28. 9. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Najmenej traja ruskí provojnoví novinári dostali v uplynulých dňoch prasacie hlavy. TASR o tom informuje na základe správ denníka The Guardian a portálu televízie Sky News, ktoré sa odvolávajú na ruské médiá.
Adresátmi hláv boli Timofej Sergejcev, ktorý minulý rok publikoval článok vyzývajúci na vraždenie ukrajinských civilistov, vojenský expert Konstantin Sivkov a fotoreportér ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS Michail Tereščenko. Všetci traja už predtým uviedli, že sa im neznáme osoby telefonicky alebo poštou vyhrážali fyzickou likvidáciou.
Úrady spustili pátranie po páchateľoch 19. septembra po tom, ako kuriér doručil hlavu Teresčenkovi. Polícia prehľadala bydlisko kuriéra, kde našli ďalšie štyri vrecia s prasacími hlavami.
Sergejcev dostal prasaciu hlavu ako posledný — našiel ju v utorok večer v čiernej taške pri dverách svojho bytu.




Pravdepodobnou príčinou havárie vrtuľníka na Aljaške, pri ktorej zahynul v roku 2021 český miliardár Petr Kellner a ďalší štyria ľudia, bola neschopnosť pilota vhodne zareagovať na zlú viditeľnosť. Uvádza sa to v správe, ktorú v stredu večer miestneho času zverejnil americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave (NTSB). TASR správu prevzala z agentúry AP.
NTSB uvádza, že k havárii prispel aj "neadekvátny výcvik pilotov" spoločnosti Soloy, ktorá lety organizovala, a tiež "nedostatočný dohľad" zo strany inšpektora amerického Federálneho úradu pre letectvo.
Pri havárii zahynuli okrem 56-ročného Kellnera aj tréner snowboardingu Benjamin Larochaix (50) z Česka, dvaja americkí horskí vodcovia - Gregory Harms (52) a Sean McManamy (38), a pilot Zachary Russell (33). Jediným preživším bol bývalý český reprezentant v snowboardingu David Horváth (52).
Skupina sa v oblasti venovala tzv. heliskiingu, a síce extrémnej forme lyžovania, pri ktorej lyžiarov vyvezie na svah vrtuľník a oni sa potom spúšťajú mimo zjazdoviek.
Horváthove zranenia zahŕňali "rozsiahle omrzliny na oboch rukách", pričom podľa správy NTSB k ich závažnosti prispelo oneskorené upovedomenie pátracích a záchranných tímov.
Rodina Kellnera, ktorý bol v čase tragédie najbohatším Čechom, podala tento rok žalobu na spoločnosť Soloy Helicopters, ktorá takéto lety prevádzkovala.
Horváth vyšetrovateľom povedal, že vrtuľník sa pred osudnou haváriou pokúšal pristáť na horskom hrebeni, čo sa mu na prvýkrát nepodarilo. Pri druhom pokuse vrtuľník pohltila hmla, narazil do kopca a následne sa začať valiť dolu svahom.
NTSB aj na základe jeho výpovedí vyvodila, že pilot zrejme počas druhého pokusu o pristátie zažil tzv. bielu tmu a stratil vizuálny kontakt s hrebeňom kopca, v dôsledku čoho došlo k havárii.




Softvér umelej inteligencie ChatGPT po novom dokáže zhromažďovať údaje priamo z internetu v reálnom čase. Oznámila to v stredu platforma OpenAI, ktorá tento softvér vyvíja, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.
Program ChatGPT doteraz odpovedal na otázky používateľov na základe rozsiahlej databázy, ktorá neobsahovala informácie z obdobia po septembri 2021.
"ChatGPT teraz dokáže prehliadať internet a poskytovať vám aktuálne informácie, doplnené o priame odkazy na zdroje," napísala spoločnosť OpenAI v príspevku na sociálnej sieti X. "(Softvér) už nie je obmedzený (iba) na údaje spred septembra 2021," dodala.
Uviedla tiež, že najnovšia funkcia umožní webovým stránkam kontrolovať, ako s nimi ChatGPT komunikuje.
Novinka s názvom "Browse with Bing" je zatiaľ vyhradená pre používateľov s predplatným, no platforma OpenAI tvrdí, že čoskoro bude dostupná pre všetkých používateľov.
Softvér ChatGPT bol pre verejnosť voľne sprístupnený vlani v novembri. Používateľov mimoriadne zaujal schopnosťou jasne odpovedať na zložité otázky, písať básne či prejsť vedomostným testom.




Slovensko sa stalo súčasťou projektu Rady Európy (RE), ktorým prostredníctvom fondu Eurimages podporí v rokoch 2023 až 2025 vznik televíznych seriálov a filmových minisérií od nezávislých tvorcov. Dohodu s Radou Európy podpísala vo štvrtok ministerka kultúry Silvia Hroncová. Informoval o tom rezort kultúry.
"Urobili sme všetko pre to, aby sa Slovensko zapojilo do projektu už tento rok, keďže disponuje informáciami o dostatočnom stave rozpracovanosti kvalitných projektov slovenských producentov," uviedlo ministerstvo.
Vysvetľuje ďalej, že iniciatíva Eurimages reaguje na rastúci dopyt po seriáloch a filmových sériách, ktorý súvisí s enormným nárastom používateľov streamovacích služieb, najmä však je reakciou na fakt, že tvorba veľkých produkčných spoločností sa v tejto oblasti zameriava na diela s čo najväčším potenciálom komerčnej a diváckej úspešnosti. "Pilotný program Eurimages má túto nerovnováhu vyvážiť práve podporou nezávislých tvorcov v ich slobodnom umeleckom prejave a vytvorení pluralitnejších, kultúrne pestrejších a umelecky hodnotnejších audiovizuálnych diel," dodalo ministerstvo.
Participácia Slovenska na pilotnom projekte je podmienená každoročným finančným príspevkom, ktorý bude hradený z rozpočtu ministerstva kultúry. "Konečnými prijímateľmi podpory budú nezávislí producenti, no pilotný projekt má v širšom kontexte podporiť aj poskytovateľov audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie, verejnoprávnych a súkromných vysielateľov, scenáristov, režisérov a distribútorov," upozorňuje MK. Výzvu na predkladanie projektov zverejní Rada Európy.


Copyright  © TASR 2023




Sociálna sieť X (predtým Twitter) by mohla na začiatku budúceho roka vykázať zisk, uviedla jej šéfka Linda Yaccarinová. V posledných týždňoch sa na platformu podľa nej vo veľkom vracajú inzerenti.
„Rýchlosť zmien a rozsah ambícií v X naozaj nikde inde neexistuje,“ povedala Yaccarinová. Uviedla, že za posledných dvanásť týždňov sa na platformu vrátilo 1500 inzerentov a späť je 90 zo 100 najlepších inzerentov.
Yaccarinová povedala, že firma by mohla byť na budúci rok zisková, čelí však aj viacerým súdnym sporom. Žalujúci tvrdia, že nezaplatila nájomné za kancelárie a dlhuje milióny dolárov na odstupnom tisícom prepustených zamestnancov.

  

Copyright  © ČTK 2023