5. 9. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Vláda amerického prezidenta Joea Bidena obvinila Rusko z dezinformačných kampaní zameraných na americké prezidentské voľby. Administratíva v tejto súvislosti oznámila vznesenie obvinení, zhabanie internetových domén a sankcie. Minister spravodlivosti Merrick Garland uviedol, že tieto opatrenia sa týkajú ruského využívania štátnych médií na získavanie nevedomých amerických influencerov na šírenie propagandy a dezinformácií.
Americké spravodajské agentúry už skôr obvinili Rusko z toho, že využíva dezinformácie na zasahovanie do volieb.



©2024, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.





Sociálna sieť X sa zaviazala, že prestane so zberom osobných údajov európskych používateľov na učenie svojho programu umelej inteligencie. V stredu o tom informovala írska Komisia pre ochranu osobných údajov (DPC), píše TASR na základe správy od agentúry AFP.
Sociálna sieť X, predtým známa ako Twitter, v auguste pozastavila spracúvanie osobných údajov z verejných príspevkov používateľov z Európskej únie a Európskeho hospodárskeho priestoru. Predtým takéto údaje približne štvrť roka používala na trénovanie svojho chatbota Grok AI.
Do Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) patrí všetkých 27 členských štátov EÚ a Island, Lichtenštajnsko a Nórsko, ktoré tak môžu byť súčasťou jednotného trhu EÚ.
"Teraz je to trvalý záväzok," povedal pre agentúru AFP zástupca írskeho úradu DPC Graham Doyle s tým, že sieť X prestane so zberom údajov.
DPC, ktorá zastupuje EÚ, vo vyhlásení uviedla, že konanie pred írskym Najvyšším súdom, ktoré sa začalo v auguste, bolo ukončené "na základe súhlasu siete X s tým, že bude naďalej dodržiavať podmienky svojho prísľubu (z 8. augusta)," píše sa vo vyhlásení.
DPC v auguste v spolupráci s európskymi regulátormi uskutočnila urgentné podanie na Najvyššom súde z dôvodu možného porušovania pravidiel EÚ o ochrane osobných údajov (GDPR). "DPC víta dnešný výsledok, ktorý chráni práva občanov EÚ/EHP," píše úrad vo vyhlásení.

Copyright © TASR 2024






Filmová a televízna škola Akadémie múzických umení v Prahe (FAMU) je v aktuálnom čísle časopisu The Hollywood Reporter na rebríčku pätnástich najlepších filmových škôl na svete. Na zoznam sa dostali aj francúzske filmy La Fémis, poľská filmová škola v Lodži a talianske Centro Sperimentale di Cinematografia. FAMU spolupracuje s týmito školami a organizuje výmenné študijné pobyty. 
"Filmová a televízna škola Akadémie múzických umení v Prahe môže povedať, že inšpirovala filmovú revolúciu. Československá nová vlna 60. rokov vzišla predovšetkým od študentov FAMU ako Miloš Forman, Věra Chytilová, Jiří Menzel či Jaromil Jireš, ktorí vytvorili nový temný a humorný pohľad na život za železnou oponou. Generáciu po skončení studenej vojny zostáva FAMU jednou z popredných európskych filmových škôl," uvádza sa v odôvodnení voľby FAMU.
The Hollywood Reporter je americký týždenník so sídlom v Los Angeles. Založil ju v septembri 1930 podnikateľ William Wilkerson. Prináša profily a rozhovory s osobnostmi zábavného priemyslu, filmové recenzie a novinky z filmových festivalov, analýzy globálnych trendov a ukazovateľov zábavného priemyslu a informácie o hollywoodskej móde a životnom štýle.
"Byť zaradený do rebríčka jedného z najrešpektovanejších filmových médií na svete je potešujúce a ústretové. Nielen s ohľadom na históriu, ktorú spomína The Hollywood Reporter, ale aj s ohľadom na významné úspechy našich študentov v posledných rokoch. Sme radi, že máme aktívnu spoluprácu s viacerými školami z výberu, prípadne aktívne pracujeme na jej založení," povedal prodekan pre vonkajšie vzťahy a rozvoj Vít Schmarc.
FAMU je jednou z troch fakúlt Akadémie múzických umení v Prahe (Divadelná fakulta Akadémie múzických umení v Prahe, Filmová FAMU a Hudobná akadémia ). Jej študenti sa vzdelávajú predovšetkým pre profesie súvisiace s filmom, fotografiou, audiovíziou, televíziou, elektronickými médiami a tradičnými médiami. V akademickom roku 2023/2024 FAMU otvorila nový vzdelávací program Filmová a audiovizuálna výchova, ktorého cieľom je vzdelávať učiteľov s kvalifikáciou vo filme a audiovizuálnej oblasti, kvalifikovaných na výučbu žiakov v druhých ročníkoch základných a stredných škôl. Študenti FAMU každoročne organizujú Famufest, multižánrový študentský filmový festival, vďaka ktorému má verejnosť možnosť vidieť najnovšie a do značnej miery nedostupné diela študentov FAMU




USA na lídrov televízie RT (predtým Russia Today) uvalili sankcie a vízové obmedzenia, a proti dvom z nich začali trestné stíhanie. USA obvinili Rusko z kampane, ktorej cieľom je ovplyvniť tohtoročné voľby pomocou online platforiem a šíriť dezinformácie medzi americkými voličmi.
Washington zároveň zhabal 32 domén spojených s Ruskom.
Spojené štáty súčasne urobili sériu ďalších krokov zameraných na zmarenie údajných snáh Kremľa, ktoré Biely dom verejne odsúdil.
Ministerstvo spravodlivosti okrem toho oznámilo opatrenia orgánov činných v trestnom konaní zamerané na tajnú ruskú kampaň.
Hlavným predmetom amerického oznámenia bola ruská štátna mediálna sieť RT.
Americkí predstavitelia považujú túto ruskú stanicu za kľúčovú súčasť kremeľského propagandistického úsilia.
Spolu sú tieto kroky podľa CNN doteraz najvýznamnejšou verejnou reakciou vlády prezidenta Bidena na údajné ruské vplyvové operácie zamerané na amerických voličov.
RT prevádzkuje po celom svete televízne a online platformy, presadzujúce agendu Kremľa.


Copyright © ČTK 2020