26. 6. 2005

ZELENÁ JE NIELEN TRÁVA

ZELENÁ JE NIELEN TRÁVA
Dnes sme sa z úst Richarda Rybníčka v Odpovediach z obrazovky dozvedeli v súvislosti s právami na vysielanie hokejovej ST extraligy a futbalovej Corgoň ligy na ročník 2005/06, že STV nie je ochotná kupovať produkt, ktorý nemá svoju cenu a sledovanosť. O slovenskom futbale by sa dalo takto uvažovať. O hokeji, ťažšie.
Ale sledovanosť hovorí o niečom inom.
A ak by sme boli úplne demagogický- je sledovanosť predraženého produktu - filmu Minority Report / 5,6 % ! / v poriadku ?
Mal tento produkt cenu pre STV?
Pre porovnanie - priemerná sledovanosť futbalových zápasov v minulej sezóne bola 4,5 % a z hokejovej ligy 6,6 %. Je potrebné podotknúť, že je neštastím pre slovenský futbal a hokej spôsob komunikácie i cenotvorby spoločnosťami Šport Progress, s.r.o. a Pro-Hokej, a.s pri právach z futbalovej Corgoň ligy a hokejovej ST extraligy . A to dlhodobo. Potom je ale potrebné dodať aj fakt, že STV zakúpila práva na MS v ľadovom hokeji za nevýhodných podmienok ,a že celková cena za EURO 2004 nebola až takým víťazstvom, ako to STV prezentovala.
V prípade futbalu STV zavádzala verejnosť už v súvislosti s vysielaním z vlaňajších majstrovstiev Európy v Portugalsku, pretože okrem financií za prenosové práva poskytla majiteľovi televíznych práv aj reklamný čas.
Zároveň STV musela doplatiť členské majiteľovi práv- EBU.
Nie je obvyklé používať zo strany STV cenu za prenosy ME a MS, ktoré sa kupujú iným spôsobom, ako domáce zápasy.
Dúfajme, že víťazom v tomto súboji bude divák.
Netvrdím, že STV musí vysielať hokejovú ST extraligu a futbalovú Corgoň ligu.
Ale čo vlastne bude vysielať, keď Slovenskej televízii je väčšina domáceho cudzia ?