14. 10. 2008

STV NEWS

STV NEWS
Slovenská televízia (STV) sa rozhodla brániť voči kritikom podaním trestných oznámení. Podľa hovorkyne STV Želmíry Habánovej, STV podala trestné oznámenie na bývalé pracovníčky televízie Petronelu Kolevskú a Elenu Šrámkovú, pretože ich podozrieva zo spáchania trestného činu ohrozenia obchodného tajomstva. "Skutková podstata spočíva v úmyselnom vyzradení závažných a dôverných ekonomických informácií Slovenskej televízie," informovala Habánová. Rovnaké trestné oznámenie podala aj na neznámeho páchateľa. Štvrté trestné oznámenie podali na predsedu Rady STV Bohumíra Bobockého, ktorého podozrievajú zo spáchania trestného činu šírenia poplašnej správy. Podľa Habánovej poplašnú správu šíril, keď rozprával svoje názory, že STV na konci roka budú chýbať peniaze a je ohrozené vyplácanie zamestnancov televízie. "V záujme zachovania nerušeného priebehu pri prešetrovaní predmetných podaní orgánmi činnými v trestnom konaní sa vedenie Slovenskej televízie nebude k týmto kauzám verejne vyjadrovať alebo ich medializovať," uzavrela Habánová. Generálny riaditeľ STV Štefan Nižňanský na konci septembra prepustil dvoch kľúčových pracovníkov - vedúcu Útvaru kontrolingu Elenu Šrámkovú a programovú riaditeľku Petronelu Kolevskú – Vančíkovú. Obe po výpovedi kritizovali najmä Nižňanského. Podľa Šrámkovej súčasný generálny riaditeľ STV a riaditeľ výroby nakladá s verejnými zdrojmi v duchu "z cudzieho krv netečie.“ Kolevská povedala, že STV sa správa neekonomicky, nakupuje zahraničné licencované formáty a výrobu nevýhodne zadáva do externého prostredia. Bobocký pred niekoľkými dňami upozornil, že STV má finančné problémy. Jej koncoročnú stratu odhadol na 200 miliónov korún (6,6 milióna €).
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
OFICIÁLNA TLAČOVÁ SPRÁVA - Slovenská televízia podala trestné oznámenie na bývalé pracovníčky STV Mgr. Art. Petronelu Kolevskú a Ing. Elenu Šramkovú z titulu podozrenia zo spáchania trestného činu ohrozenia obchodného tajomstva podľa paragrafu 264 Trestného zákona, ktorého skutková podstata spočíva v úmyselnom vyzradení závažných a dôverných ekonomických informácií Slovenskej televízie. Ďalej Slovenská televízia podala trestné oznámenie na predsedu Rady Slovenskej televízie Mgr. Bohumíra Bobockého z titulu podozrenia zo spáchania trestného činu šírenia poplašnej správy podľa paragrafu 361 Trestného zákona, ktorého skutková podstata spočíva v úmyselnom rozširovaní poplašnej správy ohľadom finančnej situácie Slovenskej televízie zverejňovaním svojich názorov o koncoročnej platobnej neschopnosti Slovenskej televízie a ohrození výplat zamestnancov STV. Slovenská televízia podala trestné oznámenie tiež na neznámeho páchateľa a to z titulu podozrenia zo spáchania trestného činu ohrozenia obchodného tajomstva podľa paragrafu 264 Trestného zákona, ktorého skutková podstata spočíva v úmyselnom vyzradení závažných a dôverných ekonomických informácií Slovenskej televízie. V záujme zachovania nerušeného priebehu pri prešetrovaní predmetných podaní orgánmi činnými v trestnom konaní sa vedenie Slovenskej televízie nebude k týmto kauzám verejne vyjadrovať alebo ich medializovať.