24. 11. 2023

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS





Predseda vlády Robert Fico potvrdil aj na dnešnej návšteve Českej republiky, že sa rozhodol prerušiť komunikáciu s niektorými slovenskými médiami. Ako uviedol na tlačovej konferencii v Prahe, ide o vnútornú záležitosť Slovenska.
„Mám na to právo. To je celé. Je to naša vnútorná slovenská vec," odpovedal na otázku českých médií s tým, že sa nikdy nikomu nebude zodpovedať za toto rozhodnutie. Fico doplnil, že o „dezinformáciách", ktoré šíria hlavné slovenské médiá, sa nerozprával ani s českým náprotivkom Petrom Fialom.
Fiala v tejto súvislosti skonštatoval, že česká vláda nemá žiaden zoznam priateľských ani nepriateľských médií. Ficovo rozhodnutie pritom nekomentoval. „Som presvedčený že Slovensko je demokratická krajina so silnou občianskou spoločnosťou a že Slovensko si svoje problémy určite vie riešiť samo," doplnil Fiala.




                                     


Nevhodný príspevok na sociálnej sieti X v súvislosti s vojnou v Pásme Gazy priniesol abdikáciu člena rady anglickej Futbalovej asociácie (FA) Wasima Haqa. Ten zverejnil príspevok, ktorý mal odkazovať na nacistického diktátora Adolfa Hitlera a súčasného izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Haq síce správu zmazal, no FA ho suspendovala a začala s vyšetrovaním.
"Dnes som odstúpil z funkcie v FA. Tiež som zopakoval svoje ospravedlnenie židovskej komunite," napísal Haq na sociálnych sieťach a doplnil: "Táto vojna si vyžiadala tisíce mŕtvych, mnohí z nás sú zúfalí a hlboko znepokojení. Dúfam, že futbal môže v budúcnosti zohrať úlohu pri zmierňovaní napätia medzi komunitami." Počas minulého týždňa Haqa odvolali z podobnej funkcie v anglickom tenisovom zväze.
Abdikáciu oznámil FA listom jeho šéfke Debbie Hewittovej. "Cítil som sa ohromený tým, ako sa to stalo. Ako niekto, kto v priebehu rokov úzko spolupracoval s mnohými židovskými ľuďmi a vytvoril zmysluplné a hodnotné priateľstvá, najbolestivejšou časťou tohto procesu je poznanie, že niektorí z týchto priateľov a kolegov mi nemusia odpustiť nedorozumenie a rany, ktoré som neúmyselne spôsobil. Beriem na seba plnú zodpovednosť a opätovne sa ospravedlňujem im a všetkým dotknutým. Môj komentár bol priamou kritikou politika, nie rasy alebo náboženskej skupiny. Pri vyjadrení týchto pocitov som zvolil úplne nesprávne slová a to ovplyvnilo vedúcu pozíciu, ktorú zastávam vo FA," uviedol Haq.
Doplnil tiež, že sa chce osobne stretnúť s členmi židovskej obce a ozrejmiť im svoje slová. Ponúkol tiež spolupráci pri príprave "systematického procesu na spájanie komunít v budúcnosti".




                                                 


Nemecký futbalový zväz (DFB) sa rozhodol obmedziť možnosť komentovania príspevkov na svojom oficiálnom fejsbúku ako následok množstva rasistických a diskriminačných komentárov na adresu hráčov výberu do 17 rokov na svetovom šampionáte v Indonézii. Nemci v utorok zverejnili fotografiu štyroch futbalistov po postupe cez rovesníkov z USA do štvrťfinále turnaja, pričom všetci mali tmavú pleť.
Nasledovalo však množstvo rasistických komentárov o kvartete futbalistov - Charlesovi Herrmannovi, Almugerovi Kabarovi, Parisovi Brunnerovi a Fayssalovi Harchaouim. DFB reagoval vypnutím komentárov a zverejnil vyhlásenie.
"Sme hrdí na rôznorodosť našich hráčov do 17 rokov, ktorí momentálne hrajú v Indonézii svoje srdce. Záväzok k diverzite je pevne zakotvený v stanovách zväzu - rovnako ako hodnoty tolerancie a rešpektu. Ak tieto hodnoty nezdieľate, prestaňte nás sledovať. Diskriminačné a rasistické komentáre tu nemajú miesto a budú vymazané. Podnikneme tiež právne kroky proti urážlivému obsahu,“ uviedli zástupcovia zväzu. Mladí Nemci na MS futbalistov do 17 rokov zatiaľ vyhrali všetky svoje stretnutia a v piatkovom štvrťfinále vyzvú rovesníkov zo Španielska.
Spomenutého Charlesa Herrmann vyhlásili za najlepšieho hráča osemfinálového duelu proti Američanom a jednota tímu bola podľa neho hlavným faktorom doterajšieho úspechu Nemcov. "Sme ako rodina a podporujeme sa v každej situácii. Veríme si každú sekundu a nikdy sa nevzdávame. To nás môže dostať až do finále a k titulu," povedal Herrmann.


 

 

SITA a.s a  Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.