19. 10. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Obaja americkí prezidentskí kandidáti, John McCain aj Barack Obama vo štvrtok pokračovali v predvolebnej kampani, počas ktorej zopakovali heslá známe zo stredajšej volebnej debaty. Oba volebné štáby zverejnili nové volebné reklamy. McCainov spot po dlhom čase nie je zameraný proti Obamovi, Obamov negatívny spot sa však na oplátku zameral na podobnosť McCainovej politiky s politikou prezidenta Georgea W. Busha. Obamov volebný štáb využil pre svoj najnovší spot stredajší výrok McCaina z prezidentskej debaty, keď uviedol, že on nie je Bush. Klip s názvom 90 percent však voličom pripomenul, že McCain až v 90 percentách prípadov hlasoval v súlade s Georgeom W. Bushom. Obamovu televíznu kampaň považujú komentátori za veľmi účinnú, a to aj preto, že Obama si môže dovoliť vysielať ju oveľa častejšie než McCain. McCain prišiel takisto s novým klipom. Predstavil v ňom základné ciele svojich politických plánov. Podľa analýz Univerzity vo Wisconsine je nová McCainova reklama po dlhom čase jedným z pozitívnych klipov, ktoré doteraz tvorili iba 27 percent všetkých McCainových volebných spotov. V druhom novom klipe exkluzívne pre internet republikáni rozvinuli tému inštalatéra Joea a hrozby zvýšenia jeho daní v daňovom pláne Obamu. Republikánska strana vo štvrtok zároveň spustila telefonickú kampaň, v ktorej voličov upozorňuje na prepojenie demokratického kandidáta Baracka Obamu na Williama Ayersa, niekdajšieho člena radikálneho protivojnového hnutia Weather Underground. McCainov štáb sa týmto spojením už dávnejšie usiluje spochybniť Obamovu dôveryhodnosť. Obama povedal, že s Ayersom, ktorý je dnes profesorom v Chicagu, síce spolupracoval, ale od jeho aktivít spred 40 rokov sa dištancoval. Obama absolvoval politický míting v malom štáte New Hampshire, kde sa priznal, že jeho bývalá demokratická súperka Hillary Clintonová z neho spravila lepšieho kandidáta. Clintonovú spomenul kvôli tomu, že v primárnych voľbách ho práve v New Hampshire nečakane porazila, čo jej kandidatúre dalo druhý dych. Republikán McCain sa stretol s voličmi v Pennsylvánii, kde má Obama podľa najnovších prieskumov až 16-percentný náskok. Jeho spolukandidátka Sarah Palinová povzbudila voličov v nerozhodnej Severnej Karolíne a v demokratickom štáte Maine. Pracovný deň Johna McCaina sa skončil v televíznom štúdiu nočnej talkshow Davida Lettermana, kde sa musel vysporiadať s uštipačnými provokáciami humoristu. McCain pred dvomi týždňami hodinu a pol pred vysielaním odvolal vystúpenie u Lettermana s odôvodnením, že musí okamžite odletieť do Washingtonu kvôli rokovaniam v Senáte. McCain však zostal v New Yorku a namiesto Lettermanovej show poskytol interview novinárke Katie Couricovej. "Pokašľal som to, čo mám povedať," priznal sa.
Poľský prezident Lech Kaczynski sa počas tohtotýždňového summitu EÚ v Bruseli verbálne vyhrážal televíznej reportérke. Neskôr sa jej ospravedlnil a poslal jej kvety, informovali dnes poľské noviny Gazeta Wyborcza. Kaczynski začal kričať na Moniku Olejnikovú z televízie TVN, ktorej povedal, že bude svoje otázky ľutovať, že s ňou skoncuje a že jej nepomôžu ani tajní agenti. Je na "zozname", dodal. Svedkom incidentu bol v stredu večer tucet poľských a belgických novinárov. Olejniková, ktorá patrí k najznámejším novinárkam v Poľsku, rozčúlila Kaczynského otázkami o exprezidentovi Lechovi Walesovi. S tým je Kaczynski už dve desaťročia rozhádaný a tvrdí, že bol komunistickým agentom. Dôrazne tiež odmieta jeho zvolenie do "rady múdrych" EÚ. Kaczynski žurnalistke v piatok zatelefonoval, ospravedlnil sa jej a poslal jej 11 ruží. Podľa svojho hovorcu bol počas rozhovoru s novinármi nahnevaný, pretože sa mu premiér Donald Tusk pokúsil zabrániť v účasti na summite EÚ. Olejniková ospravedlnenie prijala a jej televízia následne stiahla protest podaný rade pre vysielanie, dodáva Gazeta Wyborcza.
Copyright © TASR 2008

