21. 11. 2023

Medzinárodné ceny Emmy

 Medzinárodné ceny Emmy

fotka

 

Umelci z deviatich krajín sa včera večer podelili o 15 medzinárodných televíznych cien Emmy. Rovnako ako minulý rok, Británia má najvýznamnejšie zastúpenie medzi víťazmi so štyrmi oceneniami, tri sošky putujú do Austrálie. Cenu za najlepší herecký výkon získal Angličan Martin Freeman, známy z filmovej série Hobit a série Sherlock.

Medzinárodné ceny Emmy sú doplnkom hlavnej súťaže, ktorá je otvorená pre americké filmy, a víťazi budú vyhlásení v noci 16. januára. Udeľuje ich Medzinárodná televízna akadémia IATAS, čo je americká organizácia so sídlom v New Yorku. Okrem britských a austrálskych kategórií dominovali tento rok v kategórii aj tvorcovia z Nemecka, Francúzska, Turecka, Indie, Kanady, Mexika a Brazílie.

Freeman bol ocenený za svoj výkon v hlavnej úlohe The Responder, série o liverpoolskom policajtovi, ktorý sa každodenne stretáva so zločinom a násilím, zatiaľ čo sa snaží chrániť svoje manželstvo a duševné zdravie. Cenu za najlepší ženský herecký výkon získala Karla Souza, ktorá v mexickej dráme La caída (The Fall) stvárnila úspešného potápača bojujúceho s traumami z minulosti.

Tento rok sú v kategórii komédia dvaja víťazi, a to pokračovanie britského sitcomu Girls from Derry, ktorý sa odohráva v roku 90 v Severnom Írsku, a najnovšie predstavenie indického komika Vir Dasa. Akadémia ocenila napríklad aj britský dokument o ukrajinskom meste Mariupol, ktoré sa v prvej polovici minulého roka stalo jedným z hlavných cieľov ruskej agresie.

Zdroj:ČTK