27. 9. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 
Writers Strike Update: WGA Reaches Tentative Deal With AMPTP

Po takmer piatich mesiacoch sa podarilo dosiahnuť "predbežnú dohodu" medzi odbormi zastupujúcimi štrajkujúcich amerických scenáristov a hollywoodskymi štúdiami a streamovacvmi platformami. Oznámilo to v nedeľu Združenie amerických scenáristov (WGA) s tým, že konečnú podobu dohody musí schváliť vedenie WGA a jeho členovia, informujú agentúry DPA a AP.
"S hrdosťou môžeme povedať, že táto dohoda je výnimočná — jej súčasťou sú významné profity a záruky pre scenáristov v každom sektore," uviedlo WGA v e-maili rozoslanom svojim členom. Zároveň zdôraznilo, že kým sa nedosiahne konečná dohoda, štrajk scenáristov bude pokračovať.
Agentúra AP pripomenula, že predbežnú dohodu o ukončení predchádzajúceho štrajku scenáristov v roku 2008 schválilo viac ako 90 percent členov WGA.
Predbežná dohoda je výsledkom niekoľkodňových rokovaní predstaviteľov WGA a Aliancie filmových a televíznych producentov (AMPTP), zastupujúcej filmové štúdiá, streamovacie služby a producentov. Obe strany si sadli za jeden stôl prvýkrát po mnohých týždňoch. Na rozhovoroch sa mali zúčastniť aj Bob Iger, šéf The Walt Disney Company, a David Zaslav, riaditeľ mediálneho gigantu Warner Bros. Discovery.
Vyše 11.000 hollywoodskych televíznych a filmových scenáristov vstúpilo začiatkom mája do štrajku po tom, ako nedosiahli dohodu o vyšších platoch a lepších pracovných podmienkach so štúdiami a streamovacími spoločnosťami. Požadovali tiež reguláciu využívania umelej inteligencie (AI).
V polovici júla sa k scenáristom s podobnými požiadavkami pridalo okolo 160.000 hercov, novinárov, spevákov, tanečníkov a ďalších združených v odborovom zväze SAG-AFTRA. Vyriešenie tohto sporu je zatiaľ v nedohľadne — od začiatku štrajku obe strany ešte nerokovali.
Štrajky hercov a scenáristov v USA po viac ako 60 rokoch takmer ochromili Hollywood, keďže sa nemôžu nakrúcať prakticky žiadne filmy a seriály. Herci pre štrajk nemôžu propagovať svoje filmy. Uvedenie filmov do kín bolo odložené a ovplyvnený bol aj harmonogram udeľovania rôznych cien. Napríklad odovzdávanie televíznych cien Emmy sa z polovice septembra odložilo na januári 2024. 
X (@X) / X

Sociálna sieť X, predtým známa ako Twitter, obsahuje najviac dezinformácií zo všetkých skúmaných sociálnych sietí. Vyplýva to z analýzy Európskej únie založenej aj na dátach zo Slovenska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
Pilotná analýza šírenia dezinformácií na sociálnych sieťach trvala tri mesiace a EÚ v nej použila dáta zo Slovenska, Španielska a Poľska. Ukázalo sa v nej, že sieť X nespĺňa podmienky kódexu EÚ proti šíreniu dezinformácií, oznámila podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová. Tento Kódex podpísali napríklad spoločnosti Meta, Google či TikTok.
Twitter sa v roku 2018 k dobrovoľnému kódexu taktiež prihlásil. Túto platformu však vlani v októbri odkúpil podnikateľ Elon Musk, ktorý ju premenoval na X, a od kódexu odstúpil.
Časti tohto dobrovoľného kódexu sú súčasťou nových právnych predpisov EÚ známych ako zákon o digitálnych službách (DSA), pripomína AFP. Tieto predpisy vstúpili do platnosti minulý mesiac. V prípade ich porušenia hrozia spoločnostiam pokuty až do výšky šiestich percent celosvetového obratu.
Jourová dodala, že EÚ začala pracovať aj na bezpečnostných opatreniach, ktoré majú zabrániť masívnemu šíreniu dezinformácií prostredníctvom generatívnej umelej inteligencie pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa budú konať na budúci rok v júni. Čoskoro sa má stretnúť so zástupcami spoločnosti OpenAI, ktorá stojí za platformou ChatGPT.
EÚ sa snaží obmedziť šírenie dezinformácií najmä od začiatku vojny na Ukrajine, odkedy sa zvýšilo povedomie o tom, ako sa Rusko pokúša ovplyvniť európsku verejnú mienku.

Copyright  © TASR 2023