15. 10. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Nguyen Viet Chien je v máji tohto roku eskortovaný do väzenia v Hanoji.

Vietnamského novinára odsúdili v stredu na dva roky väzenia za články, ktoré podľa súdu obsahovali mylné informácie o jednom z najväčších korupčných škandálov v ázijskej krajine. Päťdesiatšesťročného Nguyena Vieta Chiena súd po dvojdňovom pojednávaní usvedčil zo "zneužitia slobody a demokracie". Pred vyhlásením verdiktu predsedajúci sudca Tran Van Vy uviedol, že Chien vo svojich článkoch používal vykonštruované informácie, a tak "poškodzoval meno niektorých vysokopostavených predstaviteľov a vyvolal negatívnu verejnú mienku". Ďalší obvinený novinár 33-ročný Nguyen Van Hai dostal dva roky prevýchovy bez väzby na základe rovnakých obvinení. Ako v tejto súvislosti povedal sudca, miernejší trest dostal za jeho "aktívnu spoluprácu s vyšetrovateľmi a výčitky svedomia, ktoré mal". Reportérom pracujúcim pre dva najväčšie vietnamské denníky, ktorí sú známi svojimi kritickými článkami, hrozilo sedem rokov väzenia. Z "vedomého vyzradenia štátnych tajomstiev" boli obvinení aj policajný dôstojník Pham Xuan Quac a vyšetrovateľ Dinh Van Huynh, ktorí údajne obom novinárom poskytovali informácie. Šesťdesiatdvaročnému Quacovi, ktorý je vo výslužbe, súd udelil varovanie, Huynha odsúdil na rok väzenia. Škandál vypukol v roku 2005 na vietnamskom ministerstve dopravy a viedol k rezignácii ministra rezortu a zatknutiu jeho námestníka. V marci, šesť týždňov pred zadržaním novinárov, však obvinenia voči nemu stiahli.
Francúzske orgány činné v trestnom konaní oznámili v stredu začatie vyšetrovania vo veci údajného otrávenia právničky zastupujúcej rodinu zavraždenej ruskej novinárky Anny Politkovskej. Odborníčka na ľudské práva Karinna Moskalenková vyhlásila, že sa ju niekto pokúsil otráviť a zabrániť jej tak v prítomnosti na súde v Moskve, kde sa malo v stredu uskutočniť predbežné súdne pojednávanie so štyrmi mužmi zapletenými do vraždy Politkovskej. Moskalenková uviedla, že v jej aute vo francúzskom Štrasburgu sa objavila podozrivá substancia a následne ona aj jej deti začali trpieť bolesťami hlavy a nevoľnosťou. Právnička pre ruské rádio Echo spresnila, že tým, kto našiel podozrivú, na ortuť sa podobajúcu látku, bol jej manžel. Francúzske úrady oznámili, že jej podozrením sa budú vážne zaoberať. Karinna Moskalenková je pravdepodobne najznámejšou ruskou právničkou zaoberajúcou sa ľudskými právami. Pred súdom zastupuje vyhlásenú kritičku Kremľa Annu Politkovskú, ktorú zavraždili pred dvoma rokmi v Moskve. Okrem nej zastupuje aj uväzneného ropného magnáta Michaila Chodorkovského a rovnako tak obhajuje záujmy a postoje ruských novinárov voči útokom Kremľa pred Európskym súdom pre ľudské práva v Štrasburgu.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.