30. 11. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Novinár pracujúci pre médiá blízke libanonskej protisýrskej parlamentnej väčšine v piatok informoval, že prívrženci znepriatelenej politickej strany ho zbili počas zhromaždenia v Bejrúte. Omar Harkús, ktorý pracuje pre noviny Al-Mustakbal a televíziu Future, reportérom z nemocničného lôžka oznámil, že ho napadlo asi 20 prívržencov Sýrskej socialistickej nacionalistickej strany (SSNP). Ako dodal, útočníci ho udreli do hlavy a iných častí tela v čase, keď vo štvrtok spravodajsky pokrýval zhromaždenie SSNP v Bejrúte. Po tom, ako prítomní zistili, že pracuje pre televízny kanál Future, ktorý vlastní líder parlamentnej väčšiny Saad Harírí, prinútili ho opustiť demonštráciu. "Začali kričať, že som žid, že som ich nepriateľ a že musím odísť," povedal Harkús. Armáda informovala, že v súvislosti s útokom už zadržala troch podozrivých. Nad incidentom vyjadrila poľutovanie aj samotná SSNP a vyzvala, aby udalosť nikto politicky nezneužíval. V piatok sa v Bejrúte zhromaždilo asi 100 novinárov protestujúcich proti útoku na ich kolegu.

Hudobná televízia MTV oslávi 10. výročie vzniku kampane o šírení povedomia hrozby AIDS odvysielaním hodinového dokumentu s americkou speváčkou Kelly Rowland v hlavnej úlohe. MTV Staying Alive ponúka od roku 1998 filmy, súťaže a zapája celebrity, aby pomohli vzdelávať mladých ľudí o rizikách prenosu infekcie HIV a nevyliečiteľnej chorobe AIDS. Tento rok sa pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti AIDS, ktorý pripadá na 1. decembra, rozhodli nakrútiť video The Diary of Kelly Rowland (Denník Kelly Rowland). Dvadsaťsedemročná speváčka v ňom cestuje po Južnej Afrike, Keni, Tanzánii a Spojených štátoch a stretáva sa s ľuďmi nakazenými vírusom HIV. "Otvárame problematiku AIDS, vytvárame otvorený dialóg o tejto tabuizovanej téme," uviedlo MTV vo vyhlásení. Video sprístupnia od pondelka na internetovej stránke www.staying-alive.org. MTV tiež vyhlásilo, že veľvyslancom nadácie Staying Alive pre rok 2009 bude spevák hip-hopovej formácie Gym Class Heroes Travis McCoy. V minulých rokoch tento post obsadili hviezdy Beyoncé, Mary J Blige, Justin Timberlake či Sean Diddy Combs.

Organizácia médií juhovýchodnej Európy (SEEMO) sídliaca vo Viedni vyjadrila znepokojenie nad sériou hrozieb voči novinárom v regióne a poukázala na niektoré konkrétne prípady. Patrí k ním napríklad výhražná SMS chorvátskemu publicistovi Dragovi Hedlovi, ktorú dostal vo štvrtok v čase, kedy člen parlamentu obvinený z vojnových zločinov na tlačovej konferencii vyjadril nesúhlas s kritikou v Hedlových článkoch v denníku Jutarnji list. Terčom zastrašovania sa stal aj Hrvoje Appelt, chorvátsky žurnalista z týždenníka Globus, ktorý 20. novembra našiel pod svojim autom falošnú bombu. Appelt v minulosti napísal niekoľko článkov o pašeráckych aktivitách v Chorvátsku. K takýmto hrozbám dochádza po tom, ako sa žurnalisti v Chorvátsku stali obeťami fyzických útokov, ktoré vyvrcholili vraždami šéfredaktora týždenníka Nacional Iva Pukaniča a marketingového riaditeľa týždenníka Nika Franjiča. K zastrašovaniu novinárov dochádza aj v Srbsku. Vukašin Obradovič, majiteľ týždenníka Novine Vranjske, a jeho rodina boli v posledných mesiacoch terčmi niekoľkých vyhrážok. Rovnako v Srbsku Slavkovi Savičovi a Čedomirovi Savičovi z televíznej stanice RTV Kuršumlija sa vyhrážala skupina miestnych politikov a piatich bývalých vojakov, ktorým sa nepáčila jedna z odvysielaných správ. SEEMO vyjadrila obavy nad tým, aby takáto situácia neviedla k ďalším násilnostiam voči médiám, a vyzvala úrady, aby brali vážne potenciálnu hrozbu, ktorú tieto incidenty predstavujú.

