27. 9. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Americkí televízni a filmoví scenáristi sa v utorok dohodli na ukončení štrajku, ktorý trval takmer päť mesiacov a ochromil Hollywood.
Ukončeniu štrajku predchádzalo dosiahnutie platovej dohody s hollywoodskymi filmovými štúdiami, uviedlo v statuse na platforme X vedenie Združenia amerických scenáristov (WGA).
Štrajk sa skončí v stredu na poludnie losangeleského času, informovala agentúra AP.
Po ukončení štrajku však budú musieť aj samotní radoví scenáristi hlasovať o ratifkácii zmluvy uzavretej WGA s filmovými štúdiami. Počas tejto procedúry - medzi 2. a 9. októbrom - však budú môcť pracovať ako obvykle, uvádza sa v maili, ktorý členom rozposlalo vedenie WGA.
Teoreticky môžu scenáristi dohodu s filmovými štúdiami odmietnuť, ale väčšina odborníkov z filmového priemyslu verí, že ratifikácia bude formalitou a práca na televíznych a filmových projektoch sa obnoví.
AP dodala, že hollywoodski herci zostávajú v štrajku a nateraz bez perspektívy na rokovania.
Dohoda, ktorú sa podarilo dosiahnuť WGA, však vniesla do ich radov optimizmus a v utorok sa zišli na demonštrácii - prvej od nedele, keď scenáristi dosiahli predbežnú dohodu s hollywoodskymi štúdiami a streamovacími platformami.
AP konštatovala, že v zástupe hercov bolo vidno aj viacerých scenáristov, ktorí podporujú požiadavky svojich hereckých kolegov, pričom súčasne oceňujú, že bez podpory hercov, novinárov, spevákov, tanečníkov a ďalších združených v odborovom zväze SAG-AFTRA by ani WGA nedosiahla svoj cieľ.
Vyše 11.000 hollywoodskych televíznych a filmových scenáristov vstúpilo začiatkom mája do štrajku po tom, ako nedosiahli dohodu o vyšších platoch a lepších pracovných podmienkach so štúdiami a streamovacími spoločnosťami. Požadovali tiež reguláciu využívania umelej inteligencie (AI).
V polovici júla sa k scenáristom s podobnými požiadavkami pridalo okolo 160.000 hercov, novinárov, spevákov, tanečníkov a ďalších združených v odborovom zväze SAG-AFTRA.
Štrajky hercov a scenáristov v USA po viac ako 60 rokoch takmer ochromili Hollywood, keďže sa nemôžu nakrúcať prakticky žiadne filmy a seriály. Herci pre štrajk nemôžu propagovať svoje filmy. Uvedenie filmov do kín bolo odložené a ovplyvnený bol aj harmonogram udeľovania rôznych cien. Napríklad odovzdávanie televíznych cien Emmy sa z polovice septembra odložilo na januári 2024.






Maďarská vláda na jeseň predloží do parlamentu návrh zákona, ktorý má chrániť Maďarsko pred ohrozením jeho suverenity. Pripomenul to v stredu server media1.hu, podľa ktorého do ústavy a trestného zákona zakomponujú nové pravidlá na obmedzenie činnosti "novinárov, pseudocivilov a dolárových politikov financovaných zo zahraničia", informuje spravodajca TASR v Budapešti.
O zámere kabinetu premiéra Viktora Orbána informoval po minulotýždňovom stretnutí parlamentných frakcií vládneho bloku Fidesz-KDNP predseda frakcie Fideszu Máté Kocsis.
Server media1.hu upozornil na marcový analytický článok na webovej stránke vláde blízkeho inštitútu XXI. Század Intézet pod názvom "Suverenita médií v ohrození – zdroje a donori médií financovaných zo zahraničia".
V článku sú ako riziko pre suverenitu Maďarska označené médiá 444, Partizán, Telex, RTL, Slobodná Európa, Átlátszó, Direkt36, K-Monitor a Litmus.
Inštitút konštatoval, že ich prevádzkové náklady pokrývajú zahraničné zdroje od 25 do 100 percent. Suverenitu Maďarska ale ohrozujú podľa uvedeného článku aj orgány a tendre Európskej únie, veľvyslanectvá Holandska a Spojených štátov, všetky zahraničné nadácie, vládne agentúry, veľké korporácie či neziskové organizácie, ktoré akýmkoľvek spôsobom finančne podporili tieto médiá.
Server hirklikk.hu v tejto súvislosti uviedol, že podobná legislatíva (Zákon o zahraničných agentoch) existuje v Rusku a slúži na stigmatizáciu médií využívajúcich aj zahraničné finančné zdroje. Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu minulý rok konštatoval, že je v rozpore s medzinárodnými dohovormi.


