5. 2. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Maskovaní ozbrojenci zastrelili na trhovisku v somálskej metropole riaditeľa najväčšej mediálnej spoločnosti v krajine, uviedli novinári, ktorí boli svedkami útoku. Saída Tahlila, šéfa spoločnosti HornAfrik, ktorého sprevádzalo šesť novinárov, zastavili ozbrojenci, zatiahli ho za roh a zastrelili. Ostatní novinári, ktorým sa nič nestalo, sa rozutekali, keď počuli útočníkov kričať "zabite ich". HornAfrik vraždu potvrdil na svojej webovej stránke a prisľúbil priniesť ďalšie podrobnosti z vyšetrovania prípadu. Tahlil sa ujal vedúcej funkcie vo firme potom, čo jeho predchodcu v auguste 2007 zabila mína. Najnebezpečnejším svetadielom planéty pre novinárov bola v roku 2008 Ázia, kde prišlo za 12 mesiacov minulého roka o život 26 reportérov, fotografov a pracovníkov médií. Ešte rok predtým figuroval na prvom mieste tohto rebríčka Blízky východ. Vyplýva to z údajov výročnej správy zverejnenej Medzinárodným tlačovým inštitútom (IPI). Krajinou, kde zomrie najviac novinárov, sa už šiesty rok po sebe stal Irak. Na druhom mieste sa umiestnil Pakistan predovšetkým pre chaos v oblasti hranice s Afganistanom, ktorá je útočiskom pre militantov z al-Kájdy a Talibanu. Správa IPI zameriavajúca sa predovšetkým na Áziu poukazuje aj na to, že viaceré prípady vrážd žurnalistov zostali nepotrestané a vyšetrovacie orgány sa nimi často vôbec nezaoberajú. "Beztrestnosť zostáva vážnym problémom regiónu predovšetkým na Filipínach a Srí Lanke. Vrahovia novinárov však unikajú spravodlivosti aj v demokraciách, akou je napríklad India," uviedol šéf IPI David Dadge. "Tým, ktorí chcú potlačiť slobodu prejavu, ohrozovať a umlčiavať žurnalistov a prinútiť ich k autocenzúre, sa darí, pretože zostávajú nepotrestaní," dodal Dadge. Pokiaľ ide o iné regióny sveta, vysoký počet zamestnancov médií zahynul pri výkone svojej práce aj v Mexiku, Gruzínsku alebo v Rusku. Celkovo prišlo v roku 2008 o život 66 novinárov, 93 ich zomrelo rok predtým a v roku 2006 to bolo podľa údajov IPI presne 100 novinárov. Anglickú futbalovú Premier League bude na Britských ostrovoch aj naďalej vysielať satelitná spoločnosť BSkyB, ktorá za vysielacie práva na tri roky zaplatila sumu okolo 1 miliardy libier. Skupina patriaca do impéria Ruperta Murdocha a ani vedenie ligy finančnú sumu neoznámili, podľa britských médií Sky platila za práva v predchádzajúcich troch rokoch 1,314 miliardy libier. Sky môže odvysielať naživo 92 zo 138 ponúkaných stretnutí. Balík zvyšných 46 duelov posunuli do druhého kola, uchádzať sa o ne budú okrem BSkyB írska spoločnosť Setanta a americký gigant ESPN. Podľa pravidiel Európskej komisie žiaden vysielateľ nemôže byť sám držiteľom práv.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Americká rozhlasová stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) pokračuje v sťahovaní svojich redakcií do novej budovy v Prahe, vo štvrti Hagibor. Sťahovanie sa začalo už vlani v novembri a skončí sa tento rok v máji. Prvým kompletne presťahovaným vysielaním je stanica Radio Free Iraq, súčasť RFE/RL, ktorá z novej budovy v utorok 3. februára vysielala svoje správy pre Irak. Stanica to uviedla na svojej internetovej stránke. Nová budova je nielen modernou, ale aj bezpečnou stavbou, ktorá by mala byť schopná odolať aj prípadným útokom. Podľa českých tajných služieb je totiž RFE/RL jedným z hlavných potenciálnych cieľov teroristov. Dôkazom toho je každodenná realita v okolí budovy bývalého Federálneho zhromaždenia v centre Prahy, kde nechýbajú betónové zátarasy, množstvo kamier a nepretržitá strážna služba policajtov so samopalmi. Pred budovou sa v minulosti objavoval aj obrnený transportér. Päťposchodová budova v Hagibore vznikla pre asi 500 zamestnancov RFE/RL, ktorej 20 redakcií vysiela do sveta v 28 jazykoch. Stavba je nielen najbezpečnejšou budovou v ČR, ale údajne aj v Európe. Pevný betónový plášť budovy je doplnený nepriestrelnými sklami. Nechýbajú hermetické dvere, vlastný záložný zdroj elektrickej energie a dokonca aj protiatómový kryt. RFE/RL sa do Prahy presťahovala v polovici 90. rokov z nemeckého Mníchova. Američania platili za prenájom symbolickú jednu korunu ročne. Po odchode RFE/RL prevezme budovu Národné múzeum, ktoré chce priestory zrekonštruovať a zriadiť tam ďalšie výstavné plochy a zázemie pre svojich vedeckých pracovníkov.

