24. 11. 2023

Český slávik 2023

Český slávik 2023
 Český Slavík 2023 | SledovanieTV.sk


Tohtoročného Českého slávika v kategórii speváčok vyhrala Ewa Farna. Minuloročná víťazka Lucie Bílá skončila v ankete popularity druhá, Monika Absolonová tretia. Ocenenie získali v 61. ročníku hudobnej ankety dnes na Fóre Karlín v Prahe. V skupinovej kategórii prvé miesto obsadila skupina Kabát, druhé miesto skupina Mirai a tretie miesto obsadil Kryštof. Cenu za objav roka získala Tereza Balonová.minuloročnom druhom mieste. Eva Burešová bola vlani tretia. "Mám za sebou nádhernú sezónu," povedala viditeľne dojatá Farna pri spomienke na októbrový koncert vo vypredanej pražskej O2 aréne. "Chodím sem držať palce svojim kolegom už dvadsať rokov a vôbec som to nečakala," komentovala Absolon svoje prvé pódiové umiestnenie.


Poradie prvých troch skupín je rovnaké ako vlani, Kabát nazbieral v tejto kategórii 14 víťazstiev, vrátane tohtoročného. "My, takí rockoví dinosauri, sme porazili mladé kapely," zdôraznil frontman víťaznej kapely Josef Vojtek a spomenul, že budúci rok plánuje Kabát turné na oslavu 35 rokov na hudobnej scéne s nezmenenou zostavou. Kapela Mirai si cenu neprevzala osobne, ale pozdravila publikum vo Fóre Karlín z koncertu v Pardubiciach.

Počas slávnostného večera, ktorý bude moderovať moderátorská dvojica Ondřej Sokol a Aleš Háma, vystúpila kapela Kabát, spievali aj Monika Bagárová a Jana Kirschner. Po 15 rokoch na Českom slávikovi videlo publikum vystúpenie Heleny Vondráčkovej, ktorá pripravila mix svojich hitov. V programe vystúpia aj Eva Burešová, kapela Chinaski, Marpo s& TroubleGang, Václav Neckář so skupinou Bacily, kapela Vesna a Vojta & D.Y.K.

Ľudia mohli hlasovať maximálne za šesť účinkujúcich v kategóriách mužský a ženský spevák, hudobná skupina, ako aj hip hop a rap. Z troch nominovaných vybrali objav roka. V priamom prenose sa dozvedia, kto ako druhý vstúpi do Siene slávy českého slávika a kto sa stane Absolútnym slávikom.

Minulý rok zvíťazil okrem Bílej a Kabáta vo svojej kategórii Český slávik aj spevák Marek Ztracený. Spevák a divadelný herec Jiří Suchý vstúpil do Siene slávy. Podľa organizátorov bolo v hlasovaní o najobľúbenejších interpretov odovzdaných rekordných 2 110 364 hlasov. Najviac z nich získal Bílá, ktorý sa stal aj Absolútnym slávikom.

Celočeskú anketu o najpopulárnejšieho speváka a hudobnú skupinu koncipoval v roku 1962 vtedajší redaktor Mladého světu a neskôr scenárista, režisér a cimrmanológ Ladislav Smoljak. Do roku 1991 sa nazýval Zlatý slávik. Práva na organizovanie ankety teraz vlastní TV Nova.

Zdroj: ČTK