23. 11. 2023

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS 

Azerbaijani anti-corruption journalists Ulvi Hasanli and Sevinj Vagifgizi  detained for 4 months |




Azerbajdžanská polícia v zadržala dvoch novinárov, ktorí skúmali možnú korupciu vysokopostavených politických predstaviteľov. TASR správu prevzala od agentúry AFP.
"Polícia v utorok zadržala Sevinc Vaqifqiziovú, šéfredaktorku spravodajského portálu Abzas Media, po jej návrate z Európy do Baku. Zároveň jej aj prehľadala dom," uviedol pre agentúru AFP právnik zadržanej.
Polícia taktiež zadržala riaditeľa tohto portálu Ülviho Hasanliho. Následne ho obvinila "z pašovania cudzej meny", uviedla jeho právnička s tým, že Hasanlimu hrozí trest odňatia slobody na 12 rokov.
Portál Abzas Media uviedol, že Hasanliho vo väzbe "vystavili neľudskému zaobchádzaniu", nad čím vyjadrila znepokojenie aj medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International.
AFP upozorňuje, že prejavy nesúhlasu s vládou sa v Azerbajdžane často stretávajú s tvrdou reakciou. Na čele tejto stredoázijskej republiky bohatej na ropu stojí Ilham Alijev už od roku 2003, keď v úrade vystriedal svojho otca Hejdara Alijeva.

Copyright  © TASR 2023

 

 
                                                   sociálna sieť X - Najnovšie články


Sociálna sieť X podala žalobu na liberálnu neziskovú organizáciu Media Matters. Firma tvrdí, že si vymyslela správu o tom, že sa reklamy inzerentov zobrazujú pri príspevkoch s neonacistickým, antisemitským a šovinistickým obsahom, aby ich „vyhnala z platformy a zničila (jej materskú firmu) X Corp.“
Spoločnosti IBM, NBCUniversal a Comcast minulý týždeň oznámili, že zastavili reklamu na X po tom, čo Media Matters informovala, že sa ich reklama objavila pri obsahu chváliacom nacistov. Organizácia tiež poukázala, že reklamy od Apple a Oracle sa ukazovali pri antisemitskom obsahu a inzercia Amazonu, NBA Mexico, NBCUniversal a ďalších zase pri šovinistických hashtagoch.
X v žalobe, ktorú podala na federálnom súde v texaskom Fort Worth, tvrdí, že Media Matters „vedome a zlomyseľne“ v správe ukázala reklamy vedľa nenávistného materiálu, „ako keby to boli typickí používatelia X na platforme“. X vyhlásila, že Media Matters zmanipulovala algoritmy na platforme, aby vytvorili obrázky platených príspevkov inzerentov vedľa rasistického a poburujúceho obsahu. Pozície príspevkov boli „vyrobené, neorganické a mimoriadne zriedkavé“, bráni sa spoločnosť s tým, že Media Matters to urobila pomocou účtov na X, ktoré práve sledovali používateľov, o ktorých je známe, že produkujú „extrémny okrajový obsah“, a účtov vlastnených hlavnými inzerentmi X.​
Media Matters označila žalobu za „nezmyselnú“. Organizácia podľa svojich slov stojí za svojou správou a očakáva, že na súde vyhrá.

SITA a.s a . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

                                                            Russian actress and soldiers killed in Himars strike on awards ceremony

Ruská herečka, speváčka a režisérka Polina Menšichovová, ktorá vystupovala pre ruských vojakov, zahynula v nedeľu pri útoku ukrajinskej armády v Ruskom okupovanej dedine Kumačevo v Doneckej oblasti. Informoval o tom spravodajský server BBC News s odkazom na divadlo, v ktorom herečka pracovala. Ukrajina uviedla, že pri útoku zahynulo aj približne 20 príslušníkov ruskej armády.
Rusko sa k incidentu nevyjadrilo, ale ministerstvo obrany v Moskve dnes obvinilo ukrajinské sily z útoku na ruských novinárov v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny, pričom jedného z nich zranili.
Tanečná sála v kultúrnom dome v obci Kumačevo v Doneckej oblasti bola zasiahnutá ukrajinským ostreľovaním 19. novembra. V tom čase hala pre približne 150 ľudí oslavovala Deň ruských raketových síl a delostrelectva, informovali miestne médiá.
Na internete sa objavili zábery, ktoré údajne ukazujú halu v čase útoku. Na pódiu je vidieť umelkyňu, zrejme Meňšichovú, ako spieva a hrá na gitare, potom sa ozve výbuch a zhasnú svetlá v sále. Podľa BBC News herečka neskôr podľahla svojim zraneniam v nemocnici.
Kumacheve sa nachádza na východnej Ukrajine v oblasti okupovanej Ruskom od roku 2014. Ukrajina a Rusko v posledných mesiacoch intenzívne bojujú o ďalšie časti Doneckej oblasti. Útok sa odohral asi 60 kilometrov od frontovej línie.
Ruskí vojnoví blogeri kritizovali organizáciu predstavenia. Udalosť, pri ktorej sa na jednom mieste zhromaždili desiatky vojakov, sa podľa nich neprekvapivo stala terčom ukrajinského útoku.
Podľa ruského ministerstva obrany sa dnes terčom útoku ukrajinských dronov stala aj skupina novinárov v Záporožskej oblasti. Podľa ministerstva novinári pripravovali materiály o ostreľovaní dedín v Záporožskej oblasti, ktoré podľa nich vykonali ukrajinské sily. Zranený ruský novinár pracuje pre stanicu Rossija-24 a je mimo ohrozenia života, uviedlo ruské ministerstvo. Ukrajina sa k tomu zatiaľ nevyjadrila.

 

Copyright  © ČTK 2023