd dolárov. Hoci podľa jeho slov od kúpy sociálnej siete zažil niekoľko stresujúcich mesiacov, bola to správna vec.
Musk počas rozhovoru, ktorý sa dotkol viacerých tém a uskutočnil sa v sídle Twitteru, tiež bránil spôsob, akým vedie spoločnosť. Veci sa podľa neho vyvíjajú „primerane dobre“, používanie stránky stúpa a „stránka funguje“. Na margo financií Twitteru Musk povedal, že spoločnosť je teraz „približne na hranici rovnováhy“, keďže väčšina jej inzerentov sa vrátila.
Uznal tiež, že znížiť stavy v Twitteri zo zhruba 8 000 zamestnancov na približne 1 500 nebolo jednoduché. Odchod mnohých technikov z platformy, odkedy Musk kúpil spoločnosť, vyvolal obavy o jej stabilitu, pripomína BBC. Musk v rozhovore priznal niektoré chyby vrátane výpadkov na stránke, ale povedal, že výpadky netrvali príliš dlho a stránka momentálne funguje dobre.
Rozhovor sa dotkol aj témy dezinformácií a nenávistných prejavov na Twitteri. Podľa Muska je na platforme od jej prevzatia menej dezinformácií a jeho úsilie o zmazanie botov zredukuje falošné informácie. Mnohí odborníci však s týmto nesúhlasia a niekoľko štúdií naznačuje opak. Musk zároveň opakovane spochybňoval, či sú novinári spravodlivými arbitrami pravdy, a povedal, že viac dôveruje „obyčajným ľuďom“.
Na otázku starých označení overenia na platforme Musk povedal, že budú odstránené z účtov do konca budúceho týždňa.
Musk sa okrem iného vyjadril aj o svojich často kontroverzných tweetoch. „Strelil som si s tweetmi niekoľkokrát do nohy? Áno,“ vyhlásil a poznamenal, že by nemal tweetovať po tretej hodine ráno.

 

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.