6. 2. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Šéfredaktora novín kritizujúcich Kremeľ v stredu neďaleko Moskvy napadli neznámi útočníci. Jurij Gračjov, šéfredaktor novín Solnečnogorskij forum, musel byť po incidente s pomliaždeninami hlavy a zlomeninou nosa prevezený do nemocnice, informovala ruská tlačová agentúra RIA Novosti. Útočníci sa ho pritom okradnúť nepokúsili. Podľa údajov rozhlasovej stanice Echo Moskvy sú Solnečnogorskij Forum jedinými novinami v meste Solnečnogorsk ležiacom 65 kilometrov severozápadne od Moskvy, ktoré pravidelne informujú o korupcii tamojších úradov. Opoziční novinári sa v Rusku opakovane stávajú obeťami násilia. V januári zastrelili na ulici v Moskve popredného ruského právnika Stanislava Markelova. Zranenia pri streľbe utrpela aj mladá novinárka Anastasija Baburovová, ktorá im následne podľahla. Markelov tesne pred svojim zabitím protestoval na tlačovej konferencii proti nečakanému prepusteniu ruského vojenského predstaviteľa z väzenia, v ktorom si odpykával trest za uškrtenie 18-ročného čečenského dievča. Následne oznámil, že prípad napadne na súde. V novembri bol na predmestí Moskvy zbitý Michail Beketov, redaktor opozičných novín Chimkinskaja pravda. Do nemocnice ho previezli s vážnym poranením hlavy. Beketovi už v minulosti vybuchlo auto a kolegom v práci sa často sťažoval na anonymné vyhrážky.
Proces digitalizácie amerického televízneho vysielania sa odkladá na jún. V stredu to odsúhlasil Kongres, jeho rozhodnutie ešte musí potvrdiť podpisom prezident Barack Obama. Ten však otvorene podporil toto rozhodnutie ešte pred jeho schválením. Dôvodom je asi 20 miliónov chudobných občanov, ktorí ešte nie sú na zložitý proces pripravení. Pôvodne mal technický úkon začať už 17. februára, digitalizácia sa však pravdepodobne začne až 12. júna. Veľa Američanov čaká na štyridsaťdolárové kupóny, ktoré im má odovzdať vláda a mali by slúžiť na nákup konvertovacej skrinky. Prístroj na digitalizáciu sa má inštalovať najmä do starších modelov televíznych prijímačov.
Taliansky futbalista Marco Materazzi si za urážku na cti vybojoval vysoké peňažné odškodné od anglických novín The Sun. Najpredávanejší britský denník totiž na svojich stránkach uviedol, že pred incidentom, ktorý viedol počas finálového zápasu majstrovstiev sveta v roku 2006 k červenej karte pre hviezdu francúzskej reprezentácie Zinedina Zidana, nazval strelec jediného talianskeho gólu v riadnom hracom čase francúzskeho stredopoliara "synom teroristickej štetky". Periodikum, ktoré sa už v máji roku 2008 za túto správu ospravedlnilo, súhlasilo s mimosúdnym vyrovnaním. Uviedol to právnik obrancu milánskeho Interu Steven Heffer. Konto 35-ročného Materazziho by sa malo zvýšiť o bližšie nešpecifikovanú šesťcifernú sumu. "Denník The Sun zaplatí odškodné za urážku na cti a už odvolal obvinenia týkajúce sa Marca, ktoré sa objavili na jeho stránkach," skonštatoval Heffer. Je to už tretie víťazstvo pre talianskeho reprezentanta, predtým triumfoval v prípadoch proti ďalším britským denníkom - Daily Star a Daily Mail. "Týmto prípadom sme uzavreli právne kroky proti britským vydavateľom. Marco je spokojný s výsledkami, ktoré sme dosiahli," dodal Heffer.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. Rakúsky týždenník News musí manželke násilníka z Amstettenu Josefa Fritzla zaplatiť odškodné vo výške 11.000 eur. Rozhodol o tom dnes súd vo Viedni na základe žaloby, ktorú Rosemarie Fritzlová podala na viacero rakúskych médií. Tie sa pri informovaní o udalostiach v rodinnom "dome hrôzy" dopustili narušenia súkromia pani Fritzlovej. Súd dnes označil za preukázané, že informácie dvoch periodík rovnakého vydavateľského domu, týždenníka News a ženského magazínu Woman, zasahovali neprimeraným spôsobom do súkromia poškodenej s cieľom uspokojiť výlučne čitateľov túžiacich po senzáciách. Maximálny možný trest v danom prípade predstavuje v Rakúsku odškodné 20.000 eur. Už v piatok sa viedenská justícia bude zaoberať podobnými výhradami voči nemeckému magazínu Der Spiegel a jeho internetovému portálu Spiegel Online. Žaloba bola však podaná aj na najčítanejší rakúsky denník Kronenzeitung. Nielen domáce, ale aj zahraničné médiá sa po odhalení prípadu z Amstettenu, kde otec po viac ako dve desaťročia zadržiaval a zneužíval vlastnú dcéru a splodil s ňou sedem detí, zaoberali otázkou, či Rosemarie Fritzlová o tejto skutočnosti vedela. Manželka páchateľa to však opakovane poprela. Viaceré médiá sa v tejto súvislosti detailne venovali sexuálnemu životu Fritzlovcov. Už 16. marca sa v St.Pöltene začne proces s páchateľom, v ktorom Josef Fritzl bude čeliť žalobe z trestných činov vraždy, zotročovania, znásilňovania, obmedzovania osobnej slobody, silného nátlaku a incestu.

Copyright © TASR 2009