18. 9. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Nórsky daňový úrad v stredu oznámil, že jeho pracovníci nechtiac poslali dôverné informácie o takmer všetkých dospelých Nóroch deviatim mediálnym skupinám. Vláda označila túto chybu za "extrémne závažnú". Médiám sa tak do rúk dostali kompaktné disky s daňovými priznaniami z roku 2006, ktoré podali približne štyri milióny obyvateľov krajiny. Nachádzali sa na nich aj takzvané osobné čísla, pomocou ktorých sa dá zmeniť adresa osoby, presmerovať jej pošta, alebo si objednať tovar na cudzí účet. Daňové orgány požiadali médiá o navrátenie inkriminovaných diskov, no zdôraznili, že k dôverným informáciám by sa niekto mohol dostať len pomocou tajného kódu a zverejnenie osobných čísiel je tak veľmi nepravdepodobné. Rodičia a detskí čitatelia dievčenského mesačníka Julie dostali v jesennom čísle časopisu pre deti vo veku 8 až 12 rokov namiesto DVD o tanci homosexuálny pornofilm. Dnes o tom informoval juhofrancúzsky denník La depeche du Midi. Podľa novín sa vydavateľstvo Milan Presse už svojim čitateľom ospravedlnilo a jeden z najčítanejších detských časopisov stiahlo z predaja. Podľa oficiálneho komuniké vydavateľa prišlo k zámene filmov v tlačiarenskej baliarni.
Väčšina členov hereckej asociácie Screen Actors Guild (SAG) chce pokračovanie rokovaní s Alianciou filmových a televíznych producentov (AMPTP) o novej kolektívnej zmluve, aby dosiahli "spravodlivý kontrakt". Asociácia to tvrdí na základe ankety, v ktorej súhlas s ďalšími vyjednávaniami vyjadrilo 87,27% z 10 298 oslovených hercov. Prieskum uskutočnil národný výkonný riaditeľ a šéf rokovaní Doug Allen, informovala asociácia na svojej oficiálnej internetovej stránke. Zvyšných 12,73 percenta by akceptovalo návrh zmluvy AMPTP z 30. júna. "Zistenie, že väčšina členov súhlasí so stratégiou národného úradu a jeho národnej rokovacej komisie, ma povzbudilo. Táto anketa medzi členmi ponúka jasný pohľad na to, ako herci vidia svoju budúcnosť. Očividne od Screen Actors Guild čakajú, že ich asociácia ochráni pred zneužívaním zo strany nových médií a ochráni dlhoročné princípy a zmluvné opatrenia," reagoval prezident SAG Alan Rosenberg. Doug Allen dodal, že "budeme tlačiť na AMPTP, aby si vyhrnuli rukávy a pustili sa do potrebnej ťažkej práce, aby čo najskôr dosiahli spravodlivú, poctivú dohodu". Asociácia hercov sa v uplynulých mesiacoch nevyhla vnútorným sporom. V júli sa objavili správy o vzniku frakcie v rámci SAG s názvom Spoločnosť silných (Unite of Strenght). Skupina obvinila vedúce osobnosti asociácie z toho, že rokovania o novej zmluve skončili na mŕtvom bode, a chcela nad nimi prevziať kontrolu. V auguste médiá informovali, že hollywoodski lídri SAG odmietli výzvu newyorskej pobočky na využitie federálneho mediátora pri vyjednávaní. Regionálni predstavitelia tvrdili, že únia zdržiava formálne vyjednávania so zástupcami štúdií a vyjednávačov asociácie obvinili, že nedokážu dať štúdiám reálnu ponuku a vyzvali ich na zamietnutie nedosiahnuteľných cieľov. Alan Rosenberg rezolúciu odmietol a označil ju za snahu poškodiť vyjednávania. Aliancia filmových a televíznych producentov (AMPTP) označila anketu, ktorá sa uskutočnila prostredníctvom pošty, za "frašku". Na svojej oficiálnej internetovej stránke zverejnila, že "otázky boli navrhnuté tak, aby vyjednávači SAG dostali odpovede, ktoré chceli počuť. Materiály pripojené k anketovému lístku boli beznádejne jednostranné. Hlasovanie členov SAG nebolo anonymné a tých, ktorí protirečili vyjednávačom SAG, vystavili možnej pomste". Predstavitelia Aliancie filmových a televíznych producentov tvrdia, že ich ponuka na nový kontrakt je férová a zaručuje významné zisky z platu a nových médií. Predstavitelia SAG a Aliancie filmových a televíznych producentov sa nevedia dohodnúť na znení novej kolektívnej zmluvy pre hercov, platnosť starého kontraktu sa skončila 30. júna. Jedným z najvážnejších problémov pri tvorbe novej pracovnej zmluvy sú platby pre hercov z predaja DVD a on-line vysielania. Štúdiá žiadajú nové pravidlá, ktoré by im umožňovali využívať televízne a filmové klipy na internete bez súhlasu hercov, ktorí sa v nich objavia.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.