1. 2. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Srbský parlament vo štvrtok zastavil svoju činnosť na vyše dve hodiny, aby protestoval proti rozhodnutiu srbskej štátnej televízie (RTS) o uprednostnení vysielania tenisového podujatia pred živým parlamentným spravodajstvom. Štátna televízia sa rozhodla vysielať priamy prenos zo semifinále turnaja Australian Open medzi Američanom Andym Roddickom a Švajčiarom Rogerom Federerom a to aj napriek tomu, že srbský reprezentant Novak Djokovič v predchádzajúcom kole zo súťaže vypadol. Rozhodnutie pobúrilo vedúcich predstaviteľov politických strán, ktorí takto prerušili rokovanie už po tretí raz od začiatku turnaja. Štátna televízia získava peniaze z vysielania reklám v priebehu tenisových zápasov, nie však pri prenosoch z parlamentu.
Výpadok svetoznámeho vyhľadávacieho internetového portálu Google zapríčinilo zlyhanie ľudského faktoru. V sobotu totiž návštevníci stránky mohli spozorovať technické chyby pri zadaní požiadaky do vyhľadávania, ktoré vždy odporúčalo navštíviť inú stránku. Porucha trvala približne 40 minút. "Čo sa stalo? Jednoducho, zlyhal človek. Spolupracujeme so stopbadware.org, ktoré nás informuje o nebezpečných alebo rizikových internetových stránkach. Zoznam nebezpečných stránok sa pravidelne na Googli aktualizuje. Technik však v sobotu pri aktualizácii omylom označil všetky portály na svete za nebezpečné," uviedla viceprezidentka Googlu Marissa Mayer na oficiálnom blogu tohto portálu. Dodala, že spoločnosť poruchu dôkladne preskúma. Informoval o tom britský spravodajský portál news.bbc.co.uk.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Rešpektovaná medzinárodná novinárska organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) ostro odsúdila novelu českého trestného zákona, ktorý by novinárom okrem iného zakázal zverejňovať policajné oodpočúvania. Návrh predložil poslanec Občianskej demokratickej strany a predseda ústavno-právneho výboru Marek Benda. Bendov návrh predpokladá, že novinárom, ktorí zákaz zverejniť odpočúvanie porušia, hrozí až päťročný trest odňatia slobody alebo päťmiliónová pokuta. Návrh schválila česká Poslanecká snemovňa ešte vlani, v decembri ho však senátori vrátili späť a poslanci sa im majú zaoberať znovu na februárovej schôdzi. Podľa vyhlásenia RSF, ktoré mimovládna organizácia včera zverejnila na svojej internetovej stránke, by novelizovaný zákon v súčasnej podobe vážne podkopával právo informovať a byť informovaný rovnako ako právo šíriť správy a informácie, tak ako to zaručuje ústava. Novela zákona by taktiež „obmedzila zdroje informácií a vytvorila by vážnu prekážku pre investigatívnu žurnalistiku. Európska únia musí byť reformami zákonov o masmédiách príkladom. Musí predovšetkým zaistiť, aby prijímané zákony namiesto obmedzovania priestoru pre pátranie naopak posilňovali individuálnu slobodu“.RSF vyzýva Česku republiku, ktorá v súčasnosti predsedá EÚ, aby s ohľadom na blížiace sa európske voľby od spornej novelizácie upustila. „Novely zákonov o masmédiách musia rešpektovať európske demokratické štandardy,“ zdôrazňuje RSF.Pokiaľ totiž česká Snemovňa nezmení svoj doterajší postoj a zákon opäť podporí, tak jej rozhodnutie nemôže zvrátiť už ani odmietnutie Senátu, či odmietnutie prezidenta. V prospech zákona sa totiž vyslovilo 149 poslancov a na prehlasovanie Senátu či prezidenta postačuje 101 poslaneckých hlasov. Okrem RSF sa proti novele zákona postavili v otvorenom liste aj šéfredaktori popredných českých denníkov a týždenníkov. Reportéri bez hraníc je mimovládna organizácia obhajujúca slobodu tlače a ostatných komunikačných prostriedkov. Chráni práva novinárov a pracovníkov v médiách, ktorí sú limitovaný cenzúrou a perzekúciou. Bola založená v roku 1985 v Paríži.

