21. 10. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Dánske úrady v utorok rozhodli, že Tunisan, ktorého zatkli pre podozrenie, že plánuje vraždu dánskeho karikaturistu, môže zostať v krajine. Úrad pre prisťahovalectvo uznal argument, že údajnému osnovateľovi vraždy by hrozil po vyhostení do Tuniska neprimeraný trest. Muža v utorok prepustili a môže ostať v Dánsku, musí však dodržiavať sprísnený režim. Tunisana zatkli v Dánsku 12. februára pre podozrenie z plánovania vraždy Kurta Westergaarda, ktorého karikatúry zosmiešňujúce islam a proroka Mohameda podnietili mohutné protizápadné protesty a násilnosti v moslimských krajinách. Spolu s ním zatkli pre rovnaké podozrenie aj ďalšieho Tunisana, ten však v auguste z Dánska dobrovoľne odišiel. Afganský odvolací súd zrušil rozsudok smrti pre študenta žurnalistiky obžalovaného z urážky islamu a odsúdil ho na 20 rokov väzenia. Informovala dnes o tom tlačová agentúra Associated Press.

Americká herečka Scarlett Johansson bude moderovať tohtoročný koncert pri príležitosti udelenia Nobelovej ceny za mier, informovala dnes internetová stránka spoločnosti BBC. Podujatie sa uskutoční v nórskom meste Oslo 11. decembra, deň po odovzdaní ocenení. Hlavnou hviezdou večera bude speváčka Diana Ross. Okrem nej vystúpia kanadská hudobníčka Feist, americký country spevák Dierks Bentley a Seun Kuti z Nigérie. Moderátormi minuloročného podujatia boli hollywoodske hviezdy Uma Thurman a Tommy Lee Jones. Johansson, ktorá nedávno vydala debutový album s názvom Anywhere I Lay My Head, považuje pozvanie za "naozajstnú poctu". Organizátori koncertu veria, že herečka pomôže svojím "súcitom a vplyvom" šíriť "mierové posolstvo". Dvadsaťtriročná kráska o tohtoročnom laureátovi Nobelovej ceny za mier, ktorým sa stal bývalý fínsky prezident Martti Ahtisaari, vyhlásila: "Jeho neúnavná snaha podporovať mier v globálnom merítku je inšpirácia pre nás všetkých". Podľa poroty Švédskej akadémie získal Antisaari cenu za "úsilie vyriešiť medzinárodné konflikty na niekoľkých kontinentoch".

Hlavné mesto Argentíny Buenos Aires bude hostiteľom tretieho svetového kongresu tlačových agentúr v októbri 2010. Dohodli sa na tom v pondelok zástupcovia Svetovej rady tlačových agentúr v Španielsku. Kongres bude organizovať argentínska tlačová agentúra Télam a uskutoční sa v čase osláv 200. výročia osamostatnenia sa Argentíny od Španielska.Prvý kongres svetových agentúr sa uskutočnil v Moskve v roku 2004 a druhý v roku 2007 v španielskom prístave Estepona na pobreží Stredozemného mora.

2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Afganský odvolací súd zrušil rozsudok smrti pre študenta žurnalistiky obžalovaného z urážky islamu a odsúdil ho na 20 rokov väzenia. Informovala dnes o tom tlačová agentúra Associated Press. Parvíza Kambachša (24) odsúdila na väzenský trest trojčlenná porota sudcov. V čase svojho zatknutia v októbri 2007 študoval žurnalistiku v severoafganskom meste Mazáre Šaríf a písal pre miestne noviny. Prokurátori tvrdia, že Kambachš narušoval prednášky otázkami o právach žien v islame. Uviedli tiež, že študent šíril článok urážajúci islam, ktorý vytlačil a následne rozdal ostatným študentom. Súd nižšej inštancie ho za to odsúdil na trest smrti. Kritici označili proces za chybný.
Copyright © TASR 2008