11. 10. 2005

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ
Najvyššiu pokutu 250 000 korún dnes zinkasovala trenčianska spoločnosť Manager systems, ktorá prevádzkovala retransmisiu bez oprávnenia.
Stotisícovú pokutu za neoddelenie reklamy od programu zinkasovala dnes Slovenská televízia od Rady pre vysielanie a retransmisiu. STV porušila zákon o vysielaní v programe Sme také, aké sme – Katarína Knechtová 1. februára.
Ďalšiu pokutu v hodnote sto tisíc korún Rada STV uložila za to, že počas vysielania Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 30. apríla a 1. mája reklama presahovala do zápasu. STV tiež dostane upozornenie na porušenie zákona vo vydaní Slovensko hľadá Superstar zo 4. februára. Podľa zákona je totiž základnou povinnosťou pre vysielateľov označiť svoje vysielanie svojím logom. Rada začala preverovať vysielanie večerníčka Hurvínkov rok od 20. do 22. augusta. Detské programy totiž musia byť vysielané v štátnom jazyku - slovenčine. STV hrozí pokuta aj za neuplatnenie systému označovania vo večerníčku. Rada opäť pokutovala psie zápasy na obrazovke, a to v Novinách TV JOJ 15. februára. Televízia má zaplatiť 120 tisíc korún za nedostatočnú ochranu maloletých. Programy, ktoré by mohli ohroziť fyzický, psychický alebo morálny vývin maloletých alebo narušiť ich duševné zdravie a emocionálny stav, sa totiž nesmú vysielať od 6.00 h do 22.00 h. Rada sa začala zaoberať otázkou, či je upútavka na iný program v spravodajstve skrytou reklamou. Ak to uzná za porušenie zákona, pokuta bude hroziť Televízii Markíza za príspevok o seriáli Medzi nami v Televíznych novinách 13. septembra. V dvoch prípadoch bude rada na základe sťažností preverovať, či Markíza neporušila zásadu objektívnosti a nestrannosti spravodajských programov. Ide o príspevok Liečivé alebo škodlivé? v správach z 1. júla a príspevok o rokovaní Republikovej rady ANO 4. septembra. Vo vysielaní reality show Big Brother Súboj 5. a 10. októbra mohli byť porušené paragrafy o ochrane ľudskej dôstojnosti a ľudskosti i maloletých. Aj touto otázkou sa dnes začala zaoberať rada, ktorá tiež rozhodne, či bol príspevok Prvý vzťah v Televíznych novinách 8. októbra skrytou reklamou na reality show. Rada tiež začala tri správne konania voči TV JOJ pre možné porušenie paragrafu o ochrane maloletých v upútavkách na program Vyvolení z 11. augusta a 3. septembra a v programe Vyvolení – voľba 11. septembra.
Kancelár rady Andrej Holák informoval, že rada udelila predchádzajúci súhlas s prevodom stopercentného podielu na základnom imaní spoločnosti Prešovská kultúrna agentúra, ktorá vysiela Rádio Východ. Okrem toho udelila predchádzajúci súhlas s prevodom 77-percentného podielu na základnom imaní spoločnosti Flash Prešov - Rádio Flash. Súhlas s prevodom 51-percentného podielu na základnom imaní dala aj spoločnosti Rádio KIKS a odsúhlasila zmenu názvu na Rádio KISS. Zmenu názvu tiež rada odsúhlasila aj pre TV Handlová na 3. TV - Tretia televízia. Zdroj: TASR