Americký denník Washington Post vyjadril v piatok podporu demokratickému kandidátovi Barackovi Obamovi v jeho snahe stať sa novým prezidentom Spojených štátov amerických. Obama by podľa denníka bol skvelým lídrom a to aj napriek relatívnej neskúsenosti. Vplyvné médium v tejto súvislosti vyzdvihuje najmä Obamovu inteligenciu a politické schopnosti v protiklade s jeho konkurentom republikánom Johnom McCainom. "Voľba nie ťažká, predovšetkým pre slabú kampaň Johna McCaina a jeho nezodpovednú voľbu viceprezidentky, ktorá nie je pripravená zastávať túto funkciu," píše Washington Post. Naopak, 47-ročný ilinoiský senátor je muž s dostatkom inteligencie a dokáže lepším spôsobom hľadať riešenia a kompromisy v krízových situáciách. "Obama má potenciál stať sa veľkým prezidentom," dodávajú noviny, ktoré aj napriek niekoľkým výhradám a neistotám v súvislosti s nedostatkom skúseností, vkladajú do rodáka z Honolulu veľké nádeje. Denník vyzdvihuje aj jeho potenciál vhodne zasiahnuť do vývoja amerických finančných trhov a zabezpečiť ich patričnú reguláciu. Obama je tým kandidátom, ktorý spraví z USA lídra vo svetovej politike, uzatvára washingtonský denník. Washington Post v predchádzajúcich dvoch prezidentských voľbách podporil demokratických kandidátov v boji s kandidátom Republikánskej strany Georgeom Bushom, ale John Kerry aj Al Gore boli v súboji o Biely dom nakoniec neúspešní.

Americká herečka Shannen Doherty oficiálne potvrdila, že si opäť zahrá Brendu Walsh v seriáli Beverly Hills 90210. Do populárnej šou sa vráti aj Jason Priestley preslávený postavou Brandona Walsha, zatiaľ však ako režisér jednej z epizód. Podľa informácií časopisu OK sa Doherty objaví v jedenástej a dvanástej časti. "Mám prácu nepretržite už 27 rokov, za čo vďačím svojim fanúšikom. A aká je najlepšia cesta k tomu, aby som sa im odvďačila? Zahrať si postavu, o ktorej som si myslela, že si ju už nezahrám v šou, ktorú chcú vidieť," povedala herečka.

Populárna americká moderátorka a komediantka Ellen DeGeneres si kúpila televízny vysielací čas. Za investovaných 100 000 amerických dolárov (asi 2,276 milióna Sk/ 75,549-tisíc €) sa bude snažiť presvedčiť obyvateľov amerického štátu Kalifornia, aby v novembri hlasovali za zachovania práva na registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia. Oponenti jej kampane podľa jej slov prekrúcajú fakty a práve preto sa DeGeneres bude snažiť uviesť veci na pravú mieru. Zákon, ktorý povoľuje manželstvá homosexuálov schválili v tomto západoamerickom štáte ešte v máji. Jeho možnosti využila aj samotná moderátorka, ktorá sa v auguste zosobášila so svojou dlhoročnou partnerkou, herečkou a modelkou Portiou de Rossi.

Známy britský skladateľ Andrew Lloyd Webber bude pomáhať pri tvorbe vstupnej skladby Veľkej Británie v najbližšej Eurovízii. Talentovaného reprezentanta Britských ostrovov bude hľadať vo svojej relácii stanice BBC Your Country Needs You spolu s írskym hercom a moderátorom Grahamom Nortonom. "Či vyhráme alebo nie, teším sa na to," uviedol Webber. V televíznej šou budú o post reprezentanta súťažiť šiesti finalisti, ktorých na základe zaslaných ukážok tvorby vyberie práve Webber a niekoľkí predstavitelia britského hudobného priemyslu. Víťazom ostatného ročníka Eurovízie sa stal reprezentant Ruskej federácie Dima Bilan, Británia si v posledných ročníkoch nepočínala dobre. V roku 2009 bude v máji Eurovíziu hostiť práve ruská metropola Moskva. Informoval o tom britský spravodajský portál

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.