1. 10. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Navrhovaná novela trestného kódexu v Nemecku ohrozuje právo novinárov na ochranu zdroja, tvrdí vo svojom vyhlásení pre tlačovú agentúru SITA Medzinárodný tlačový inštitút (IPI), ktorý združuje zástupcov médií z viac ako 120 krajín. "Prijatie zákona v tejto podobe by bolo ďalším krokom po nebezpečnej ceste, po ktorej sa vydali niektoré európske vlády. V mene boja proti terorizmu berú novinárom ich právo na ochranu zdroja," uviedol riaditeľ IPI David Dadge. "Ak táto novela prejde, nemeckí novinári už nebudú môcť garantovať svojmu zdroju dôvernosť, aká je potrebná, a viacero článkov vo verejnom záujme sa nedostane medzi ľudí," dodal Dadge, ktorý zároveň vyzval všetkých zainteresovaných, aby dôkladne zvážili dôsledky prijatia nového zákona. Navrhovaná novela s názvom "Zákon na obranu proti nebezpečenstvu medzinárodného terorizmus pomocou federálnej kriminálnej polície" je v súčasnosti na začiatku schvaľovania v nemeckom parlamente, nedávno ho odobril legislatívny výbor. Podľa neho by mala polícia väčšie možnosti sledovania nemeckých občanov, mohla by ľahšie robiť tajné prehliadky a získavať informácie z osobných počítačov. Z novinárskeho hľadiska je najzávažnejší paragraf, ktorý ruší automatické právo žurnalistu na zachovanie profesionálneho tajomstva, pričom ho ponecháva kňazom, právnikom a poslancom. Po novom by tak o práve novinára utajiť zdroj rozhodovali policajné zložky. Na začiatku tohto roka vošiel v Nemecku do platnosti aj ďalší zákon, ktorý sa nepáči IPI. Telekomunikačný zákon totiž podľa inštitútu zvyšuje možnosti sledovania občanov štátnymi orgánmi tým, že nariaďuje telekomunikačným spoločnostiam, aby všetku komunikáciu svojich zákazníkov uchovávali po dobu šiestich mesiacov. Záznamy majú slúžiť pri možnom vyšetrovaní kriminálnych činov.
Grécki novinári vstúpili v stredu ráno do 24-hodinového štrajku na protest proti vládnym plánom na reformu dôchodkového systému. S účinnosťou od 5. hodiny ráno sa zastavilo vysielanie televíznych a rozhlasových správ a na internetových spravodajských stránkach neprebieha aktualizácia. Prácu zastavili aj novinári zamestnaní v štátnych inštitúciách. Vo štvrtok tiež v Grécku nevyjdú denníky. Vláda tvrdí, že reforma, ktorá predpokladá centralizáciu roztrieštených štátnych dôchodkových fondov a zjednotenie pravidiel pri nárokovaní dôchodkov, je nevyhnutná v záujme záchrany dôchodkového systému, ktorý by vraj inak do desiatich rokov skolaboval. Prvá fáza spájania dôchodkových fondov vstupuje do platnosti v stredu. Kritici vládu obviňujú, že reforma znamená znižovanie dôchodkov a súvisiacich zdravotníckych nárokov. Reforma viedla k sérii celoštátnych štrajkov, ktoré zasiahli takmer každý segment gréckeho hospodárstva.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.