Copyright © TASR 2009

Americký mediálny gigant Time Warner sa v poslednom štvrťroku prepadol do straty 16,03 miliardy dolárov (12,21 mld. eur), po zisku 1,03 miliardy dolárov (780 mil. eur) v predchádzajúcom roku. Oznámila to dnes firma s tým, že do výsledkov boli započítané odpisy v hodnote presahujúcej 24 miliárd dolárov (18,29 mld. eur). Celkové tržby spoločnosti klesli o tri percentá na 12,31 miliardy dolárov (9,38 mld. eur). Príjmy filmovej divízie sa prepadli o 11 percent na 3,1 miliardy dolárov (2,36 mld. eur) a tržby internetovej divízie AOL dokonca o 23 percent na 968 miliónov dolárov (737,52 mil. eur).Príjmy káblovej divízie Time Warner Cable napriek tomu stúpli o osem percent na 4,4 miliardy dolárov (3,35 mld. eur). Spoločnosť Time Warner v súčasnosti pracuje na oddelení tejto divízie, ku ktorému má dôjsť ešte počas prvého štvrťroku 2009, informuje o tom agentúra AP.Za celý minulý rok hospodárila firma Time Warner so stratou 13,4 miliardy dolárov (10,21 mld. eur), v porovnaní so ziskom 4,39 miliardy (3,34 mld. eur) v roku 2007. Celoročné príjmy spoločnosti stúpli o jedno percento na 46,98 miliardy dolárov (35,79 mld. eur. ).

Čínskym úradom sa nepáči, že tamojšie televízne stanice vo svojich názvoch príliš často používajú angličtinu, a chcú preto, aby ich názvy vyznievali viac čínsky. Čínske ministerstvo školstva požiadalo televízie, aby „zavádzajúce“ anglické názvy odstránili, napísala to dnes agentúra Reuters.Ministerstvo v otvorenom liste vyzýva televízie, aby si zmenili názvy, pretože tie súčasné vraj porušujú čínske jazykové zákony. Nepáčia sa mu najmä skratky, ktoré televízie používajú. Ide napríklad o CCTV, ktorá sa používa pre štátnu televíziu. Lepšie by vraj bolo, keby stanice používali čínske znaky, alebo pchin-jin, čo je oficiálny prepis do latinčiny. „Táto situácia nie je v súlade s požiadavkami štátnych jazykových zákonov a neprispieva k propagácii bežne používaného jazyka,“ píše ministerstvo školstva televíznym spoločnostiam na svojej internetovej stránke www.moe.edu.cn. Čínska spoločnosť tak údaje nemá správy návod, ako korektne používať vlastný jazyk. S ekonomickým rastom v posledných rokoch sa zvýšilo aj národné sebavedomie obyvateľov najľudnatejšej krajiny sveta, čo sa týka ich jazyka a kultúry. Angličtina je však v Číne veľmi obľúbená a samotná internetová adresa ministerstva školstva využívajúca anglickú skratku moe (Ministry of Education) dokazuje to, že aké je ťažký trebárs aj pre oficiálne miesta nahradiť cudzí jazyk čínštinou. Čínske úrady sa dlhodobo snažia o to, aby sa v krajine, kde sa používajú desiatky tisíc rôznych dialektov, uchytil jeden spoločný jazyk. Pripúšťajú však, že len asi polovica obyvateľov skutočne plynule ovláda mandarínsku čínštinu, oficiálny jazyk.

Copyright © ČTK 2009