Copyright  © TASR 2023

 

 

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 




Sociálna sieť X deaktivovala funkciu, ktorá používateľom umožňovala hlásiť dezinformácie o voľbách. Informovala o tom v otvorenom liste výskumná organizácia Reset.Tech Australia. Jej zistenie vyvolalo obavy zo šírenia dezinformácií pred dôležitými voľbami v Spojených štátoch a Austrálii. Funkciu, ktorú sociálna sieť zaviedla v roku 2022 a ktorá umožňovala hlásiť zavádzajúce či klamlivé informácie o politickom dianí, platforma minulý týždeň odstránila z ponuky vo všetkých oblastiach okrem Európskej únie, uviedla organizácia. Používatelia siete X môžu stále hlásiť príspevky, ktoré považujú za propagáciu násilia alebo nenávistný prejav. Sociálna sieť sa k veci zatiaľ nevyjadrila.
Platforma funkciu odstránila necelé tri týždne pred konaním referenda v Austrálii, prvého po štvrťstoročí, o tom, či zmeniť ústavu a zriadiť poradný orgán parlamentu pre domorodé obyvateľstvo, a 14 mesiacov pred prezidentskými voľbami v Spojených štátoch.
"Chceli by sme vedieť, prečo X podľa všetkého urobila krok späť vo svojich záväzkoch obmedziť závažné dezinformácie, ktoré sa premietli do skutočnej politickej nestability v USA," uviedla šéfka organizácie Alice Dawkinsová.
Organizácia Reset.Tech Australia uviedla, že táto zmena môže spôsobiť, že bez kontrolného mechanizmu zostane na internete aj obsah, ktorý porušuje pravidlá samotnej spoločnosti X ohľadom volebných dezinformácií. "Je nesmierne znepokojujúce, že Austrálčania stratia možnosť hlásiť závažné dezinformácie niekoľko týždňov pred dôležitým referendom," uviedla v otvorenom liste šéfovi austrálskej divízie X Angusovi Keenovi.
Musk firmu Twitter, ktorú následne premenoval na X, kúpil za 44 miliárd dolárov (zhruba bilión Sk) v októbri minulého roka a podnik odvtedy prešiel rozsiahlymi zmenami. Musk sa označuje za zástancu absolútnej slobody slova, niektorí kritici však jeho postoj označujú za nezodpovedný. Existujú výskumy, podľa ktorých na sieti X po prevzatí došlo k vzostupu nenávistných komentárov, a niektoré vlády sieť vinia, že dostatočne nereguluje obsah.
Austrálska výskumná organizácia zistila, že sieť X počas troch týždňov neodstránila ani neoznačila jediný príspevok obsahujúci dezinformácie o austrálskom referende, a to ani po nahlásení pomocou teraz odstránenej funkcie.
Musk uviedol, že lepším spôsobom kontroly faktov je funkcia siete X nazvaná Community Notes, ktorá používateľom umožňuje komentovať príspevky a označovať nepravdivý alebo zavádzajúci obsah. Ale tieto príspevky sú zverejnené iba vtedy, ak sú vyhodnotené ako užitočné radom prispievateľov s rôznymi uhlami pohľadu, píše X na svojom webe.
Austrálska volebná komisia (AEC), ktorá bude dohliadať na referendum, ktoré sa bude konať 14. októbra, konštatovala, že šírenie volebných dezinformácií je najhoršie, čo kedy zaznamenala. Komisia uviedla, že aj po zrušení tejto funkcie môže príspevky obsahujúce politické dezinformácie nahlásiť priamo spoločnosti X.

  

Copyright  © ČTK 2023