1. 9. 2024

Michal Šimečka: Pán Danko, ospravedlňte sa

Michal Šimečka: 
Pán Danko, ospravedlňte sa

Andrej Danko dnes v televízii označil moju partnerku za "tanečnicu pri tyči". Vyzývam ho týmto na verejné a jasné ospravedlnenie.
A zďaleka nejde len o Soňu. Presne takýmito spôsobmi vyháňate tisícky talentovaných, profesionálne úspešných žien z verejného pôsobenia, a mnohé aj z krajiny. Novinárky, vedkyne, lekárky, učiteľky, mladé študentky aj profesionálky na vrchole svojich síl. Aj prezidentku republiky. Čelia vulgárnemu zhadzovaniu, zosmiešňovaniu, sexistickým poznámkam, útokom na rodinu.
Pokiaľ ide o Soňu, vystupovala v divadlách po celom svete, bola nominovaná na Dosky, jej tvorbou sa slovenská diplomacia chváli v zahraničí - dokonca aj strana Smer priamo na svojom webe, keď ju Ficov minister kultúry v roku 2016 uvádzal v Bruseli ako poprednú slovenskú tanečnicu a choreografku. Z umeleckých grantov, ktoré získava v Európe aj na Slovensku (za všetkých vlád), platí tanečníkov, hudobníčky, osvetľovačov, prenájom divadiel a podobne, všetko riadne vyúčtované a zdokladované.
Pán Danko, ja chápem, že svet kultúry je Vám vzdialený, ale verejne urážať ženy, ktoré sa nemôžu brániť, je ozaj cez čiaru. Brzdite. A ospravedlňte sa.