Poľský denník Rzeczpospolita získa ten, kto zaplatí najviac. Povedal to Aleksander Grad, šéf ministerstva štátneho pokladu, ktoré riadi privatizáciu. Vážny záujem o kúpu zatiaľ prejavili štyria. Medzi nimi je aj spoločnosť Respekt Media podnikateľa Zdeňka Bakalu, ktorý ovláda vydavateľskú skupinu Economia. Kúpiť štátny podiel v knižnom a tlačovom vydavateľstve Przedsiębiorstwo Wydawnicze Rzeczpospolita (PWR), ktoré je majiteľom 49 percent v spoločnosti Presspublica vydávajúcej denník Rzeczpospolita, chce okrem českého Respektu aj Platforma Mediowa Point Group, Zjednoczone Przedsiębiorstwo Rozrywkowe a Axel Springer Polska.Štvorica bude mať od pondelka dva týždne na to, aby si priamo v PWR urobila prehľad o spoločnosti. Poslednú ponuku budú musieť záujemcovia podať do 20. februára, o sedem dní neskôr ministerstvo rozhodne, s ktorou firmou začne rokovať o predaji. „Pokiaľ predložia dobré ponuky, môžeme jednať so všetkými,“ povedal minister. „Rozhodujúcim kritériom bude cena. Ten, kto navrhne najvyššiu cenu, má najväčšiu šancu na kúpu podielu,“ dodal Grad.Podľa ministra nie je podstatné, či je investor z Poľska alebo zo zahraničia. Dokonca nie je rozhodujúce ani to, či vlastní už nejaký denník. Ministerstvo chce predaj dokončiť do konca prvého polroka 2009.Zostávajúci podiel 51,01 percent v PWR vlastní britská mediálna spoločnosť Mecom Group, s ktorou Respekt Media taktiež rokuje. „Našou víziou je vznik veľkej, rôznorodej multimediálnej spoločnosti v strednej a východnej Európe. Privatizácia Przedsiębiorstwo Wydawnicze Rzeczpospolita preto predstavuje dobrú príležitosť ako rozšíriť naše doterajšie české a slovenské mediálne portfólio,“ povedal na konci decembra Zdeněk Bakala. Vydavateľstvo Economia vydáva napríklad denník Hospodářske noviny, ďalej server iHNed.cz, týždenník Ekonom a ďalšie odborné periodiká. Na Slovensku je Economia zastúpená prostredníctvom spoločnosti Ecopress a.s., ktorá vydáva slovenské Hospodárske noviny.Finančník okrem Economie vlastní napríklad 40-percentný podiel v spoločnosti New World Resources (NWR), majiteľky čiernouhoľnej firmy OKD. Vstupom NWR na burzy v Prahe a Londýne sa Bakala zaradil k najbohatším Čechom.

Copyright © ČTK 2009
Šéf belgickej tajnej služby Alain Winants tvrdí, že v radoch cudzokrajných korešpondentov v Bruseli sa skrývajú špióni. "Je desivé, koľko čínskych a ruských novinárov behá po Bruseli. Právom sa môžeme pýtať, čo vôbec majú novinárske vzdelanie," citoval slová Winantsa flámsky denník "De Morgen", ktoré mal predniesť pred justičnou komisiou v belgickom Senáte. Ako ďalej uvádzajú noviny, šéf tajnej služby odhaduje počet takýchto pravdepodobných špiónov na "niekoľko desiatok". V Belgicku práve prebieha diskusia o reforme zákona, ktorá má dať tajnej službe viac právomocí. Napríklad podľa návrhu zákona by mali tajní možnosť vydávať sa pod falošnou identitou za novinárov. Tamojšia Liga za ľudské práva ostro kritizovala tento návrh zákona, pretože takýmto spôsobom získané informácie by mohli byť podľa nej využívané aj pred súdom. Brusel je asi s 1200 akreditovanými novinármi popri Washingtone miestom s najväčším počtom korešpondentov na svete, dodáva agentúra APA.
Copyright © TASR 2009