Americká speváčka Britney Spears vystúpila v sobotu večer ako hosť britského televízneho talentového programu X Factor. Oblečená v čiernom predstavila šou plnú ohňa a pyrotechniky k aktuálnemu singlu Womanizer, ktorým propaguje svoj nový album Circus. Ten sa na pulty kamenných obchodov dostane na speváčkine 27. narodeniny 2. decembra. Spears si vyslúžila potlesk a standing-ovation od publika i poroty - britského hudobného magnáta Simona Cowella, írskeho hudobného manažéra Louisa Walsha, austrálskej speváčky Dannii Minogue a britskej speváčky a členky skupiny Girls Aloud Cheryl Cole. Išlo o speváčkino prvé vystúpenie v britskej televízii po štyroch rokoch. Päť zostávajúcich finalistov súťaže si muselo pre špeciálne kolo pripraviť skladby od Britney Spears. Eoghan Quigg vystúpil s piesňou Sometimes, Ruth Lorenzo si vybrala I Love Rock 'N' Roll', Diana Vickers spievala I'm Not A Girl, Not Yet A Woman a skupina JLS sa predstavila s Baby One More Time. Okrem problémovej speváčky, ktorá sa pokúša o svoj comeback, sa v populárnej britskej šou predstavili aj Miley Cyrus, Take That, Mariah Carey a skupina Girls Aloud. © 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Pod nepretržitou ochranou chorvátskej polície je ďalší novinár balkánskej krajiny, tentoraz reportér periodika Jutarnji list Drago Hedl. Muž, ktorý si kredit získal predovšetkým investigatívnymi materiálmi ohľadne vojnových zločinov, dostal krátky výhražný text prostredníctvom mobilného telefónu vo štvrtok. Vyplýva to z informácií, ktoré zverejnila dnes redakcia jeho domovského periodika. Dôvodom sú podľa anonymu Hedlove články, za ktoré čaká žurnalistu podľa vyhrážky masaker alebo vyhodenie do vzduchu. Podľa informácií periodika Jutarnji list ide už o štvrtú podobnú vyhrážku adresovanú Hedlovi v priebehu ostatných necelých štyroch rokoch. Naposledy vo februári 2008 dostal písomnú výzvu, aby sa odmlčal, pričom k písomnosti priložil odosielateľ fotografiu lebky. Hedl písal v minulosti na stránkach nezávislého chorvátskeho magazínu Feral Tribune o tom, že bývalého generála Branimira Glavaša možno podozrievať z vojnových zločinov. Muža, ktorý je v súčasnosti poslancom chorvátskeho parlamentu a o ktorom v nedávnej minulosti Hedl opäť písal, obvinil vlani súd v Záhrebe z vojnových zločinov na srbskom civilnom obyvateľstve v Osijeku. Iba pred troma dňami prišla z Chorvátska správa, že sa novinárovi-redaktorovi týždenníka Globus Hrvoje Appeltovi vyhrážali atrapou bomby. Polícia na incident spred týždňa reagovala takisto udelením 24-hodinovej policajnej ochrany ohrozenému. Appelt sa vo svojich materiáloch venoval privilégiám v štátnych väzenských zariadeniach a pravidelne písal aj o korupcii v štátnych inštitúciách. Terčom vyhrážok je už od septembra. Ako uviedol pre denník Jutarnji list, nenechá sa zastrašiť, ale bude naďalej pokračovať v investigatívnej žurnalistike. Iba 23. októbra prišiel pri bombovom atentáte v Záhrebe o život známy novinár a vydavateľ Ivo Pukanič, ako aj šéf marketingu týždenníka Nacional Niko Franjič.

Copyright © TASR 2008