2. 9. 2024

Zomrel Péter Miklósi

 Zomrel Péter Miklósi



Vo veku 78 rokov nás v sobotu 30. augusta opustil dlhoročný spolupracovník maďarského vysielania (Česko) Slovenského rozhlasu a neskoršieho Rádia Patria Péter Miklósi. Bol asi služobne najstarším rozhlasákom – v detskej rozhlasovej družine pôsobil už ako 8 ročný, od roku 1954.

Po maturite sa stal redaktorom maďarského denníka Új Szó, odkiaľ ho po normalizačných čistkách v roku 1971 prepustili. Krátky čas bol nezamestnaný, v sedemdesiatych rokoch sa stal referentom pre ochotnícke divadlo v Csemadoku. Postupne sa – najprv pod pseudonymom – mohol vrátiť do médií, stal sa reportérom kultúrno-spoločenského týždenníka Hét, pre maďarské vysielanie rozhlasu pripravoval správy z kultúry a umenia, recenzie a glosy.

V roku 1990 bol rehabilitovaný – stal sa zástupcom šéfredaktora Új Szó a neskôr vedúcim redaktorom týždenníka Vasárnap. Celý čas po zmene režimu spolupracoval s maďarskou redakciou ako moderátor, reportér, spravodajca.

K jeho menu sa viaže najdlhšie vysielaný formát v maďarskom jazyku Čas Poludnia (Délidő) – politické a spoločenské talkshow, ktoré malo neuveriteľných 970 častí. Moderátor Péter Miklósi sa netajil cieľom, dosiahnuť tisíc pokračovaní, ale poslednú premiéru z dôvodu zhoršujúceho sa zdravia odvysielal v júli tohto roku.

Ako 70 ročný utrpel mozgovú príhodu, po ktorej sa čiastočne zotavil a ešte ďalších osem rokov týždeň čo týždeň prichádzal na svojom vozíčku do štúdia Rádia Patria, s neuveriteľným elánom a čerstvosťou jeho programov predčil mnohých oveľa mladších kolegov. Posledná rozlúčka s Péterom Miklósim bude v piatok 6. septembra v 11:45 h v bratislavskom krematóriu.

Zdroj: STVR