14. 4. 2023

Zomrela Jana Lorencová

 Zomrela Jana Lorencová 

 Bývalá novinářka a později poslankyně za ANO Jana Lorencová.

V ostravskej fakultnej nemocnici zomrela vo štvrtok niekdajšia investigatívna novinárka a bývalá poslankyňa za hnutie ÁNO Jana Lorencová. Mala 83 rokov. 

Lorencová bola známa svojimi reportážami v Českej televízii o kauze ľahkých vykurovacích olejov, o podvodoch s drahými kameňmi alebo o krachujúcich kampeličkách. V posledných rokoch na seba upozorňovala predovšetkým šírením dezinformácií a konšpiračných teórií. Bývalá novinárka a neskôr poslankyňa za ÁNO Jana Lorencová. Bývalá novinárka a neskôr poslankyňa za ÁNO Jana Lorencová. |

  Lorencová sa narodila 2. apríla 1940 v Biskupiciach na Třebíčsku a koncom šesťdesiatych rokov minulého storočia študovala žurnalistiku. Štúdium nedokončila, pretože nesúhlasila so vstupom vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Od roku 1970 pracovala z politických dôvodov zhruba 20 rokov ako servírka, potom sa mohla vrátiť k profesii, ktorú študovala. Ako novinárka prešla Lorencová niekoľkými tlačenými médiami, v roku 1994 zakotvila v Českej televízii. Slávnosť získala v deväťdesiatych rokoch reportážami v programoch Nadoraz, Fakty, Klekánice, Za múrom a Prípad pre reportérku. 

 V rokoch 2013 až 2017 sa Lorencová aktívne venovala politike, pôsobila v Poslaneckej snemovni, kam bola zvolená ako nestraník za hnutie ÁNO. V roku 2012 neúspešne kandidovala do Senátu ako nestranička za Stranu štátu priamej demokracie – Stranu práce. V roku 2018 Lorencovej prezident Miloš Zeman udelil medailu Za zásluhy o štát. Čelil za to kritike, pretože Lorencová na seba v posledných rokoch upozorňovala predovšetkým šírením dezinformácií a konšpiračných teórií, uviedla opakovane médiá ako Denník N, Český rozhlas alebo server Manipulátori.cz. V roku 2015 napríklad verejne obvinili médiá, že zamlčali úmrtia sovietskeho vodcu Michaila Gorbačova. Ten však v tom čase ešte žil. Šírila tiež vymyslené citáty alebo uvádzala, že pokiaľ bude vojna s Ruskom, bude "prvým kolaborantom".

 

Copyright  © ČTK 2023