10. 4. 2023

Vlani pribudli nenávistné vyjadrenia politikov voči LGBTI+ ľuďom i novinárom

 Vlani pribudli nenávistné vyjadrenia 

 Home Page - Amnesty Slovakia

politikov voči LGBTI+ ľuďom i novinárom


Vlani na Slovensku pribudli nenávistné vyjadrenia politikov voči LGBTI+ ľuďom i novinárom. Amnesty International Slovensko (AIS) to uvádza vo výročnej správe organizácie o stave ľudských práv v roku 2022.
"Od vraždy pred Teplárňou nedošlo na Slovensku k prijatiu žiadnych opatrení ani politík, ktoré by LGBTI+ ľuďom zaručovali dodržiavanie ľudských práv, práve naopak – sme svedkami prejavov ešte intenzívnejšej démonizácie zo strany niektorých politikov," zdôraznil riaditeľ AIS Rado Sloboda. Podotkol, že Slovensko v uplynulom roku neprijalo žiadne opatrenia smerujúce k legalizácii partnerských zväzkov párov rovnakého pohlavia.
"Návrh zákona, ktorý by priniesol niekoľko malých zlepšení do života párov rovnakého pohlavia, aj keď by zďaleka nedostačoval, podporilo len 50 poslancov," podotkol. Zároveň poukázal na stigmatizáciu a dehumanizáciu LGBTI+ ľudí zo strany štátnych predstaviteľov.
Okrem iného upozornil na to, že rezort zdravotníctva vydal v apríli 2022 odborné usmernenie na zjednotenie postupov poskytovania zdravotnej starostlivosti k zmene pohlavia pred vydaním lekárskeho posudku o zmene pohlavia osoby administratívne evidovaného v matrike. "Amnesty International Slovensko tento počin považovala za dôležitý krok smerom k ochrane ľudských práv transrodových ľudí, no ministerstvu zdravotníctva adresovala niekoľko výhrad," podotkli z organizácie. Kritizovali, že ministerstvo v máji 2022 pozastavilo platnosť usmernenia.

Zdroj: TASR