27. 9. 2023

Súčasťou rozvoja takzvaného otvoreného vládnutia je aj podpora slobody médií a ochrana novinárov

Súčasťou rozvoja takzvaného otvoreného vládnutia je aj 


podpora slobody médií a ochrana novinárov


Súčasťou rozvoja princípu takzvaného otvoreného vládnutia je aj podpora slobody médií a ochrana novinárov. Konštatuje sa to v Akčnom pláne Iniciatívy pre otvorené vládnutie na roky 2024 až 2026, ktorý dnes schválila vláda. Dokument si v danej oblasti kladie za cieľ „vytvorenie koordinácie medzinárodných iniciatív zameraných na podporu slobody médií a ochrany novinárov na národnej úrovni".

„Slobodné médiá sú základným stavebným kameňom demokracie a jej rozvoja a udržateľnosti. Občanom poskytujú informácie, pomáhajú formovať názory a postoje. Investigatívnym prístupom plnia úlohu “strážneho psa” spravovania vecí verejných," uvádza sa v dokumente. V posledných rokoch však sloboda médií na celom svete podľa materiálu čelí mnohým výzvam. „Úroveň bezpečnosti novinárov sa zhoršuje – fyzické a online hrozby a útoky na novinárov sú vo viacerých členských štátoch EÚ na vzostupe vrátane tzv. SLAPP žalôb (strategická žaloba proti účasti verejnosti je občianskoprávna žaloba podaná proti jednotlivcovi alebo organizácii, ktorí a ktoré sú zapojení do ochrany verejných záujmov)," konštatuje dokument. Odpoveďou na tento stav sú podľa materiálu práve medzinárodné iniciatívy, ktorých cieľom je zvyšovanie slobody médií vrátane posilňovania ochrany novinárov prostredníctvom relevantných legislatívnych nástrojov a odporúčaní.

Pokiaľ ide o samotnú problematiku otvoreného vládnutia, podľa materiálu ide o dobré spravovanie spoločnosti, ktoré podporuje transparentnú, zrozumiteľnú komunikáciu vlády so svojimi občanmi, spoluprácu na všetkých úrovniach vládnutia s relevantnými aktérmi vrátane občianskej spoločnosti a posilnenie zúčtovateľnosti vlád voči svojim občanom. „Cieľom je podporovať dôveru občanov vo svoj vlastný štát a jeho inštitúcie," dodal dokument.


Zdroj: SITA